Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

Πρωτοβουλία καλών προθέσεων με σεβασμό στον Κώστα Καρυωτάκη και το έργο του


Η «Πρωτοβουλία καλών προθέσεων με σεβασμό στον Κώστα Καρυωτάκη και το έργο του», ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2017, από τον Γιάννη Βέλλη, Ηπειρώτη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της «Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών». Στόχος της είναι να αγκαλιάσει κάθε προσπάθεια στήριξης ενεργειών & δράσεων στην Πρέβεζα που αφορούν τον Κώστα Καρυωτάκη και το έργο του, αλλά παράλληλα και της δημιουργίας ενός ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΟΓΟΥ «ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΥΩΤΑΚΗΣ» εκεί, για λογοτέχνες από την Ελλάδα, την Κύπρο και τον υπόλοιπο κόσμο.
Από τον Σεπτέμβριο του 2017 με ανοικτό κάλεσμα, καλούνται φορείς και Μ.Μ.Ε., απ’ την Πρέβεζα, την Ήπειρο, την υπόλοιπη Ελλάδα, την Κύπρο και την Ομογένεια να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια. Η συμμετοχή είναι ισότιμη. Η καταχώρηση θα γίνεται εδώ με την προτεραιότητα ενδιαφέροντος συμμετοχής στοe-mail:jvellis@gmail.com https://kostaskariotakis.wordpress.com/about/

Ο Κώστας Καρυωτάκης, ήταν και παραμένει ένας μεγάλος ποιητής. Το έργο του ξεπέρασε τα όρια της Ελλάδας. Όμως στην Πρέβεζα, το σημείο που τέλειωσε η ζωή του, με την αυτοκτονία, έμεινε για πολλά χρόνια στη σιωπή και την αφάνεια. Οι εκδηλώσεις διάσπαρτες, αποσπασματικές. Οι σκέψεις, οι απόψεις για το πρόσωπό του, αντιφατικές μεταξύ των κατοίκων της πόλης, ακόμα και σήμερα.

Πιστεύω, κατά βάθος η Πρέβεζα, ο κόσμος της, δεν «έβλεπε» παλιά τον ποιητή Καρυωτάκη, αλλά ένα δημόσιο υπάλληλο που αυτοκτόνησε στην πόλη και την εξέθεσε προς τα έξω. Πολύ περισσότερο, όταν ακούστηκε ότι ήταν μεγάλος ποιητής και έρχονταν να δουν τα Μ.Μ.Ε. της εποχής τι έγινε και «πόσο έφταιγε» η Πρέβεζα στην τελική του απόφαση. Αυτό μεταφέρθηκε, στα παιδιά και τα εγγόνια πολλών. Δεν θα έλεγα της πλειοψηφίας, ούτε του πνευματικού και λογοτεχνικού κόσμου της.

Η αλήθεια είναι -σύμφωνα με τη γνώμη μου πάντα- ότι η Πρέβεζα είχε απελευθερωθεί σχετικά πρόσφατα από τους Τούρκους, ήταν λιμάνι, δέχθηκε τους Μικρασιάτες πρόσφυγες και δεν είχε αποκτήσει ακόμα ούτε πραγματική πολιτική συνείδηση, ούτε φυσικά πολιτιστική. Μετά τον Καρυωτάκη απέκτησε -σταδιακά- και τα δύο.

Σήμερα, έχουμε μια πόλη πρότυπο για την Ελλάδα, που τη θαυμάζουν έλληνες και ξένοι. Παράγει πολιτικό λόγο, πολιτιστικό έργο και γι’ αυτό πρέπει το έργο του Καρυωτάκη, το οποίο είχε ολοκληρωθεί όταν έφτασε στην Πρέβεζα, να προβληθεί εδώ που έζησε τις τελευταίες μέρες της ζωής του.

Παράλληλα με το πολιτιστικό υπόβαθρο που έχει η πόλη, να γίνει κι ένα κέντρο λόγου, με εκδηλώσεις κάθε χρόνο, ώστε λογοτέχνες απ’ την Ελλάδα, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, να έρχονται στην Πρέβεζα, να παρουσιάζουν τις σκέψεις τους, το έργο τους, τις τάσεις της σύγχρονης λογοτεχνίας, τις μελέτες πάνω στη λογοτεχνία, κ.ά.

Αυτό είναι το γενικότερο πνεύμα, η φιλοσοφία της «Πρωτοβουλίας καλών προθέσεων, με σεβασμό στον Κώστα Καρυωτάκη και το έργο του», που ξεκίνησα πριν λίγες ημέρες και θέλω να πιστεύω στη στήριξή του από όλους όσους ασπάζονται τις ίδιες απόψεις. Όσους αγαπάνε εξίσου την Πρέβεζα και τον ποιητή Κώστα Καρυωτάκη. Ώστε η Πρωτοβουλία να μεγαλώσει, σε σύντομο χρονικό διάστημα, για να μπορεί να σταθεί θετικά στο έργο καθενός φορέα ( Δήμος Πρέβεζας, Περιφέρεια Ηπείρου, Σύλλογοι και τα Σωματεία της πόλης), που θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση με δράσεις
Γιάννης Βέλλης
jvellis@gmail.com

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου