Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ " Ο όρκος των ανδρείων "

Πίνακας -  Θεόφιλος Χατζημιχαήλ


Αγρυπνώντας νύχτα - μέρα στον λαξεμένο τάφο των απαράμιλλων προγόνων που πέρασαν από το πεδίο του πνεύματος στην αιωνιότητα, προσπαθούμε να απελευθερώσουμε με νεανικό σφρίγος και άλκιμα νιάτα τους αλύτρωτους Έλληνες, αφού πρώτα γνωρίσουμε τον άσκοπο εαυτό μας και τον ντυμένο εσωτερικά και εξωτερικά άδικο κόσμο που μας περιβάλλει. 

Παύοντας να ζούμε στον πολύμορφο πλανήτη βίο, βγήκαμε από τα όρια της αποστολής μας και εγκατασταθήκαμε μόνιμα με αναμμένη τη λαμπάδα στον ιερό τόπο του Παρθενώνα και της Δημοκρατίας, του πνεύματος και των ιδανικών, των ομηρικών ηρώων και των θρυλικών βυζαντινών ακριτών. 

Στη χώρα της αθανασίας και της ομορφιάς που συμβολίζει κάθε τι ελληνικό πιο ηρωικά, πιο φαντασιακά, πιο απελευθερωτικά. 

Χρειάστηκαν να περάσουν πολλές δεκαετίες για να καταλαγιάσουν τα πάθη και να σβήσουν οι φωτιές της Επανάστασης όλο το φως και το σκοτάδι του κόσμου, την άνοδο και την πτώση, την αγάπη και τον φθόνο, την αφοσίωση και την προδοσία. 

Ζωντανοί και ανυπότακτοι διατρέχουμε τα βουνά και τα λαγκάδια για να κρατήσουμε όρθιους τους ψηλούς κορμούς που γνώρισαν λαμπρές εύφημες και στεφανωμένες ημέρες δόξας, αποκρυσταλλωμένες συναισθηματικά αδρές καταστάσεις, σκοτεινές χρονικές περιόδους δουλείας, δημιουργώντας μαζί με την υποχρέωση το δικαίωμα των χρυσών ηρωικών σελίδων της ιστορίας. 

Με οποιονδήποτε κι αν ταχθούμε στη απαραβίαστη μάχη του αγώνα, θα υπερασπίσουμε τα ιερά και τα όσια της πατρίδας μας, δεν θα ντροπιάσουμε τα αβεβήλωτα παραστατικά μας όπλα, ούτε θα εγκαταλείψουμε τους συμπολεμιστές μας, από τις επιδρομές των ξένων κατακτητών. 

Γιατί είδαμε στην πατρίδα το φωτεινό ορόσημο της ημέρας, το ήπιο κλήμα των ανθρώπινων αρετών, τον καταγάλανο ουρανό της δόξας, τη γαλάζια θάλασσα του συναισθηματικού δεσίματος και της αγάπης, τα υποδουλωμένα ήμερα βουνά των αγώνων, καθώς και τους μεγάλους ιδανικούς ελευθερωμένους καλυπτόμενους κάμπους των σχηματισμένων σπλάχνων μας. 


Χρήστος Αθανασίου 

Aπόφοιτος της Βαρβακείου Σχολής. Kάτοχος πτυχίων Υποκριτικής Θεάτρου – Κινηματογράφου του Υπουργείου Παιδείας και Υπουργείου Πολιτισμού καθώς και τίτλων Μεταπτυχιακών Σπουδών και Σεμιναρίων Υποκριτικής, Σωματικού Θεάτρου, Δημιουργίας Θεατρικού Λόγου, Κορυφωμένης και Επεισοδιακής Δραματικής Δομής - Γραφής και Σημειολογίας προς την παραστασιολογία, ως επιστήμη που αναλύει σε βάθος φαινόμενα της θεατρικής πράξεως. Ακροατής – Φοιτητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Αθηνών. 

Συγγραφικό έργο: 

«Λογοτεχνικές Αστραπές» 
«Όταν ο ηλεκτρικός σπινθήρας φωτίζει την ζωή και το όνειρο» 
«Aφιερώματα στους ταξιδευτές της υποκριτικής τέχνης» ( Υπό έκδοση ) 
«Η Δραματική αλήθεια και το κωμικό αθώο των Ελλήνων Ηθοποιών» 
«Μίμηση Πράξεως στην 7η Τέχνη του Ουρανού» 
[Επεξήγηση: Aφιερώματα των εκλιπόντων Ηθοποιών απ’ τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα σε λογοτεχνική μορφή] 












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου