Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΕ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ΤΗΣ ΝΕΛΛΑΣ ΘΕΟΤΟΚΑΤΟΥ

ΚΟΡΕΣΤΕΙΑ




 ΚΟΡΕΣΤΕΙΑ Ένας οικισμός που θυμίζει κινηματογραφικό σκηνικό, που έχει εγκαταλειφτεί πριν από πολλά χρόνια, που βουλιάζει στην απόλυτη σιγή του έγχρωμου και ακατοίκητου πλίνθου, και στην μοναξιά, ενός ναρκωμένου αγροτικού τοπίου, που μάταια θα αναζητά τους ανθρώπους που το δημιούργησαν. Μέσα στην εκκωφαντική σιωπή, του ακριτικού τόπου, μπορεί ο σύγχρονος άνθρωπος, που δεν θέλγεται από τον ψεύτικο μαζικό τουρισμό, αλλά αναζητεί μέσα από την περιήγηση τις ρίζες του, και το νόημα της ύπαρξης του, να ανακαλύψει βαθύτερα νοήματα, αλλά και τέχνες και τεχνικές χαμένες στον χρόνο. 



Τα σπίτια, των Κορεστείων, που χρονολογούνται από τις αρχές του περασμένου αιώνα, είναι ένα καλό παράδειγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής, με βάση τους πλίνθους, τον πηλό και το άχυρο.
Μόνο στη θεμελίωσή τους χρησιμοποιήθηκε λιθοδομή, στην οποία στηρίζονταν οι πλίνθοι για να γίνει πιο στέρεο το κτίσμα. Τα τούβλα που χρησιμοποιήθηκαν για την οικοδόμησή τους είναι ανεπίχριστα, άψητα και ωμά. Αποτελούνται, δε, από λάσπη και άχυρα που χύθηκαν επί τόπου, σε απλό καλούπι, που ξεράθηκε στον ήλιο. Οι στέγες σκεπάζονταν με ξύλα, καλάμια και κεραμίδια, που είναι και αυτά φτιαγμένα από λάσπη


Όλα, σχεδόν, τα κτίσματα κοιτάζουν προς μία κατεύθυνση, την ευεργετική για το δριμύ κλίμα της περιοχής, νότια πλευρά. Δεν υπάρχει, επίσης, κανένα άνοιγμα στη βορινή πλευρά των κτιρίων! Ό, τι καλύτερο, δηλαδή, από πλευράς βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής. Γιατί αυξάνοντας τις επιφάνειες που βρίσκονται στον νότο, και μειώνοντας τα ανοίγματα στον βορρά, μεγιστοποιούμε τα ηλιακά κέρδη, και μειώνουμε τις θερμικές απώλειες των κτιρίων


Στα Κορέστεια, έχουμε μια απλοϊκή αλλά έντιμη, πρώιμη μορφή βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, που όμως, καλύπτει απόλυτα και την αναγκαιότητα, και την άνεση, και την θελκτικότητα


Περνώντας από τον Κάτω Κρανιώνα ...Και πάλι ο Λειβαδοπόταμος ,πάει να βρει το γεφύρι της Κορομηλιάς!!


Η παμπάλαια εκκλησιά της Αγίας Παρασκευής(1864) στον Άνω Κρανιώνα στα Κορέστεια....Στο χωριό φάντασμα με την μεγάλη ιστορία !!


Η Αγία Παρασκευή(1864) του Κρανιώνα των Κορεστείων!! 

Το Ιερό της Αγίας Παρασκευής(1864) με κάποιους εναπομείναντες τάφους στο πίσω μέρος της Εκκλησίας!!


Από πλευράς οικολογικής δόμησης, όλα τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι οικολογικά, μη τοξικά και μη καρκινογόνα, και άρα φιλικά προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον! Επίσης για την παραγωγή τους, δεν χρησιμοποιήθηκαν τεράστιες ποσότητες ενέργειας, και για την μεταφορά τους δεν δαπανήθηκαν ορυκτά καύσιμα. Ήταν υλικά που υπήρχαν μέσα, δίπλα, παραδίπλα, από τον οικισμό. Στα Κορέστεια δεν υπάρχει ούτε ένα υλικό τοξικό , ούτε για δείγμα! 


Μοναδική αρχιτεκτονική με πλίνθους και λάσπη,κρύβει πανέμορφα οικολογικά σπίτια,σύμφωνα με την φύση !!




Αλογα,σκυλιά,πρόβατα......όλο το έρημο χωριό γεμάτο από τους πιο αγνούς κατοίκους,που έρχονταν για ένα χάδι και για μια παρέα μες στην απόλυτη ησυχία!! 



Κορέστεια..το παλιό Χωριό Κρανιώνας...το Νέο χωριό έχει χτιστεί πριν από αυτό,αλλά λίγοι κάτοικοι του παλιού χωριού   εγκαταστάθηκαν εκεί!!




ΓΕΦΥΡΙ ΚΟΡΟΜΗΛΙΑΣ Πριν την ανταλλαγή των πληθυσμών το χωριό κατοικούνταν από Μουσουλμάνους. Οι σημερινοί κάτοικοι, πρόσφυγες από τη Μ. Ασία είναι φυσικό να μη γνωρίζουν το ιστορικό της κατασκευής του γεφυριού. Διέσωσαν όμως, κάποιοι μεγάλοι σε ηλικία, την ανάμνηση ότι το γεφύρι κατασκευάστηκε από Γάλλους τεχνικούς που ήταν στην υπηρεσία του Οθωμανικού στρατού. Ο καθηγητής του Παν/μίου Θράκης Δημ. Σαμσάρης στο βιβλίο του για την Ιστορική Γεωγραφία της Δυτικής Μακεδονίας κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, αναφέρει ότι για το κτίσιμο του γεφυριού χρησιμοποιήθηκε υλικό από παλιότερη αρχαία γέφυρα που υπήρχε στην ίδια θέση. Η διαφορά ανάμεσα στις παλιές και νέες πέτρες που αποτελούν την λιθοδομή του γεφυριού είναι ορατή και εμφανής, κυρίως λόγω της διαφοράς του χρώματος.

ΜΕΛΑΣ 






Το χωριό του Παύλου Μελά....Παλιά του ονομασία ήταν Στάτιστα αλλά μετά πήρε το όνομα του Παύλου Μελά που σκοτώθηκε στο χωριό αυτό που έμενε και μετά πήρε το όνομά του!!η Εκκλησία του χωριού ,ο Άγιος Ευστάθιος με την παράξενη αρχιτεκτονική!! 





Η οικία Κατζάκη, που αποτελεί σήμερα τον χώρο του μουσείου, εξαγοράστηκε το 1970 από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καστοριάς, προκειμένου να διασωθεί το κτήριο που σκοτώθηκε ο αγωνιστής του Μακεδονικού Αγώνα Παύλος Μελάς και να αναδειχθεί η ιστορία αυτής της περιόδου στην περιοχή της Καστοριάς και της Φλώρινας. Το 1978, το κτήριο χαρακτηρίστηκε το Υπουργείο Πολιτισμού ιστορικό και διατηρητέο μνημείο ως σημείο αναφοράς και ιστορικής μνήμης των γεγονότων του Μακεδονικού Αγώνα και του θανάτου του Παύλου Μελά. Το 2010 ολοκληρώθηκαν εργασίες αναστήλωσης και ανάδειξης του μουσείου και του περιβάλλοντος χώρου από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με την συνδρομή του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα στη Θεσσαλονίκη.ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ

 
 Οντρια Ορη  


Την επόμενη μέρα, είχαμε την μεγάλη πορεία στα Οντρια Ορη,τα γεμάτα θρύλους και παραδόσεις.



Ανεβαίνοντας στα Μικρά Οντρια.....Είναι ένας σχηματισμός καθέτων βράχων που κρύβει ένα οροπέδιο γεμάτο οξιές και βαλανιδιές...Κάτι σαν τείχη κάστρου,που καθώς τα κοιτάζεις από χαμηλά,αν και είναι μόνο 1530 μέτρα το υψόμετρο τους,προκαλούν δέος!! 



Το χωριό Βράχος.
είναι στην βάση των μικρών Οντρίων...είναι η είσοδος προς το βουνό με τους θρύλους..

 Το μικρό φτωχικό εκκλησάκι της Ανάληψης....Από εδώ πέρασαν οι αναζητητές του θησαυρού που φημολογείται ότι υπάρχει θαμμένος στα Μικρά Οντρια....Εσκαψαν τόσες φορές το ιερό του μικρού  αυτού  ναού ,κάτω από την Αγία Τράπεζα,που τώρα πια την πήραν για να μην το ξανασυλήσουν σκάβοντας και ψάχνοντας οι παραδόπιστοι!!! 



Η "κλεφτότρυπα".....Ετσι λέγεται αυτό το σημείο!!!Παλιά οι βοσκοί,έκλειναν εκεί τα πρόβατά τους προφυλάσσοντάς τα από τον καιρό και τις αρκούδες που έχουν αρκετό πληθυσμό σ αυτά τα μέρη!! 


Η σπηλιά του Νάνου.....Ενας ακόμα θρύλος του βουνού των Οντρίων και της περιοχής της Καστοριάς!!



"Το πέρασμα της νύφης"..Ενας θρύλος που θέλει στην γιορτή κάποιου Αγίου , οι προσκυνητές να περνούν αυτόν τον βράχο , που κρέμεται στην κυριολεξία , 3 φορές.,για να εχουν καλό όλο τον χρόνο... ......Σταμάτησαν να τον περνούν,όταν μια νύφη με το νυφικό της φόρεμα και τα χρυσά της έπεσε κάτω στο χάος  .




 Χωριό Σπήλαια 


Η Εκκλησία του χωριού  Σπήλαια....η Αγία Κυριακή η παμπάλαια..Τον τελευταίο καιρό προσπαθούν να την περισώσουν κάνοντας διάφορα μερεμέτια και δυστυχώς αλλάζοντας την ταυτότητά της σαν κτίσμα!!!Φαίνονται οι φθορές του χρόνου!!



Η  ιστορική Αγία Κυριακή , που κτίστηκε το 1745 και τώρα μια χούφτα κάτοικοι του μικρού χωριού προσπαθούν να την κρατήσουν όρθια , μόνοι τους και αβοήθητοι από την πολιτεία!!Η είσοδός της είναι μεγαλείο και την βλέπουμε στα αριστερά της φωτογραφίας!! —



Μέσα από το πούλμαν...Η Κλεισούρα (ή Βλαχοκλεισούρα, εναλλακτική ονομασία παλαιότερα) είναι χωριό της Καστοριάς στην Δυτική Μακεδονία. Η Κλεισούρα αποτελεί μια ιστορική και σημαντική κωμόπολη του βλάχικου ελληνισμού που ανέδειξε πολλά ιστορικά πρόσωπα κατά την εποχή της ακμής της. Βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του νομού, στην είσοδο των ομώνυμων στενών, 34 χλμ. ανατολικά της Καστοριάς. Βρίσκεται χτισμένη σε υψόμετρο 1.172 μ.στους πρόποδες του όρους Μουρίκι, ορεινού όγκου του Ασκιού, σε στρατηγική θέση και σε κατάφυτη περιοχή.Ο σημερινός οικισμός, αισθητά μειωμένος σε σχέση με το παρελθόν που άγγιζε τους 7.000 κάτοικους, φτάνει σύμφωνα με την τελευταία απογραφή τους 559 κατοίκους.
Η Κλεισούρα υπήρξε μία από τις περιοχές της Ελλάδας που βίωσαν με τον σκληρότερο τρόπο τα γερμανικά αντίποινα κατά τη διάρκεια της κατοχής. Οι επιπτώσεις της σφαγής της Κλεισούρας, όπως ονομάστηκε η ανθρώπινη αυτή τραγωδία, σε συνάρτηση με την μεταβολή των εμπορικών δρόμων που ξεκίνησε στις αρχές του 20ου αιώνα με την ανάπτυξη του σιδηροδρόμου, προκάλεσαν την παρακμή της κωμόπολης. Σήμερα οι προοπτικές ανάπτυξης του οικισμού, στηρίζονται κυρίως στην τόνωση του τουρισμού και της παραγωγής κτηνοτροφικών προϊόντων. Η ιστορία της, σε συνδυασμό με τις επιβλητικές εκκλησίες και τα εναπομείναντα αρχοντικά της, μένουν να θυμίζουν το λαμπρό παρελθόν αυτής της ιστορικής κωμόπολης.




Ανεβαίνοντας για το Νυμφαίο ...το χιόνι έχει κάνει αισθητή  την παρουσία του στο χωριό Αετός...Στο βάθος το Βέρμιο και από κατω η Πτολεμαΐδα με τα εργοστάσια ηλεκτρισμού......η φωτο είναι από το πούλμαν! 



Κάτω από το Βίτσι ,κάτω από το Νυμφαίο...το χωριό  Σκλήθρο ..πίσω από το χωριό η λίμνη Ζαζαρη...!!στο βάθος το Βέρμιο.


Αργος Ορεστικό  




Το αρχοντικό του Ζάχου  που ήρθε από Αθήνα και έμεινε εδώ. !Μια οικογένεια αρχοντική και ονομαστή  που έβγαλε δημάρχους και πολιτικούς και έκανε κάτι καλό για το μεγάλο αυτό χωριό του νομού Καστοριάς  .








Αρχοντικό  της οικογένειας Τούλια ,γέννημα θρέμμα της περιοχής!



Το πράσινο σπίτι της καλαισθησίας και της ομορφιάς




Το παλιό Δημοτικό σχολείο το οποίο το είχε κάνει δωρεά η σύζυγος του Παύλου Μελά Ναταλία Δραγούμη!!!



Η ομορφιά της εγκατάλειψης.......Λίγοι μπορούν να την νοιώσουν!!Η πόλη του Αργους Ορεστικού είναι γεμάτη από παμπαλαια σπίτια εγκαταλειμμένα που το καθένα έχει την δική του ενδιαφέρουσα ιστορία!! 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΚΕΙΜΕΝΑ : ΝΕΛΛΑ ΘΕΟΤΟΚΑΤΟΥ 
πηγή πληροφοριών 
https://el.wikipedia.org/






1 σχόλιο: