Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΑΛΕΤΑΚΗΣ " Αναπολώντας το παλιό καλό Ηράκλειο…"

 ΑΦΕΤΗΡΙΑ Η ΧΑΝΙΩΠΟΡΤΑ......ΤΡΕΛΛΑ ΚΕΦΙΑ..


Το Ηράκλειο πάντα είχε έντονη ζωή. Υπήρχαν πολλά κέντρα διασκέδασης και καλές ταβέρνες, όπου οι Ηρακλειώτες μπορούσαν να περάσουν τα βράδια τους.

Η κίνηση κορυφωνόταν την περίοδο της Αποκριάς με την παρέλαση του Καρνάβαλου, το γαϊτανάκι τους μασκαρεμένους κλπ και άλλες εκδηλώσεις στους δρόμους , όπου το πηγαίο κέφι επικρατούσε παντού.

ΣΤΟ ΜΕΙΝΤΑΝΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΟ ΓΑΙΤΑΝΑΚΙ ΓΙΑ ΑΡΚΕΤΗ ΩΡΑ

Φέτος τις αποκριές, βαδίζοντας τις νυκτερινές ώρες στους δρόμους του Ηρακλείου, με επισκέφθηκαν πάλι οι αναμνήσεις μου κάνοντάς με να αντιληφθώ τη μεγάλη διαφορά που υπάρχει μεταξύ του παρόντος και της προ πενήντα και πλέον ετών ατμόσφαιρας που επικρατούσε στην πόλη την περίοδο του Καρναβαλιού, όπου οι χοροί έδιναν και έπαιρναν και το πηγαίο κέφι κυριαρχούσε στις αίθουσες του υπόγειου ΑΠΟΛΛΩΝΑ, του ΝΤΟΡΕ, της ΑΣΤΟΡΙΑ της ΗΛΕΚΤΡΑΣ παλαιότερα του ΑΤΛΑΝΤΙΣ, και σε πολλές άλλες , που λόγω Αποκριάς μετατρέπονταν σε κέντρα διασκέδασης.
Ο κόσμος κυκλοφορούσε μέχρι αργά και μετά το γλέντι ξεκινούσε για το δεύτερο σεργιάνι ,κυρίως στο Μεϊντάνι που ήταν η "καρδιά" της πόλης .

ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΟΥ ΚΑΚΕΠΑΚΗ,ΣΓΟΥΡΑΚΗ, ΚΥΠΡΙΩΤΑΚΗΣ, ΚΑΠΕΛΩΝΗ ...

Ποιος δε θυμάται Το Λιμενικό Περίπτερο, το ΞΕΝΙΑ ,την ταβέρνα του Βογιατζη στα Τρία Πεύκα, ΤΑ ΚΟΥΝΕΛΙΑ στην Κνωσό, το ΜΑΥΡΟ ΓΑΤΟ και τις ΤΖΙΤΖΙΦΙΕΣ στην περιοχή Καράβολα, το ωραίο ταβερνάκι του Λουκα στη γέφυρα του Μπεντεβή, Στην πλατεία των Λιονταριών δέσποζαν τα ουζερί του Λιμνήδη και Παπατσαρά η επιβλητική αίθουσα του Ρεγγινάκη (μετέπειτα ΚΝΩΣΟΣ ), στην οποία δίνονταν οι πιο πετυχημένοι παιδικοί χοροί, οι λεγόμενοι ΜΠΑΛΝΤΑΦΑΝ. 
Στο Μεϊντάνι, ο Λευτέρης και ο πατέρας του πουλούσαν τον καβρουμά με το τυρί, ενώ στα διανυκτερεύοντα μαγειρεία ο αχνιστός πατσάς και το ντεκότο προκαλούσαν τους περαστικούς. Λίγο πιο μακριά, στις Πατέλλες, ο Χιώτης και ο Τζιράκης σέρβιραν τη βραστή κότα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ στο Καμαράκι, το καφενείο του Δημάκη έμενε ανοικτό είκοσι ώρες το εικοσιτετράωρο και οι ευωδιές από τους καφέδες και τα βραστάρια πλημμύριζαν την περιοχή. Ήταν χάρμα το Ηράκλειο τις δεκαετίες ’50 -’60….ΤΟ ΑΝΑΖΗΤΩ….

Το "ΝΤΟΡΕ" στις δόξες του











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου