Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Παρουσίαση του βιβλίου " Χάθηκε ο ρόλος ήρθες εσύ " της Ειρήνης Βογιατζή









Οι Εκδόσεις 'Οστρια και η συγγραφέας Ειρήνη Βογιατζή σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου 
" Χάθηκε ο ρόλος ήρθες εσύ " 

που θα γίνει την Πέμπτη 31 Μαΐου  2018 , 
ώρα 20:00 
στον χώρο του βιβλιοπωλείου Επί Λέξει 
 ( Ακαδημίας 32 Αθήνα )

Συντονισμός 
Τζούλια Πουλημενάκου, Ποιήτρια , Αντιπρόεδρος του Ε.Π.Ο.Κ .

Χαιρετισμός , Γενική προσέγγιση του βιβλίου : 
Νίκος Ταβουλάρης:Ποιητής,πεζογράφος,Δοκιμιογράφος-πρώην Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών

Λογοτεχνική Ανάλυση :
Ελένη Χριστοφοράτου , Φιλόλογος , Συγγραφέας, Ποιήτρια 
Λίτσα Δημητροπούλου Φιλόλογος , Συγγραφέας, Ποιήτρια 

Απαγγελίες 
Βάνα Πεφάνη , Ηθοποιός ,Σκηνοθέτης, Συγγραφέας 
Τζούλια Πουλημενάκου, Ποιήτρια , Αντιπρόεδρος του Ε.Π.Ο.Κ .
Ελένη Χριστοφοράτου , Φιλόλογος , Συγγραφέας, Ποιήτρια 




Κριτική της Τζούλιας Πουλημενάκου για το βιβλίο 

«Η ποίηση είναι η έκφραση του ωραίου, διαμέσου λέξεων περίτεχνα υφασμένων μεταξύ τους» Λουίς Μπόρχες (Αργεντινός συγγραφέας) 

Έχοντας διαβάσει τα ποιήματα της Ειρήνης Βογιατζή στη νέα της συλλογή «Χάθηκε ο ρόλος ήρθες εσύ», μπορώ να τα σκιαγραφήσω διακρίνοντας μέσα σε αυτά την ποιήτρια να θέλει να αποδράσει από τα ασφαλή δεδομένα της, ξεπερνώντας τον πόνο και τη θλίψη και οδηγούμενη στην ελευθερία της μέσα από τον ίδιο της τον λόγο και ταυτόχρονα την ύπαρξή της. Χρησιμοποιεί πολύ έντεχνα το ελληνικό λεξιλόγιο και με γραφή υπερβατική, λυρική και σε κάποια σημεία με αρκετά στοιχεία υπερεαλισμού, πετυχαίνει να συγκινήσει τον αναγνώστη, αφού πρώτα βουτήξει στη δική της εσώτερη ψυχή. Ο αναγνώστης πολλές φορές αιφνιδιάζεται με καίριες λέξεις και νοήματα υψηλής πνευματικότητας. Συγκεκριμένα, στο ποίημα «Δύσβατο πάθος ενηλικίωσης» διαφαίνεται το ταλέντο στο χάρισμα της ποιήτριας να συλλαμβάνει αυθεντικές εικόνες ζωής και συναισθημάτων, μεταφέροντάς στο χαρτί και κατά προέκταση στον αναγνώστη. μια διάθεση αυτοπροσδιορισμού και εσωτερικής αναζήτησης. Γράφει στο συγκεκριμένο ποίημα: 

«Η ενηλικίωση είναι συριγμός στους βρόγχους/ξεκουφαίνομαι από τις κυψελίδες/οξυγόνο ουρλιάζουν/αναρρίχηση από κατολισθήσεις μπλοκαρισμένων «θέλω» και σε «ακολουθώ»/λίθοι συλλεκτικοί σε ώρες δύσβατες/στις φλέβες του συλλογικού αποσπάσματος/μοναδική εντολέας της ύπαρξής μου/πώς να το συνηθίσω/ έπειτα από τόσες παρεμβάσεις για το καλό μου;» 

Εύχομαι καλοτάξιδη η νέα συλλογή της Ειρήνης Βογιατζή «Χάθηκε ο ρόλος ήρθες εσύ», ελπίζοντας να βρει τον δικό της προσωπικό ρόλο-Ιθάκη μέσα από την ποίηση που η Μούσα απλόχερα τής χάρισε. 

Τζούλια Πουλημενάκου, ποιήτρια 
23-5-2018 











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου