Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

ΑΝΔΡΟΣ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ΤΗΣ ΝΕΛΛΑΣ ΘΕΟΤΟΚΑΤΟΥ

Εστιάζοντας στο ιδιαίτερο....


Η Ανδρος είναι ένα Κυκλαδίτικο νησί,που ελάχιστα μοιάζει με Κυκλάδες!...Πιο πολύ μοιάζει με τις Σπέτσες,την Ύδρα,το Γαλαξίδι!!Με τα υπέροχα Νεοκλασικά της η Χώρα,η πατρίδα των καπεταναίων και μεγάλων ευεργετών της περιοχής που έδωσαν πνοή και πλούτο στο νησί,εδώ και δεκάδες χρόνια!...Κτίσματα που ανήγειραν οι εφοπλιστές και τα περισσότερα διατηρούνται σε άριστη κατάσταση!Σπίτια γεμάτα αρχοντιά,αναπαλαιωμένα,πραγματικά στολίδια της Χώρας της Άνδρου!...Τα χωριά της,με μια περίεργη αρχιτεκτονική μακρυά από την αίσθηση της διπλανής Τήνου ή της μετέπειτα Μυκόνου,που είναι καθαρά Κυκλαδονήσια στον τρόπο κτισίματος των χωριών και των ξωκκλησιων τους!!Οι κεραμοασκεπές παντού,δίνουν μια όμορφη ζεστή πνοή στα σπίτια!!Τα τουριστικά της μέρη,είναι εντελώς απλά,κάτι σαν να βρίσκεσαι στο Λουτράκι,στο Φάληρο,στην Πάτρα,χωρίς κάτι παραδοσιακό!!...Έχει πανέμορφα μονοπάτια για πεζοπορία και πολύ όμορφα καλντερίμια,που έκτισαν οι προπαππούδες για να συνδέουν τα χωριά και να μεταφέρουν την πραμάτεια τους!.Κρίμα που δεν μπορέσαμε να δούμε κάτι πάρα πάνω,μιας και ο χρόνος ήταν περιορισμένος,τα δρομολόγια των πλοίων λιγότερα λόγω του επικείμενου χειμώνα,και σε ώρες που σ έδιωχναν νωρίς από το νησί!!.





 Η Άνδρος είναι το βορειότερο νησί των Κυκλάδων και δεύτερο σε έκταση μετά την Νάξο.
Έχει έκταση 374 τετραγωνικών χιλιομέτρων και σχήμα επίμηκες με διεύθυνση Β-ΒΔ προς Ν-ΝΑ. Ψηλότερα βουνά της είναι το Πέταλο και η Κουβάρα (μέγιστο υψόμετρο 997 μ., κορυφή Προφήτης Ηλίας).
Οι ντόπιοι συχνά αποκαλούν το νησί «βράχο», εξαιτίας τόσο του βραχώδους των ακτών, όσο και των βραχονησίδων που περιβάλλουν την Άνδρο. Ενδεικτικά αναφέρονται τα Γαυριονήσια, που βρίσκονται στη δυτική πλευρά του νησιού, έξω από το λιμάνι του Γαυρίου και έχουν τα ακόλουθα ονόματα: Αλαδονήσι, Πρασονήσι, Λαγονήσι και Μεγάλο Νησί. Στην ανατολική πλευρά, βορειότερα της Χώρας, βρίσκεται η βραχονησίδα Θεοτόκος. 



Το όνομα του νησιού, κατά την επικρατέστερη άποψη του Διόδωρου του Σικελιώτη, προέρχεται από τον στρατηγό Άνδρο, του Ραδάμανθυ, βασιλιά της Κρήτης. Κάτι που αποδεικνύει ότι η Ανδρος διετέλεσε υπό Κρητική κυριαρχία, όπως και τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου.
Λόγω της θέσης της, η Άνδρος υπήρξε στρατηγικό σημείο σχεδόν σε όλες τις ιστορικές περιόδους. Πρόσφατες ανασκαφές, στο ακρωτήριο Στρόφιλα, αποκάλυψαν προϊστορικό οικισμό που ανήκει στην τελική Νεολιθική Περίοδο (4.500 – 3.200 π.Χ), με πλήθος βραχογραφιών. Ο οικισμός έχει χαρακτηρισθεί ως ο σημαντικότερος αυτής της περιόδου και ο καλύτερα διατηρημένος στο Αιγαίο




 Από τον 11ο και 12ο αιώνα, η Άνδρος γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη. Γίνεται γνωστή σε όλο τον κόσμο, χάρη στα προϊόντα μεταξουργίας αλλά και την εμπορική ναυτιλία που αναπτύσσεται. Η περίοδος ευημερίας έχει δώσει θαυμάσια δείγματα εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής, όπως είναι οι εκκλησίες των Ταξιαρχών στη Μεσαριά, τη Μελίδα και το Υψηλού και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο Μεσαθούρι. Την ίδια εποχή –και λίγο αργότερα- κατασκευάζονται τα μοναστήρια της Ζωοδόχου Πηγής, του Αγίου Νικολάου, της Μονής Παναχράντου.

Στην Αγία Τριάδα, στο Κόρθι, στεγαζόταν από το 1813 το μοναδικό ίσως προεπαναστατικό σχολείο της Άνδρου που ιδρύθηκε από τον Σαμουήλ Πλασίμη. Δίπλα στην Αγία Τριάδα υπάρχει κτίσμα το οποίο φιλοξενούσε τους δασκάλους και σημαντική βιβλιοθήκη




Η  Παναγία Θαλασσινή και στο βάθος το Κάστρο και ο φάρος Τουρλίτης...





Η Παραλία Νημποριό......

Ως νησί του Πολιτισμού και της Τέχνης έχει χαρακτηρισθεί η Άνδρος.
Και όχι άδικα. Φωτεινά πνεύματα που διέπρεψαν στα γράμματα και τις τέχνες ήταν Ανδριώτες, με κορυφαίο βέβαια τον ποιητή Ανδρέα Εμπειρίκο. Ξεχωριστή μορφή ήταν ο Θεόφιλος Καΐρης, ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες πνευματικούς του 19ου αιώνα. Όπως και ο Μιχάλης Δερτούζος, καθηγητής στο Μ.Ι.Τ των Ηνωμένων Πολιτειών, που θεωρείται ο “πατέρας” της πληροφορικής.
Πλούσια είναι και η σύγχρονη πολιτιστική παράδοση της Άνδρου, καθώς ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί αρκετά μουσεία και ιδρύματα, ενώ κάθε καλοκαίρι διοργανώνεται πλήθος εκδηλώσεων, που προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες.





Πατρίδα φημισμένων εφοπλιστών και καπεταναίων, η Χώρα της Άνδρου, στο ανατολικό τμήμα του νησιού, διατηρεί ανέπαφη την αίγλη που της χάρισαν τα άξια τέκνα της και ξεχωρίζει για τη σεμνή μεγαλοπρέπειά της.Όμορφα νεοκλασικά αρχοντικά και σπίτια, δημόσια κτίρια, πλακόστρωτοι πεζόδρομοι και πλατείες, γραφικά σοκάκια, ωραίες εκκλησίες και πολύ ενδιαφέροντα μουσεία, εμπορικά καταστήματα, καφέ και εστιατόρια συνθέτουν την εικόνα της αρχόντισσας του Αιγαίου.




Ο κεντρικός δρόμος της Χώρας καταλήγει στην πλατεία της Ρίβας, όπου βρίσκεται το άγαλμα του Αφανούς Ναύτη, έργο του γλύπτη Μιχάλη Τόμπρου.Η Καΐρειος Βιβλιοθήκη, σημαντικό πνευματικό ίδρυμα, στεγασμένο σε αρχοντικό του 1919, το Ίδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως, το Εμπειρίκειο Γηροκομείο και το Εμπειρίκειο Γυμνάσιο, το σπίτι του Θεόφιλου Καΐρη, θεολόγου, φιλοσόφου και αγωνιστή του 1821, η μαρμάρινη κρήνη του Καμπάνη, το Δημοτικό Θέατρο αξίζουν την προσοχή των ταξιδιωτών.




ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΝΔΡΟΥ

Ιδρύθηκε το έτος 1972 και τα σημαντικότερα από τα εκθέματά του είναι, παλαιά ναυλοσύμφωνα, ασφαλιστήρια συμβόλαια, διάφορα ναυτικά ημερολόγια, όπου περιγράφεται η ζωή των Ανδρίων στα καράβια πριν τον Αγώνα του 1821, λιθογραφίες ανδριώτικων πλοίων και των μετέπειτα πρώτων ατμοκίνητων φορτηγών πλοίων της Ελλάδος κλπ. Το κτίριο του Ναυτικού Μουσείου παραχωρήθηκε στον Δήμο Άνδρου το 1957 από τον Δημήτριο Ράλλια.


Τη Χώρα της Άνδρου στολίζουν εκκλησιαστικά μνημεία όπως η Κοίμηση της Θεοτόκου, η Παναγία η Παλατιανή (Αγία Τσουρά), ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Γεωργίου, η Παναγία η Θεοσκέπαστη, προστάτιδα του νησιού, ο Άγιος Ανδρέας των Λατίνων και η Παναγία η Θαλασσινή, πάνω σε βράχο, δίπλα στη θάλασσα.


Η  Πλατεία Καΐρη ..εκεί στην άκρη ,στην θέα της Παραλίας Παραπόρτι,φάγαμε πολύ καλά και νόστιμα και φθηνά!



 Άξια αναφοράς είναι, ασφαλώς, και τα εκθέματα των μουσείων της Χώρας. Το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Ναυτικό Μουσείο, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μουσείο Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης δίνουν στους επισκέπτες της Άνδρου μια ολοκληρωμένη εικόνα της μακράς ιστορικής διαδρομής και της πολύπλευρης καλλιτεχνικής δραστηριότητας του τόπου.


 Η Καΐρειος Βιβλιοθήκη, σημαντικό πνευματικό ίδρυμα, στεγασμένο σε αρχοντικό του 1919, το Ίδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως, το Εμπειρίκειο Γηροκομείο και το Εμπειρίκειο Γυμνάσιο, το σπίτι του Θεόφιλου Καΐρη, θεολόγου, φιλοσόφου και αγωνιστή του 1821, η μαρμάρινη κρήνη του Καμπάνη, το Δημοτικό Θέατρο αξίζουν την προσοχή των ταξιδιωτών.


Η  Κοίμηση της Θεοτόκου.....


Δεν μοιάζει καθόλου με κυκλαδίτικη πρωτεύουσα καθώς διατηρεί την αίγλη της και τη σεμνή μεγαλοπρέπειά της. Είναι μοναδική. Όμορφα νεοκλασικά αρχοντικά και σπίτια, πλακόστρωτα, πλατείες, γραφικά σοκάκια, ωραίες εκκλησίες και πολύ ενδιαφέροντα μουσεία. Έντονο είναι και το ιστορικό και πολιτιστικό της στοιχείο με τα πολλά Μουσεία και την κλασική αρχιτεκτονική τους. Στην Χώρα στην Άνδρο το μάτι χορταίνει από το γαλάζιο της θάλασσας, τις κατάφυτες διπλανές ρεματιές και το λευκό των κυκλαδίτικων σπιτιών.


 Το χωριό Λάμυρα...πάνω από την πόλη της Ανδρου..
.


Η Χώρα στην Άνδρο Η Χώρα στην Άνδρο είναι η πρωτεύσουσα του νησιού και βρίσκεται στο βόρειοανατολικό τμήμα του νησιού. Είναι κτισμένη σε μια μικρή χερσόνησο που μοιάζει να “κόβει” τη θάλασσα στα δυο. Η χερσόνησος από τον κεντρικό δρόμο που διασχίζει τη Χώρα στην Άνδρο οδηγεί στην πλατεία του Αφανή Ναύτη και τη θάλασσα. Καταλήγει στο μικρό νησάκι, πάνω στο οποίο είναι κτισμένο το μεσαιωνικό Ενετικό κάστρο, και την βραχονησίδα του διάσημου και μοναδικού φάρου Τουρλίτη. Η Χώρα στην Άνδρο περιβάλλετα από δύο αμμώδεις παραλίες, την κεντρική παραλία της πρωτεύουσας Νειμποριό στα δυτικά και το Παραπόρτι στα ανατολικά. Η Χώρα δεν μοιάζει καθόλου με κυκλαδίτικη πρωτεύουσα Η Χώρα στην Άνδρο, είναι πατρίδα φημισμένων εφοπλιστών και καπεταναίων.



Μπαίνουμε στο μονοπάτι της περιοχής Διπόταμα,με ακόμα ένα ποταμάκι και πολλούς κατεστραμμένους από τα χρόνια νερόμυλους!!...δεν είναι κατηφορικό όλο..


Τα Διποτάματα είναι ένα από τα ωραιότερα σημεία του νησιού, ένας επίγειος παράδεισος με πλούσια βλάστηση, παλιούς νερόμυλους, πέτρινα γεφύρια. Είναι μια ποταμιά μεγάλου φυσικού κάλλους, μήκους περίπου 7 χιλιομέτρων, στη νοτιοανατολική περιοχή του νησιού, ανάμεσα στο Συνετί, Παλαιόκαστρο και Κοχύλου. Είναι τμήμα της διαδρομής που έκαναν όσοι ήθελαν να πάνε από τη Χώρα στο Κόρθι και αντίστροφα. Μάλιστα μέχρι το 1950 αυτή ήταν και η μοναδική οδός επικοινωνίας.





20 Το φυσικό περιβάλλον έχει μείνει στο μεγαλύτερο μέρος του αναλλοίωτο, γιατί η κυκλοφορία έχει διακοπεί τα τελευταία 35 χρόνια. Η βλάστηση είναι πολύ πυκνή (πικροδάφνες, σχίνα, μουριές, συκιές, αγριοβελανιδιές, άγριοι θάμνοι, καλαμιές, βούρλα, βατομουριές, μυρτιές, άγριο δυόσμο, μέντα, λυγαριές, κισσοί). Ολη η ρεματιά αποτελεί καταφύγιο πλήθους ζώων όπως νυφίτσες, ασβοί, λαγοί, φίδια και πουλιά (κυρίως πέρδικες).



Το κάστρο Κοχύλου...Κάστρο Φανερωμένης Άνδρο :Το Πάνω Κάστρο , Κάστρο της Φανερωμένης ή της Γριάς το Κάστρο χτίστηκε από τους Βενετούς πάνω σε ένα εντυπωσιακό λόφο βόρεια του Όρμου Κορθίου, σε υψόμετρο περίπου 600 μ. Μπορούσε να προστατεύσει περίπου χίλιους κατοίκους και εθεωρείτο απόρθητο λόγω των υψηλών βράχων που το περιβάλλουν και του ισχυρού του τείχους. Η ιστορία του είναι άγνωστη και αυτό τροφοδότησε τους θρύλους που το περιβάλλουν.


Η ιστορία του είναι άγνωστη και αυτό τροφοδότησε τους θρύλους που το περιβάλλουν. Σύμφωνα με το γνωστότερο, οι Τούρκοι, που δεν μπορούσαν να το καταλάβουν, έστειλαν στο κάστρο μια γριά με την έγκυο κόρη της να ζητήσουν βοήθεια, όμως το βράδυ η γριά άνοιξε την πύλη του κάστρου ,και μπήκαν οι Τούρκοι που έσφαξαν όλους τους κατοίκους. Στη συνέχεια η γριά, μετανιωμένη για την πράξη της, ανέβηκε σε ένα ψηλό βράχο και αυτοκτόνησε πηδώντας στη θάλασσα. Έτσι η μνήμη της γριάς έμεινε σε δύο από τα αξιοθέατα της περιοχής: “της γριάς το κάστρο” και την όμορφη παραλία “της γριάς το πήδημα”.










Δώστε λίγο προσοχή στους πέτρινους φράκτες και την κατασκευή τους!!Πραγματικά έργα  τέχνης και Αρχιτεκτονικής!!




Κάτω,ο Ορμος Κορθίου.....

Τη χαράδρα διασχίζει πλατύ πλακόστρωτο καλντερίμι. Στο σημείο που τέμνεται με το ποτάμι υπάρχει τοξωτό γεφύρι και κατά διαστήματα υπάρχουν μικρές βρύσες – γούρνες. Υπάρχουν κι άλλα στενότερα σκαλωτά μονοπάτια που συνδέουν τα υπόλοιπα χωριά της περιοχής με τα χωράφια και τις ομάδες των νερόμυλων που τα εξυπηρετούσαν. Σώζονται επίσης (εκτός από τα μονοπάτια, τους φράχτες-ξερολιθιές, τους νερόμυλους και τα βοηθητικά τους κτίσματα) μαντριά, στάβλοι, κονάκια, αγροτικές αποθήκες, αλώνια και ξωκλήσια. Αλλά τα σημαντικότερα κτίσματα της περιοχής είναι οι νερόμυλοι (σώζονται 22) που έχουν φτιαχτεί από επιδέξιους και ονομαστούς στην εποχή τους πετράδες.



Η Άνδρος πήρε το όνομα της κατα την μυθολογία όταν ο Στάφυλος γιος του ∆ιονύσου είχε κόρη την Κρέουσα ή νύµφη Ροιώ την οποία ερωτεύτηκε ο θεός Απόλλωνας και από αυτή την ένωση γεννήθηκε ο Ανιος. Ο Άνιος απέκτησε πολλά παιδιά. Ανάµεσά τους ήταν οι κόρες, Σπερµώ, Οινώ και Ελαΐς. Τα ονόµατα τους αντιστοιχούσαν στα βασικά είδη διατροφής, σιτάρι,κρασί και λάδι...............



Σήμερα για να πας στο κάστρο, φτάνεις από ένα μονοπάτι από το Κοχύλου και εκεί θα δεις ότι υπάρχουν ερείπια σπιτιών, εκκλησιών, δεξαμενών νερού και η εκκλησία της Φανερωμένης. Όμως πάνω απ’ όλα υπάρχει η φανταστική θέα στο γαλάζιο Αιγαίο.






Ο προπάππους τους, ο ∆ιόνυσος, τους χάρισε την ικανότητα να κάνουν τη γη να καρπίζει. Όπου λοιπόν περνούσαν, φύτρωναν αµπέλια, ελιές και σιτάρι. Ο Ανιος απέκτησε επίσης και τρεις γιους, τον Μύκονο, τον Άνδρο και τον Θάσο. Οι αρχαίες ονοµασίες της Άνδρου ήταν Υδρούσα (µε άφθονα νερά), Επαγρίς, Νωναγρία (υγρό πεδίο), Λασία (µε πλούσια βλάστηση) και Γαύρος.

 Κοχυλού



 Κοχυλού

 Κοχυλού





Χωριό Κοχυλού...και από πάνω  το Κάστρο Κοχυλού με την εκκλησία της Φανερωμένης..


Κόρθι 

Κόρθι 



Ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία στην πρωτεύουσα της Άνδρου, είναι το περίφημο κάστρο της, το οποίο ήταν η οχυρωμένη κατοικία του Ενετού ηγεμόνα Μαρίνου Δάνδολου, όταν κατέκτησε το νησί. Χτίστηκε το 1207. Οι πύργοι και οι στρατώνες του κάστρου, καθώς και τα οικόσημα των Ενετών ηγεμόνων, ήταν καλά διατηρημένα μέχρι το 1943. Μετά από το σφοδρό βομβαρδισμό από τους Γερμανούς του ίδιου έτους, το κάστρο καταστράφηκε ολοσχερώς. Σήμερα, μπορεί κανείς να δει μόνο τα ερείπιά του. 





Ο φάρος αυτός κατασκευάστηκε το 1887. Το ύψος του κυλινδρικού του πύργου ειναι 7 μέτρα και τό εστιακό του ύψος είναι 36 μέτρα. Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το ενετικό κάστρο στην πρωτεύουσα της Ανδρου στην Χώρα. Είναι ο μοναδικός φάρος χτισμένος πάνω σε βράχο μέσα στην θάλασσα.

Ο Φάρος «πρωτολειτούργησε την 1η Ιανουαρίου του 1897 και ήταν καταδιοπτρικός Ε' τάξεως με φωτοβολία 11 ν. μίλια. Είναι πύργος στρογγυλός ύψους 5 μέτρων. Βρίσκεται επάνω στον ομώνυμο βράχο αριστερά των εισερχομένων στο λιμάνι της Άνδρου. Το 1943 καταστράφηκε από τους... Γερμανούς και το 1950, στα πλαίσια ανασυγκρότησης του φαρικού δικτύου, λειτούργησε ως αυτόματος ασετιλίνης αλλά σε σιδηρόπλεκτο οβελό επάνω στα ερείπια του παλαιού. Το 1994, με δωρεά της οικογένειας Γουλανδρή, -ζεύγος Αλέκου και Μαριέττας Γουλανδρή εις μνήμην της κόρης τους Βιολάντας- ο πύργος ανακατασκευάστηκε στην αρχική του μορφή και από τότε λειτουργεί και πάλι ως αυτόματος ασετιλίνης.




 Παραλία Παραπόρτι.....η πίσω μεριά της Χώρας!



Η πλατεία του Αφανούς Ναύτου...







Με το ζουμ ...............Παραπόρτι!!


Τριγυρίζοντας πάντα νωρίς το πρωί γιατί ο χρόνος είναι πολύτιμος!!


Η παλιά πόλη της Άνδρου φωτογραφημένη από το Νημποριό..


Βρύσες παντού,δωρισμένες από την οικογένεια Εμπειρίκου η την οικογένεια Γουλανδρή...


Τα αρχοντικά της Άνδρου.....Ο δρόμος που γίνεται λιθόστρωτος και είναι μόνο για πεζούς...Οδηγεί στην καρδιά της χώρας,στα μουσεία,στα μαγαζιά και στο τέλος του στο Κάστρο και στον φάρο Τουρλίτη!


Πρωινή βροχερή εικόνα....



Παραπόρτι...


Διάφοροι οικισμοί γύρω από την Χώρα.....


Στο βάθος η παραλία Παραπόρτι...


Παλαιόπολη......στον δρόμο για το Γαύριο..


Απροβάτο...στον δρόμο για το Γαύριο..


Μπατσί....στον δρόμο για το Γαύριο..


Παραλία Αγίου Παύλου...στον δρόμο για το Γαύριο..


 Χρυσή Άμμος...στο δρόμο για το Γαύριο...


Το Κάβο Ντόρο.....Αν δεις λέει επτά πλοία   να περνούν μαζεμένα,τότε είσαι στο Κάβο Ντόρο.....Τα μέτρησα και ήταν επτά!!!


Ξεκινήσαμε το Μονοπάτι 14 Μύλοι-Φρουσαίων


Φρουσέικα....Κατεστραμμένοι Νερόμυλοι κατά μήκος του μονοπατιού, κάτω από τα πλατάνια και δίπλα στο ποτάμι!,,,Κάποτε κατέβαινε πολύ νερό από εκεί . !τώρα είναι ένα ρυάκι!!


Το φθινόπωρο είναι εδώ με τα χρώματά του ...


Οι παλιοί Νερόμυλοι,σημείο αναφοράς της περιοχής ...


Περπατώντας δίπλα στο ποταμάκι,πάνω στα χρυσά πλατανόφυλλα..Αξία ανεκτίμητη!!



Προσέξτε το Κυπαρίσσι...μετά από εκατοντάδες χρόνια είναι ακόμα εκεί να στηρίζει ό,τι απέμεινε από τον παλιό νερόμυλο!!


Καθρέπτισμα στο ήσυχο νερό ....




 Ξεκούραση στην κοίτη του μικρού ποταμού , που κάποτε είχε πολλά νερά , ώστε  να συντηρεί πάνω από 15 νερόμυλους που ήταν κατά μήκος του.


Γαύριο......Σε λίγο φεύγουμε γα Ραφήνα!



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΛΛΑ ΘΕΟΤΟΚΑΤΟΥ 

πηγές πληροφοριών 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου