Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ(2):ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΕ ΟΡΕΙΝΟ ΚΑΜΒΑ. - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΔΟΥΝΑ


Γαύρος.Η εκκλησία-μετόχι της Παναγίας Προυσιώτισσας και στο βάθος διακρίνεται το Μεγάλο Χωριό.


------------

Οι αρχαίοι Ευρυτάνες κατοικούσαν την τραχειά ορεινή περιοχή της Βόρειας Αιτωλίας και εθεωρούντο ως ο ισχυρότερος αλλά και ωμότερος από τους Αιτωλικούς λαούς.Η ονομασία της περιοχής οφείλεται μάλλον στον μυθικό ήρωα Εύρυτο,ο οποίος βασίλευε στην πόλη Οιχαλία,που είχε κτίσει ο Μελανεύς,βασιλιάς των Δρυόπων.Η τοποθεσία της Οιχαλίας δεν έχει προσδιοριστεί ακριβώς, μερικοί την τοποθετούν στο Παλαιόκαστρο του χωριού Κορυσχάδες,κοντά στο Καρπενήσι,ενώ άλλοι την ταυτίζουν με την τοποθεσία Αντάνια στο απόκρημνο όρος Κόμπολο.
Οι Ευρυτάνες συμμετείχαν στην εκστρατεία της Τροίας,άλλοι με αρχηγό τον Γουνέα, βασιλιά της Κύφου,άλλοι με τον Φοίνικα ως συμπολεμιστές του Αχιλλέα και άλλοι με τον Θόαντα, τον Ποδαλείριο και τον Μαχάονα.Το 429 π.Χ. ο Αθηναίος στρατηγός Δημοσθένης επιτέθηκε εναντίον των Λοκρών και των Ευρυτάνων,αλλά νικήθηκε από τους Ευρυτάνες και τους Αιτωλούς, που μιλούσαν τότε μια δική τους διάλεκτο δυσνόητη από τους άλλους ΄Ελληνες.Οι Ευρυτάνες, μαζί με τους Θεστιείς και Οφιονείς, υπήρξαν ισχυρά στοιχεία της Αιτωλικής Συμπολιτείας,η οποία αντιστάθηκε και υπέκυψε τελευταία από τις ελληνικές περιοχές στους Ρωμαίους...
Στην τουρκοκρατία,η Ευρυτανία ανήκε στη διοικητική περιφέρεια (σατζάκι) των Τρικάλων,και είχε χριστιανικό πληθυσμό περί τις 40 χιλ.,ενώ εκκλησιαστικώς ανήκε στην επισκοπή Λιτζάς και Αγράφων που υπαγόταν στη Μητρόπολη Λαρίσης.Οι Τούρκοι παραχώρησαν στους Ευρυτάνες προνόμια αυτονομίας και αυτοδιοικήσεως, επέτρεψαν να υπάρχουν ομάδες αρματολών και αναγνώρισαν τα αρματολίκια τους. Τα δυσπρόσιτα βουνά της Ευρυτανίας έγιναν ασφαλές καταφύγιο των κλεφτών. Οι αρματολοί Χορμόπουλος των Αγράφων και Λιβίνης του Καρπενησιού ξεσήκωσαν επανάσταση το 1684 – 1696 και ο Λιμπεράκης Γερακάρης το 1688 - 1699. Ευρυτάνες ήταν ο Κατσαντώνης, ο Γεροδήμος, ο Μπουκουβάλας και άλλοι αγωνιστές.Η Επανάσταση του 1821 κηρύχθηκε στο Κεράσοβο στις 10 Μαΐου και η συμβολή των Ευρυτάνων στον Αγώνα ήταν γενική και ενθουσιώδης.Στην Ευρυτανία συνήφθησαν σκληρές και αποφασιστικές μάχες υπό τον Γεώργιο Καραϊσκάκη,τον Μάρκο Μπότσαρη κ.α.
Info:Βικιπαίδεια,partetavouna,athinoramatravel.




Το Καρπενήσι,πρωτεύουσα του νομού Ευρυτανίας βρίσκεται στο κέντρο του,στη νοτιοδυτική πλευρά του Βελουχιού και σε υψόμετρο 960 μέτρα. 
Στην περιοχή υπήρχαν από τα αρχαία χρόνια διάφοροι οικισμοί στα περίχωρα της σημερινής πόλης.Σε έναν από αυτούς, στους βόρειους πρόποδες του «Παλιόκαστρου» (λόφος του Αγίου Δημητρίου), βρέθηκε ο περίφημος «Θησαυρός του Καρπενησίου», μία συλλογή από 35 αριστουργήματα της ελληνιστικής χρυσοχοΐας...Εμφανίζεται ως οικισμός από τα Βυζαντινά χρόνια.Την εποχή της Τουρκοκρατίας κατέχει δεσπόζουσα θέση στην περιοχή από πλευράς αγροτοκτηνοτροφικής ανάπτυξης. Κάτοικοι της περιοχής, πήραν μέρος στην εξέγερση του 1600 και του 1611, από τον Μητροπολίτη Τρικάλων και Λαρίσης Διονύσιο το Φιλόσοφο. Το 1645, ο διδάσκαλος του γένους Ευγένιος Γιαννούλης, ίδρυσε Σχολή όπου δίδαξε και ο ίδιος κατά διαστήματα. Την περίοδο 1684-1699, στην περιοχή του Καρπενησίου, ο αρματωλός Λιβίνης επαναστατεί κατά των Τούρκων. Κατάφερε μία σημαντική νίκη κοντά στο χωριό Γόλιανη, το 1684 (ο λόφος στον οποίο έγινε η μάχη πήρε το όνομά του), ενώ ένα χρόνο μετά σκοτώθηκε σε μάχη στο χωριό Αράχοβα. Αργότερα στην περιοχή εγκαθίστανται Σκλαβούνοι που λιποτάκτησαν, από την Πελοπόννησο. Οι Ενετοί, για την καλύτερη οργάνωση των επαναστατημένων αρματωλών εγκαθιστούν στην πόλη ένα κεντρικό στρατόπεδο με διοικητές τους Μποσίνα και Λουμποζόβιτς. Στην πόλη θα εγκατασταθεί και ο Λιμπεράκης Γερακάρης, όταν θα αποφασίσει να εκστρατεύσει κατά της Στερεάς Ελλάδας. Για να γίνει αρεστός στους κατοίκους της περιοχής, αρχίζει να χτίζει διάφορες εκκλησίες. Ανάμεσα σε αυτές, και της Αγίας Τριάδας στο Καρπενήσι. Όταν θα αποφασίσει να επιτεθεί εκ νέου στην Πελοπόννησο, οι Ενετοί θα επιτεθούν στο Καρπενήσι και θα το λεηλατήσουν. Μετά την Συνθήκη του Κάρλοβιτς, το Καρπενήσι θα περάσει ξανά στα χέρια των Οθωμανών.
Το Καρπενήσι έλαβε μέρος στην επανάσταση του 1821. Την Επανάσταση κήρυξαν στο Καρπενήσι οι τοπικοί οπλαρχηγοί Γιολδασαίοι και Βράσκας αλλά υπέρτερες τούρκικες δυνάμεις από τη Λαμία εξουδετέρωσαν τους πολιορκητές. Σύντομα όμως οι επαναστάτες ανασυντάχθηκαν και έδιωξαν τους Τούρκους από την πόλη.Κοντά στο Καρπενήσι, στη θέση Κεφαλόβρυσο, σκοτώθηκε, σε μάχη με τους Τούρκους,ο Σουλιώτης αγωνιστής Μάρκος Μπότσαρης, το 1823. Το Καρπενήσι και άλλα εκατό χωριά της Νότιας Ευρυτανίας, πυρπολήθηκαν από τρία γερμανικά τάγματα στις 10 Αυγούστου 1944 και μέχρι της 17 Αυγούστου του ίδιου χρόνου. 
Το Καρπενήσι,όπως και όλος ο νομός,βρίσκεται σε ορεινή περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους, πλούσια σε βλάστηση. Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική έχει διατηρηθεί σε αρκετό βαθμό,τόσο στα γύρω χωριά όσο και μέσα στην πόλη,με πλήθος καλοδιατηρημένων κτιρίων.Σε απόσταση 11 χλμ. βρίσκεται και το χιονοδρομικό κέντρο του Βελουχιού... 

 Λίγα χιλιόμετρα έξω από το Καρπενήσι,ξενοδοχειακές μονάδες,ολόκληρα χωριά,με σπιτάκια πανέμορφα και κάθε είδους παροχές,δημιουργούν μια παραμυθένια ατμόσφαιρα!




Και κάπως έτσι,το παραμύθι συνεχίζεται για μικρούς και μεγάλους!Οι μέρες άλλωστε το απαιτούν!







 Γαύρος-Η εκκλησία/μετόχι της Παναγίας Προυσιώτισσας.

 Γαύρος:Kατά μία έννοια το «επίνειο» του Μεγάλου Χωριού,αφού ξεδιπλώνεται ακριβώς κατά μήκος της όχθης του Καρπενησιώτη,έχει ωραίες ταβέρνες και μαγαζιά με τοπικά προϊόντα και προβλέπεται σύντομα η αυτόνομη εξέλειξή του..

  Γαύρος

  Γαύρος

  Γαύρος

  Γαύρος

  Γαύρος


 Τα πατήματα της Παναγίας:Ένα μικρό προσκυνητάρι με κάθε λογής τάματα και τα περίφημα «βήματα της Παναγίας»Πρόκειται,για ένα παράξενο γεωλογικό φαινόμενο που παριστά επτά διαφορετικά αποτυπώματα σε μορφή «πέλματος» κατά μήκος ενός 

κατακόρυφου βράχου.Οι πιστοί, από την πλευρά τους, θεωρούν ότι αυτά είναι τα χνάρια της Παναγίας όταν ερχόμενη από την Προύσα πέρασε από εδώ,τρυπώντας μαζί και την απέναντι βουνοκορφή,το αποκαλούμενο «Τύπωμα» ή «Δρακότρυπα»!



 Το εσωτερικό του μικρού ναϊσκου..

 Πολλά και διάφορα τα αφιερώματα των προσκυνητών επάνω στον βράχο,στο εσωτερικό αλλά και στα παράθυρα...




  Ο Καρπενησιώτης.Το νερό του λιγοστό...Περιμένοντας να λιώσουν τα χιόνια!

 I.M.Προυσιώτισσας:Το ρολόι και το κτίριο όπου λειτούργησε η «Σχολή Ελληνικών Γραμμάτων» κατά τα έτη 1818 - 1828...

Η Μονή Προυσού βρίσκεται 31 χιλιόμετρα νότια του Καρπενησίου και 53 βορειοδυτικά του Αγρινίου,2 χιλιόμετρα από το ομώνυμο χωριό, και αποτελεί πνευματικό και προσκυνηματικό κέντρο ολόκληρης της περιοχής. Είναι χτισμένη σε ένα τοπίο επιβλητικό, σε απόκρημνη, βραχώδη περιοχή μεταξύ των βουνών Χελιδόνα, Καλιακούδα και της οροσειράς του Παναιτωλικού, η οποία είναι κατάφυτη από έλατα.

Η Ιερά Μονή Προυσού είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και πανηγυρίζει στις 23 Αυγούστου ..


 Την ώρα που αποχωρήσαμε από το μοναστήρι,ο ουρανός-προμήνυμα της χιονόπτωσης!




  Ο Προυσός όπως φαίνεται από το Μοναστήρι.

 Βουτύρο:Ένα… πεντανόστιμο χωριουδάκι μέσα στο πράσινο,μόλις λίγα χιλιόμετρα από το Καρπενήσι,βάση για ξεκούραση και διαδρομές στη φύση... Εδώ θα «ξεχάσεις» το κινητό σου και θα βγεις να πεζοπορήσεις στην κατάφυτη ρεματιά ή στο χωματόδρομο που οδηγεί μέσα από το ελατοδάσος στο Νόστιμο,θα κάνεις βόλτα ανάμεσα στα πέτρινα σπίτια με τις μυρωδιές από τα τζάκια που καπνίζουν, θ’ αράξεις στη λιθόστρωτη πλατεία χαζεύοντας μια την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής –είναι η μεγαλύτερη, λέει, στο νομό– και μία τα βουνά και θα νιώσεις ανάλαφρος και γεμάτος.Παρότι μικρούλι,μάλιστα,το Βουτύρο διαθέτει εξαιρετικές υποδομές για τον επισκέπτη:συμπαθητικά ταβερνάκια και τρία ξενοδοχεία το ένα καλύτερο από το άλλο...

  Βουτύρο

  Βουτύρο

 Πυράκανθος:
Φθινοπωρινό-μη τοξικό-φυτό,με καρπούς πολύχρωμους(κόκκινοι,κίτρινοι ή πορτοκαλί,ανάλογα το είδος)οι οποίοι παραμένουν καθ'όλη τη διάρκεια του χειμώνα,αντέχοντας στις χαμηλές θερμοκρασίες...


   Βουτύρο

   Βουτύρο

   Βουτύρο

   Βουτύρο







 Βουτύρο.

 Οι Κορυσχάδες(1955-1965:Κυψέλη) αποτελούν ένα όμορφο χωριό ανάμεσα σε βουνά(940μ.υψόμετρο) με δυνατότητα ιδιαίτερης φιλοξενίας.Υφίστανται πέτρινα αρχοντικά,ανεξάρτητα μεταξύ τους, που λειτουργούν ως ξενώνες.

Το χωριό συνδέθηκε με την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης.Ο λόγος είναι ότι σε αυτό το χωριό συνήλθε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ύστερα από πανελλήνιες μυστικές εκλογές, το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελούσαν αντιπρόσωποι των περισσότερων περιοχών της Ελλάδας.Τη διενέργεια των εκλογών αποφάσισε και ανήγγειλε η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης ΠΕΕΑ. η λεγόμενη κυβέρνηση των βουνών, που είχε σχηματιστεί με πρωτοβουλία του ΕΑΜ τον Μάρτιο του 1944. Στις εκλογές έλαβαν μέρος περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Έλληνες και εκλέχθηκαν 250 εθνοσύμβουλοι, από ευρύτατο φάσμα...


 Κορυσχάδες

 Κορυσχάδες

 Κορυσχάδες:Η πρώτη συνέδρια του Εθνικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε στις 7 Μαΐου 1944 και στις 27 Μαΐου ψηφίστηκε το πρόγραμμά του,στο οποίο προτάσσεται η διακήρυξη:"Το Εθνικό Συμβούλιο, συγκροτημένο από αντιπροσώπους ολόκληρου του Ελληνικού λαού που συνήλθαν για να διακηρύξουν την ακατάβλητη θέλησή του να πολεμήσει ως την τελευταία του πνοή για την απελευθέρωση της Χώρας, την πλήρη συντριβή του φασισμού και την αποκατάσταση της εθνικής ενότητας και της λαϊκής κυριαρχίας και καθορίζει με το ψήφισμά του,που αποτελείται από 15 άρθρα, τον τρόπο άσκησης όλων των εξουσιών στην Ελεύθερη Ελλάδα..."

  Κορυσχάδες


Koρυσχάδες:Το κτίριο όπου κάποτε στεγαζόταν οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου.Σήμερα στεγάζει μουσείο Εθνικής Αντίστασης...


 Κορυσχάδες.

 Κορυσχάδες.

 Κορυσχάδες.

Κορυσχάδες.

 "Εις το βουνό ψηλά εκεί,
είναι εκκλησιά ερημική...

Ένα καντήλι θαμπερὸ 
καὶ έναν πέτρινο σταυρὸ 
έχει στολίδι μοναχὸ 
το εκκλησάκι το φτωχό.
Αλλ᾿ο διαβάτης σαν περνά
στέκεται και το προσκυνά
και με ευλάβεια πολλὴ 
τον άσπρο του σταυρὸ φιλεί.
Επάνω στο σταυρὸ εκεί
είναι εικόνα μυστικὴ 
μ᾿αίμα την έγραψε ο Θεὸς 
και την λατρεύει ο λαός..."
Άγγελος Βλάχος


 Τυμφρηστός.

Το χωριό αυτό(καθώς και το επόμενο Άγιος Γεώργιος)βρίσκεται στα σύνορα με το νομό Φθιώτιδος και αποτελεί μια "πρόγευση"για όσα πρόκειται να συναντήσουμε...Το κρύο αρκετά τσουχτερό,μέρα-μεσημέρι και η θερμοκρασία ήδη στους -5 βαθμούς!
----------Το χωριό στο παρελθόν ονομαζόταν "Πέρα Κάψη" και μετονομάστηκε το 1929 σε "Τυμφρηστός".Πριν το σχέδιο διοικητικής μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης Καλλικράτης το 2011 αποτελούσε αυτόνομη κοινότητα, όπως είχε αναγνωριστεί από το σχέδιο διοικητικής μεταρρύθμισης Καποδίστριας του 1997.Η δημοτική ενότητα Τυμφρηστού συνορεύει με τις δημοτικές ενότητες Αγίου Γεωργίου και Σπερχειάδας,καθώς και με το Δήμο Καρπενησίου.
Απέχει 60 χιλιόμετρα από τη Λαμία και 17 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι. Βρίσκεται κτισμένος στους πρόποδες του όρους Τυμφρηστός,με θέα ανατολικά πρός την κοιλάδα του ποταμού Σπερχειού και τον Εθνικό Δρυμό της Οίτης.Ο Τυμφρηστός καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της Κατοχής από γερμανικό απόσπασμα,γεγονός για το οποίο έχει ανακηρυχθεί Μαρτυρικό Χωριό.Από τα περίπου 30.000 στρέμματα έκτασης της δημοτικής ενότητας,12.500 στρέμματα καλύπτει ελατοδάσος ιδιοκτησίας της δημοτικής ενότητας, 7.000 στρέμματα ιδιωτικού δάσους, 2.000 δημόσιο δάσος έλατου και καστανιάς και η υπόλοιπη έκταση αποτελείται από αργοτικές και οικιστικές εκτάσεις.Στο χωριό υπάρχουν διάφοροι πολιτιστικοί και αθλητικοί συλλόγοι, όπως το αθλητικό σωματείο, ο σύλλογος νεολαίας και ο εξωραϊστικός σύλλογος. Επίσης υπάρχει οργανωμένος ξενώνας...





 Άγιος Γεώργιος Τυμφρηστού.
Ο Αγιος Γεώργιος προήλθε από τρεις οικισμούς κυριότερος αυτός της Ζιώψης (σώζονται ακόμη σε καλή κατάσταση αρκετές κατοικίες με τα πανύψηλα πλατάνια στο κέντρο του οικισμού και τις πέτρινες βρύσες με το γάργαρο νερό). Μετά τη διάνοιξη του δρόμου Μακρακώμης -Καρπενησίου το 1884 άρχισε σταδιακά και η συγκέντρωση των κατοίκων στον σημερινό Αγιο Γεώργιο και ολοκληρώθηκε το 1923.Στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η κεντρική συνοικία του Αιγιώργη παλαιότερα λειτουργούσαν πανδοχεία (χάνια) για την διανυκτέρευση των οδοιπόρων. Κυριότερο αυτό των Γιωργανταίων, όνομα από το οποίο προήλθε και η παλαιότερη ονομασία του Αιγιώργη, «Γιωργανταίικα».
Στα Διπόταμα, συμβολή των δύο μεγάλων παραποτάμων του Σπερχειού, Καψιώτη και Παλιοκαστρίτη δόθηκαν πολλές μάχες κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του ΄21 καθώς και κατά τη διάρκεια της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944... 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΖΩΗ ΔΟΥΝΑ
ΚΕΙΜΕΝΑ - ΖΩΗ ΔΟΥΝΑ











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου