Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

"Μονόλογοι από το Αιγαίο" - Εκδήλωση Σχολείων στην Καλαμάτα


Η 21η Μαρτίου 2017, Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, ορίστηκε ως Διεθνής Ημέρα Δράσης «Μονόλογοι από το Αιγαίο» από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA) και με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.
Ελαβαν μέρος τα σχολεία: Νηπιαγωγείο Αρφαρών, 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Γαργαλιάνων, Νηπιαγωγείο Θουρίας, 14ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας, Νηπιαγωγείο Πεταλιδίου, 1ο Δημοτικό Καλαμάτας, 21ο Δημοτικό Καλαμάτας, Δημοτικό Καλαμάτας Χαρακοπιού, Εκπαιδευτήρια Μπουγά, Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο, 2ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, 7ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, 1ο Λύκειο Καλαμάτας και Γυμνάσιο Καρδαμύλης.
Τα δρώμενα ανέβηκαν με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών: Γεωργίας Τζήλου, Γαρυφαλιάς Τεριζάκη, Παρασκευής Κουσαρίδα, Ανδρονίκης Λέκκα, Δώρας Παπαδοπούλου, Πωλίνας Γαϊτανάρου, Αννας - Χαράς Τενέντε, Ασπασίας Τσώνη, Αιμιλίας - Κωνσταντίας Κρεμμυδά, Σταυρούλας Γιαννακοπουλου, Χριστίνας Δίμιζα, Αναστασίας Αποστολοπούλου, Πέρσας Κοτσονούρη, Δήμητρας Τζανετάκη, Αλκης Δίμιζα, Ελένης Δημητρακοπούλου, Κατερίνας Ζέρβα και Αναστασίας Παππά. Η υποστήριξη και η σκηνική σύνθεση είναι της Χριστίνας Δίμιζα και ο συντονισμός της εκδήλωσης της Ομάδας Εργασίας Εκπαιδευτικών Μεσσηνίας στο πλαίσιο του Προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;».
Η εκδήλωση «Μονόλογοι από το Αιγαίο», όπου καταγράφονται μαρτυρίες παιδιών προσφύγων πραγματοποιήθηκε για να τιμηθεί η 21η Μαρτίου. Τη δράση οργάνωσαν οι εκπαιδευτικοί της Μεσσηνίας από τις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης με τη συμμετοχή μαθητών των σχολείων τους στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, την περασμένη Κυριακή. Η επιτυχημένη απόδοση από τους μαθητές καθήλωσε το κοινό, συγκίνησε και επιβεβαίωσε πως όσο υπάρχουν συναισθήματα, υπάρχει ελπίδα.
Αντίστοιχες δράσεις με καλλιτεχνικά δρώμενα, παραστάσεις, δημόσιες αναγνώσεις κειμένων, φεστιβάλ με τη συμμετοχή σχολείων, καλλιτεχνικών και νεανικών ομάδων, έγιναν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Η δράση έγινε σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και την υποστήριξη της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας.
Στην εκδήλωση , την οποία παρουσίασε η  νηπιαγωγός  Γεωργία Τζήλου, υπήρξε μεγάλη προσέλευση κοινού. Κατάμεστη η αίθουσα από φίλους, γονείς και κηδεμόνες και η σκηνή από εκπαιδευτικούς και παιδιά. Υπερηφάνεια και συγκίνηση τα κυρίαρχα συναισθήματα. Όλοι βίωσαν το αδιέξοδο των προσφύγων προσπαθώντας να απαντήσουμε στην ερώτηση «Κι αν ήσουν εσύ;», μπαίνοντας στην τραγική τους θέση. Ο στόχος της δράσης για ευαισθητοποίηση του κόσμου στις δυσκολίες των προσφύγων πέτυχε απολύτως.
Η από κοινού οργάνωση της εκδήλωσης στέφθηκε με επιτυχία και αποδεικνύει ότι η ευρύτερη συνεργασία σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών, μπορεί να έχει δημιουργικά αποτελέσματα.
Ο επίλογος της βραδιάς γράφτηκε, όταν θέλησε ο κόσμος ν’ αφήσει σε μικρά αυτοκόλλητα σημειώματα, μηνύματα αγάπης. Ανάμεσα σε άλλα διαβάσαμε: «Ειρήνη σε όλο τον κόσμο», «Αγάπη», «Καρδιές χωρίς σύνορα», «Αισιοδοξία», «Συγκίνηση», «Ευτυχία, συμπόνια, αγάπη, ελπίδα, ισότητα», »Σκέψου αν ήσουν εσύ...», «Όλοι είμαστε ίδιοι και αξίζουμε τα πάντα», «Γιατί αν γλυτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα», «Τα παιδιά είναι το παν», «ελπίδα», «Κι αν ήσουν εσύ; Σκέψου!!!», «Μην βομβαρδίζεις τις ψυχές των προσφύγων», «Να υπάρχει αγάπη και ειρήνη στη Συρία», «Ευχόμαστε εσείς που ζήσατε όλο αυτό να έχετε ξεχάσει..», «Αγάπη και χαμόγελα να συντροφεύουν όλους! Όλοι μαζί έχουμε δύναμη!!!», «Ειρήνη».
Η Ομάδα Εργασίας Εκπαιδευτικών Μεσσηνίας (ΠΕ & ΔΕ) στο πλαίσιο του Προγράμματος "Κι αν ήσουν εσύ; " ευχαριστεί όλους όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτής της παράστασης:Tους μαθητές που συμμετείχαν, καθώς και τους γονείς και κηδεμόνες  τους που υποστήριξαν τη συμμετοχή των παιδιών τους, τα σχολεία: το Νηπιαγωγείο Αρφαρών, το 1Ο  Νηπιαγωγείο Γαργαλιάνων, το  2ο Νηπιαγωγείο Γαργαλιάνων, το Νηπιαγωγείο Θουρίας, το 14ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας, το  Νηπιαγωγείο Πεταλιδίου, το 10o  Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, το 21ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, το Δημοτικό Σχολείο Χαρακοπιού, τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά, το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Καλαμάτας, το 2Ο  Γυμνάσιο Καλαμάτας, το 7Ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, το Γυμνάσιο Καρδαμύλης, το 1ο ΓΕΛ Καλαμάτας -την εταιρεία ΗΧΟΣ και το Χρήστο Συκά για τη δωρεάν μικροφωνική εγκατάσταση.

http://www.paidikamas.gr/
https://www.eleftheriaonline.gr/






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου