Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

ΓΑΛΑΞΕΙΔΙ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ΤΗΣ ΝΕΛΛΑΣ ΘΕΟΤΟΚΑΤΟΥ


Απέναντι απ την Ιτέα, καθρεφτίζεται με χάρη η μικρή πολιτεία των φημισμένων ναυτικών, το όμορφο “Γαλαξίδι ή Γαλαξείδι”. Στέκεται υπερήφανο και αρχοντικό στον Κορινθιακό κόλπο και πιο συγκεκριμένα στην καρδιά του Κρισσαίου Κόλπου, στην τοποθεσία της αρχαίας λοκρικής πόλης Χάλαιον που μετονομάστηκε σε Οιάνθη. Απέχει 34 χλμ από τον αρχαίο χώρο των Δελφών, 29 χλμ. από την Άμφισσα και 200 χλμ. από την Αθήνα. Πρόκειται για τη ναυτική πολιτεία που κουβαλά στην πλάτη της ιστορία 4.000 και πλέον χρόνων. Χαρακτηρισμένη ως παραδοσιακός και διατηρητέος οικισμός. Παλιό ναυτικό κέντρο που έδρασε στα χρόνια της ιστιοφόρου ναυσιπλοΐας, με ένδοξη συμμετοχή στον κατά θάλασσα αγώνα του ’21 και με τα ίχνη των πολυταξιδεμένων ναυτικών- κατοίκων του



Η  είσοδος του λιμανιού του Γαλαξιδίου...









Γνώρισε ιδιαίτερη ακμή το 18ο και 19ο αιώνα όταν τα γαλαξειδιώτικα καράβια ταξίδευαν σε όλο τον κόσμο. Αναμφισβήτητα στο Γαλαξείδι η αρχιτεκτονική έκφραση επηρεάστηκε από το επάγγελμα των κατοίκων του, που σαν κοσμογυρισμένοι καπεταναίοι φέρανε οικοδομικά υλικά και τεχνίτες από το εξωτερικό . Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του γνωρίσματα αποτελούν τα γραφικά σοκάκια, τα κουκλίστικα καπετανόσπιτα , τα γραφικά αρχοντικά αλλά και το λιμάνι, που θυμίζει έντονα νησιωτικό τοπίο σε συνδιασμό με τις πανέμορφες εκκλησιές του. Το σημερινό του όνομα διατηρείται από τον δέκατο αιώνα, από τον βυζαντινό τοπάρχη Γαλαξείδι, και παρά τις καταστροφές που υπέστη στην πάροδο των αιώνων από ξένους κατακτητές (Σλάβους, Φράγκους, Καταλάνους, Ιππότες της Ρόδου, Τούρκους), κατάφερε να διατηρήσει την ταυτότητα και την αίγλη του.



 Είναι μια από τις πιο καλοδιατηρημένες παραδοσιακές πόλεις της Ελλάδας, με δύο φυσικά λιμάνια, την Αγορά και το Χηρόλακα. Το Γαλαξείδι είναι χτισμένο επάνω σε λοφίσκους, με θέα βραχονησίδες, υφάλους, εκκλησάκια και φάρους. Ο τόπος αυτός φημίζεται για τη μεγάλη ιστορική διαδρομή του και τη διαχρονική γραφικότητά του. Είναι το μέρος εκείνο όπου η ευημερία των κατοίκων αντανακλάται στα καλοδιατηρημένα αρχοντικά του.






Το πλέον εκσυγχρονισμένο αλλά και σταθερό στην παράδοση Γαλαξείδι , προσφέρεται για μια θαυμάσια ολιγοήμερη εκδρομή. Η ιδανική γεωγραφική του θέση στις νότιες ακτές της Στερεάς Ελλάδας, σε συνδυασμό με το άνετο οδικό δίκτυο, το καθιστά προσπελάσιμο και σε κοντινή απόσταση από τις περισσότερες μεγάλες πόλεις της Κεντρικής Ελλάδας. Γύρω του και σε ακτίνα μερικών χιλιομέτρων βρίσκονται η Αθήνα, η Πάτρα, η Λάρισα, Κόρινθος, Λαμία, Ναύπακτος). 


Παράθυρο στον ουρανό!! 



Παραδοσιακό το χωριό του Γαλαξειδιού και άριστα αναπαλαιωμένο!!Θυμίζει Ναύπλιο και το μόνο που το ομορφαίνει είναι τα πανέμορφα σπίτια του μέσα στα σοκάκια του!! 



Παρατηρήστε την γωνία!


Η καλαισθησία είναι αυτό που χαρακτηρίζει το Γαλαξίδι μέσα στα στενά του!!Κάτι το άκρως αντίθετο με το λιμανάκι και την παραλία του!! 













 Ένας τόνος ερήμωσης











Μα τι ομορφιά που έχει η φθορά!










  










ΙΙΤΕΑ

 (οι φωτο είναι μέσα από το πούλμαν)....Ο βωξίτης είναι πέτρωμα πλούσιο σε αλουμίνιο και αποτελεί για τον άνθρωπο έναν πολύ σημαντικό... 
μεταλλευτικό φυσικό πόρο. Έχει σχηματιστεί σε γεωλογικά παλαιότερες εποχές. Τα γνωστά σήμερα αποθέματα βωξίτη της χώρας μας είναι 300.000 εκατομμύρια τόνοι και κατέχουμε παγκοσμίως στην δέκατη θέση. Το μετάλλευμα παρεμβάλλεται με μορφή φακών ή θυλάκων μέσα σε ασβεστολιθικούς σχηματισμούς, κυρίως στις περιοχές του Παρνασσού, της Γκιώνας, της Οίτης και σε μικρότερα κοιτάσματα στον Ελικώνα αλλά και στη Χαλκιδική και στην Εύβοια και στην Ελευσίνα. Η εκμετάλλευση, εξόρυξη, του βωξίτη στη χώρα μας έχει αρχίσει από το 1925, συνεχίζεται μέχρι σήμερα και ανέρχεται σε 2.500 χιλιάδες τόνους / έτος. Οι εταιρείες που εξορύσσουν βωξίτη στην Ελλάδα είναι: η S and B industrial minerals, η Δελφοί – Δίστομο Α.Μ.Ε. και οι ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ - ΕΛΜΙΝ Α.Ε.. 











(η φωτο είναι μέσα από το πούλμαν)...Η Ιτέα είναι παραλιακή κωμόπολη του νομού Φωκίδας και επίνειο της Άμφισσας, με πληθυσμό 4.362 κατοίκους, κατά την Απογραφή του 2011. Βρίσκεται στον Κρισαίο κόλπο (ή κόλπο της Ιτέας), στον Κορινθιακό. Πίσω από την πόλη απλώνεται ο Ελαιώνας της Άμφισσας, με φόντο την Γκιώνα και τον Παρνασσό πάνω στον οποίο διακρίνονται οι Δελφοί και το Χρισσό. Από την παραλία της Ιτέας κοιτώντας προς τη θάλασσα μπορεί κανείς να διακρίνει το Γαλαξίδι, ακόμα και την Πελοπόννησο. Η Ιτέα βρίσκεται νότια της Άμφισσας, βορειοανατολικά του Γαλαξιδίου και νοτιοδυτικά των Δελφών, πόλεις με τις οποίες συνδέεται οδικά. 

















ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΚΕΙΜΕΝΑ : ΝΕΛΛΑ ΘΕΟΤΟΚΑΤΟΥ

πηγή πληροφοριών 
http://www.acroploro.gr/












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου