Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

ΚΑΡΥΤΑΙΝΑ , ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ΤΗΣ ΝΕΛΛΑΣ ΘΕΟΤΟΚΑΤΟΥ




ΚΑΡΥΤΑΙΝΑ 





Η Καρύταινα είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Αρκαδίας....Εχει χαρακτηριστεί  από το 1978 παραδοσιακός οικισμός με ιστορικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον... 



Η Καρύταινα είναι γεμάτη πετρόκτιστα κεραμοσκεπή αρχοντικά,λιθόστρωτα καλντερίμια και Βυζαντινές εκκλησίες..


Τα πάντα είναι προσεγμένα και καθαρά και κανείς δεν διανοείται να κτίσει κάτι πέρα από την αισθητική της πέτρας και την παράδοση της περιοχής.. 


Το 1459(όπως και ολόκληρος ο Μοριάς) πέφτει στα χέρια των Οθωμανών.Το 1687 την Καρύταινα καταλαμβάνουν οι Βενετσιάνοι του Μοροζίνι και το 1715 την ξαναπαίρνουν οι Οθωμανοί.. 






Το 1821 στήνεται εδώ το πρώτο οργανωμένο Ελληνικό στρατόπεδο και στις 27/3/1821 οι επαναστάτες κερδίζουν την μάχη της Καρύταινας...



Ακριβώς πάνω από τον διατηρητέο οικισμό,δεσπόζει το μεσαιωνικό Κάστρο το οποίο κτίστηκε τον 13ο αιώνα από τον Φράγκο ηγεμόνα Ντε Μπριγιέρ πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης Βρένθης.. 


Μικρή βυζαντινή εκκλησία εξαιρετικής ομορφιάς.. 


Η Καρύταινα ήδη από την εποχή του Βυζαντίου αποκαλείται συχνά "Τολέδο της Ελλάδας" προφανώς λόγω των ομοιοτήτων της με την Ισπανική πόλη!!! 


Η Καρύταινα απέχει μόλις 18 χλμ από την Μεγαλόπολη και 48 χλμ από την Τρίπολη. 


Το εσωτερικό της μικρής βυζαντινής εκκλησίας,πάντα περιποιημένο από μια κάτοικο του χωριού που την έχω δει πολλές φορές να την φροντίζει,κάθε φορά που πηγαίνω!!



Κοιτάζοντας τον κάμπο της Μεγαλόπολης.... 











Η Καρύταινα είχε το προνόμιο να απεικονίζεται στο πεντοχίλιαρο του 1984 μαζί με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη που λέγεται ότι διατηρούσε σπίτι εκεί!!! 






Η Καρύταινα είναι χτισμένη αμφιθεατρικά σε υψόμετρο από 480μ έως και 560μ ...ο πληθυσμός της είναι περίπου 200 κάτοικοι!! 








Τα τείχη του Κάστρου ξεπερνούν σε αρκετά σημεία και τα 7 μέτρα ύψος.....από τους Φράγκους το 1320 περνά στα χέρια της δυναστείας των Παλαιολόγων που ήταν ηγεμόνες του δεσποτάτου του Μιστρά!! 




Ο Ναός Ευαγγελισμός της Θεοτόκου,μητρόπολη της Καρύταινας.. 










Φόντο το Κάστρο μέσα στην ομίχλη και πρώτο πλάνο η εκκλησία   Ευαγγελισμός της Θεοτόκου


Ο κεντρικός δρόμος της Καρύταινας.

















Μέσα από το φυμέ τζάμι του πούλμαν.... 




Ομίχλη πάνω από το φαράγγι του Λούσιου....διακρίνεται ένα μικρό κομμάτι του,αλλά ο ήχος των νερών του φτάνει ψηλά στο χωριό....



Ο ποταμός Λουσιος διασχίζει το ομώνυμο φαράγγι περνώντας πίσω από την Καρύταινα και ενώνεται με τον Αλφειό ποταμό ....


ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ 



Ενα από τα γραφικά στενά της Στεμνίτσας....στο βάθος το βουνό,αόρατο από την ομίχλη που ήταν μεγάλο εμπόδιο για την φωτογράφιση μου!!!





Λεπτομέρεια από τον μικρό  βυζαντινό ναό των Ταξιαρχών...


 βυζαντινός ναός των Ταξιαρχών μέσα στο βροχερό τοπίο της Στεμνίτσας..






Κηρυγμένη ως ιστορικός διατηρητέος οικισμός από το 1985,αποτελεί ολόκληρη ένα αξιοθέατο για την φυσική της ομορφιά και θέση,αλλά κυρίως για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της......



Κατά την αρχαιότητα στην θέση της Στεμνίτσας,βρισκόταν η αρχαία πόλη Υψούς που αρχίζει και η ιστορία της....στα μέσα του 7ου αιώνα παίρνει το όνομά Στεμνιτσα,το οποίο σημαίνει δασώδης περιοχή και έχει Σλαβική προέλευση.....












 Η μακρόχρονη παράδοση στην τέχνη των μετάλλων γέννησε την σπουδαία δημόσια σχολή αργυροχρυσοχοϊας και ανέδειξε σπάνια επαγγέλματα και τέχνες ,όπως χαλκωματάδες,σιδηρουργούς και χρυσοχόους.....  




Τόπος με μεγάλη ιστορία,κηρύχθηκε η πρώτη πρωτεύουσα της επαναστατημένης Ελλάδος,ενώ στις 26 Μαΐου του 1821,εδώ συστάθηκε η Α`Πελοποννησιακή γερουσία!!!













Νερό καθαρό που έρχεται από το βουνό και το ακούς να τρέχει με ένα δυνατό κελάρυσμα,που σε γαληνεύει...




Το μεγάλο ρυάκι που τραβάει κατά τον Λούσιο.... —








Ο  αη Γιώργης......το μεγάλο καμπαναριό στην πλατεία της Στεμνίτσας....ακριβώς απέναντι η εκκλησία του χωριού,η Μητρόπολη της!!












Το  όμορφο ρυάκι που κόβει στην μέση την γραφική Στεμνίτσα  ,κατεβαίνει από το βουνό της Κλινίτσας με θόρυβο,που το αυτί τον απολαμβάνει!!






Η  Στεμνίτσα .είναι χτισμένη στους πρόποδες της Κλινίτσας,στις δυτικές πλαγιές του Μαινάλου σε υψόμετρο 1100 μετρα!!!



Πάνω από τον οικισμό δεσπόζει το ύψωμα "Κάστρο" από όπου  η θέα προς το χωριό και το φαράγγι του Λούσιου είναι καταπληκτική...



Η ομορφιά της Στεμνίτσας μόλις την πρωτοαντικρύσεις σου κόβει την αναπνοή έτσι όπως φαίνεται να αιωρείται πάνω σ αυτά τα απότομα υψώματα δίπλα στο φαράγγι....
















ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΚΕΙΜΕΝΑ - ΝΕΛΛΑ ΘΕΟΤΟΚΑΤΟΥ 
πηγή πληροφοριών 









1 σχόλιο:

  1. Δεν έχω λόγια!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Απλά.......Υπέροχο!!!!!!!!!!!!!!!
    Σε ευχαριστούμε πολύ Νελλάκι για μια φορά ακόμα για το Υπέροχο ταξίδι !!!!!!!! Να είσαι πάντα καλά να μας ταξιδεύεις μεσα από τα δικά σου ταξίδια με τις Υπέροχες φώτο σου και τις όμορφες περιγραφές σου!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή