Σάββατο 19 Μαΐου 2018

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ - ΑΥΤΟΣΑΡΚΑΣΜΟΣ







'' Όταν κάποιος δεν μπορεί πια να γελάσει με τον εαυτό του, είναι η ώρα οι άλλοι να γελάσουν μαζί του''
(Thomas Szasz)

Αυτοσαρκασμός! Είναι ευφυής αστεϊσμός που εκδηλώνει ο άνθρωπος για τον εαυτό του με σκοπό να προκαλέσει στους άλλους ευχαρίστηση μα και διασκέδαση. Στην ουσία δεν είναι τίποτα άλλο από μία μορφή πνεύματος που γνωστοποιεί σε άλλους ο,τιδήποτε υφίσταται ως πράγμα το οποίο σχετίζεται με κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ενός ανθρώπου που στόχο έχει να προβάλει τη διασκεδαστική και παράδοξη άποψή του.
Ο αυτοσαρκασμός ως ιδιαίτερο χαρακτηριστικό έχει να κάνει με μία πρόσχαρη προσωπικότητα η οποία διακατέχεται από πολύ ευχάριστη διάθεση. Αποτελεί δε το βασικό συστατικό του χιούμορ που από μόνο του είναι μονάδα μέτρησης ευφυίας για ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν μάθει να κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους αλλά αρέσκονται με αυτό που πραγματικά είναι και χωρίς κανέναν δισταγμό προβάλλουν τον πραγματικό τους εαυτό. 
Τους ανθρώπους με χιούμορ θεωρώ πως όλοι μας τους θαυμάζουμε. Τραβούν τη προσοχή μα και τα βλέμματά μας τα άτομα αυτά σαν να είμαστε άβουλα όντα. Το αυτό συμβαίνει και με τα άτομα τα οποία έχουν την ικανότητα να κατορθώνουν τη συνύπαρξη του χιούμορ με τον αυτοσαρκασμό. Χωρίς καμία αμφιβολία είναι άτομα έξυπνα αυτά, ικανά να γελούν με αυτό που είναι, δηλαδή με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εαυτού τους - ελαττώματα. Το να γελά κάποιος με τον εαυτό του καταδεικνύει εύκολη προσαρμογή, άνεση και έλλειψη κόμπλεξ. Βέβαια απαιτείται προσοχή καθ΄ότι ο υπέρμετρος αυτοσαρκασμός είναι ένδειξη χαμηλής αυτοεκτίμησης. Να κινείται με μέτρο επομένως ο αυτοσαρκαζόμενος....
Ορθόν είναι να αυτοσαρκάζεται κάποιος τόσο με τα μικρά όσο και με τα μεγαλύτερα εξωτερικά μειονεκτήματά του, δεχόμενος όμως την κρτιτική και το χιούμορ των άλλων.
Οι άνθρωποι που αυτοσαρκάζονται τη βρίσκουν με αυτό που είναι, το γουστάρουν και δεν υπάρχει περίπτωση να αισθανθούν φόβο βλέποντας το πρόσωπό τους στον καθρέφτη. Ο.τιδήποτε σκεφτούν για τον εαυτό τους θα το πουν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο και θα κάνουν τον οποιοδήποτε να αναρωτηθεί πως είναι δυνατόν να είναι τόσο χαλαροί. Τα άτομα αυτά είναι εκείνα τα οποία επ΄ουδενί δεν θα διστάσουν να δείξουν τον αληθινό τους εαυτό ακόμα και στους ίδιους. Τα άτομα αυτά είναι τύποι χωρίς κανένα ίχνος αισθήματος κατωτερότητας και ανεπάρκειας που σε καμιά περίπτωση δεν θα διστάσουν να γελάσουν με αυτό που πραγματικά είναι. Το χιούμορ τους είναι πρωτότυπο και δεν πρόκειται για απομίμηση ή αντιγραφή, ένα χιούμορ με το οποίο γελάς πάρα πολύ, ιδιαίτερα με φράσεις ετοιμόλογες και μεμονωμένες που αν τις λάβουμε υπ΄όψη μας αρκετοί πιθανόν να ένοιωθαν βάναυση προσβολή. Εν τούτοις τα άτομα αυτά συνεχίζουν χωρίς να αποθαρρύνονται να μιλούν ενώπιον άλλων για τον εαυτό τους παρουσιάζοντας αυτόν με καυστικό και κωμικό τρόπο που στη τελική δεν υπάρχει περίπτωση να μην αποδεχθούν οι ακούοντες τα άτομα αυτά πόσο έξυπνη είναι η πράξη αυτή.
Είναι άνθρωποι που δεν τους ενδιαφέρει μη τυχόν τσαλακωθεί η προσωπικότητά τους, το είναι τους. Δεν θα διστάσουν να δείξουν και την άσχημη πλευρά τους με τέτοιοι τρόπο όμως που δεν υπάρχει περίπτωση να προκαλέσουν λύπηση για τον εαυτό τους, επαναλαμβάνοντας το ήδη γνωστό του εαυτού τους. 
Γνωρίζουν άριστα πως να να γνωστοποιήσουν χωρίς ίχνος γκρίνιας και απαισιοδοξίας τόσο τα άσχημα όσο και τα καλά τους στοιχεία και της εν γένει ζωής τους στο πέρασμα του χρόνου αλλά και της καθημερινότητας τους ακόμα. Δεν θα νοιώσουν ντροπή να μαχαιρώσουν και μία πλευρά του εαυτού τους που δεν είναι και τόσο όμορφη, κάτι όμως που τους κάνει ακόμα πιο όμορφους ανθρώπους.
Δεν υπάρχει περίπτωση να βαρεθεί κάποιος όταν κοντά του έχει έναν τέτοιο άνθρωπο, είτε ως σύντροφο είτε ως φίλο. Απαιτείται δυνατό μυαλό για να έχει την ικανότητα κάποιος να επινοήσει έναν σύντομο στίχο για τον εαυτό του. Το να λέει άμεσα μεμονωμένες φράσεις οι οποίες αφήνουν το άτομο που τις ακούει άλαλο γνωρίζοντας πως το οτιδήποτε που εκστόμισαν είναι ολότελα αληθινό. Αποτελεί στοιχείο προσωπικότητας ο αυτοσαρκασμός, όπως άλλωστε και το χιούμορ, ο οποίος τις περισσότερες φορές μαζί δε και με την ανάλογη συναισθηματική κατάσταση -κέφι- , αναμφίβολα αποτελεί τη βασική αιτία για να προκαλέσει το άτομο αυτό άφθονο γέλιο.
Δεν πρέπει να λησμονούμε πως όσοι άνθρωποι αυτοσαρκάζονται γνωρίζουν τον εαυτό τους καλύτερα απ΄όλους τους άλλους. Απελευθερωμένοι από ψεύτικους περιορισμούς έχουν την ικανότητα και τη θέληση να πράξουν μα και να πουν ό,τι θέλουν για το άτομό τους χωρίς καν να νοιάζονται ή να ανησυχούν για τη γνώμη των άλλων. Πότε χάνουν το γνωρίζουν και τότε την κατάσταση αυτή φροντίζουν να την εμφανίσουν με τους πιο αστείους τρόπους.
Ανοίγονται οι άνθρωποι αυτοί με τέτοιους τρόπους που ούτε καν μπορούμε να φανταστούμε. Αποκαλύπτουν γι΄αυτούς σημαντικά πράγματα υπό μορφή αστείων. Περιγράφουν τον εαυτό τους μεταξύ σοβαρού και αστείου λεπτομερέστατα και δημιουργούν το ερώτημα αν αυτό που λένε είναι αληθές ή όχι. Η εξυπνάδα των ανθρώπων αυτών ξεπερνά κατά πολύ τον μέσο όρο. Έχουν αφήσει πίσω τους ανόητες καταστάσεις οι οποίες παρουσιάζονται από άλλους με την ίδια μορφή και επαναλαμβάνονται συνεχώς. Ειναι αυτοί που έχουν το χάρισμα να γελούν με τα χείλια τους χωρίς καν να τους νοιάζει μη τυχόν τσαλακωθεί η εικόνα τους. Γνωρίζουν πολυ καλά τον τρόπο που θα ενεργήσουν, τον τρόπο που θα αντιδράσουν απέναντι σε πρόσωπα και καταστάσεις. Δεν ενδιαφέρονται καν τί άποψη θα σχηματίσουν για αυτό που είναι τα άτομα που τους περιτρυγιρίζουν. 
Επομένως χιούμορ και αυτοσαρκασμός είναι τα όπλα επιβίωσης του ανθρώπου, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες των σύγχρονων κοινωνιών χωρίς να σκέφτεται καν το τσαλάκωμά του. Τα παραπάνω αυτά χαρακτηριστικά συνθέτουν τις συμπεριφορές των ατόμων που γνωρίζουν πως να συμπεριφερθούν χωρίς να λαμβάνουν υπ΄όψη τους ψευτοπεριορισμούς. Ουσιαστικά τα άτομα αυτά αποτελούν διαλλείματα της ζωής. Άρα όταν διανθίσουμε τη συμπεριφορά μας με χιούμορ, αυτοσαρκασμό και γνήσιο χαμόγελο, τότε θα δούμε το κάθε τι στη ζωή μας- έτσι απλά- να ομορφαίνει.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου