Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

«Όσο ονειρευόμαστε, μένουμε νέοι!»





(Γράφει η Σοφία Δ. Νινιού Φιλόλογος και Συγγραφέας) 

Η άνοιξη του 2015 μου έδωσε την ευκαιρία να κάνω μάθημα Δημιουργικής Γραφής σε τμήμα ενηλίκων του δήμου Αλίμου.
Το φθινόπωρο του 2016 μου έδωσε τη χαρά να δω τα έργα των μαθητών μου, νέων λογοτεχνών πια, να ταξιδεύουν με το βιβλίο «Χάρτινο το καραβάκι».
Επέλεξα να διδάξω Δημιουργική Γραφή, επειδή πιστεύω στην απελευθερωτική της επίδραση στην ψυχή του ανθρώπου, γιατί τον εισάγει στην Τέχνη και του ανοίγει δρόμους στην έκφραση των συναισθημάτων του και στη διατύπωση της σκέψης του. Η επιθυμία να δούμε τον φανταστικό κόσμο, που κρύβουμε μέσα μας, στο χαρτί βρίσκει το δρόμο της μέσα από το μάθημα αυτό. Βεβαίως ερχόμαστε σε επαφή και με τα έργα των μεγάλων λογοτεχνών μας, μαθαίνουμε να διεισδύουμε σ’ αυτά και να βλέπουμε πίσω από το προφανές. Επίσης ερχόμαστε πιο κοντά στη γλώσσα μας και γνωρίζουμε τη δύναμή της. Μα πάνω απ’ όλα θέλω να τονίσω πως μπορούμε να ονειρευόμαστε κι αυτό είναι το μυστικό για να μένουμε νέοι.
Υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση από την υλοποίηση του ονείρου; Ε, λοιπόν, εμείς που συναντηθήκαμε στον Άλιμο την άνοιξη του 2015 με αφορμή το μάθημα Δημιουργικής Γραφής, σταθήκαμε πολύ τυχεροί, γιατί είδαμε το όνειρό μας να γίνεται βιβλίο, το οποίο εκδόθηκε με την ευγενή χορηγία του Θανάση Γεωργιάδη και της ΜΕΤΡΟΝ Α.Ε. με τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου Αλίμου κ. Ανδρέα Κονδύλη υπό την αιγίδα της ΔΕΠ του δήμου Αλίμου και την αγαστή συνεργασία του Προέδρου της Επιτροπής Παιδείας Γιάννη Μαριόλη και της Αντιπροέδρου Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής Ντόρας Δανοχρήστου.

Το βιβλίο που επιμελήθηκε η φιλόλογος Αγγελίνα Μιχάλη, σχεδιάστηκε από τον μακετίστα Γιώργο Χαραλαμπίδη πάνω σε μια ιδέα του Γιάννη Μαριόλη, ο οποίος το φαντάσθηκε ως ένα μαγικό κουτί, που θα περιλαμβάνει τα έργα των Νέων Λογοτεχνών του Αλίμου και ένα μολύβι συνοδευόμενο από σημειωματάριο ως προτροπή για συνεχή δημιουργία.
Τον τίτλο «Χάρτινο το καραβάκι» εμπνεύστηκα από τη «ναυ των ονείρων» του Αλ. Παπαδιαμάντη. Ένα καράβι όμως που μπορεί να κουβαλήσει όνειρα είναι μόνο το χάρτινο εκείνο, που φτιάχνουν τα παιδιά.

Η διάταξη των λέξεων θέλησα να θυμίζει το «Χάρτινο το φεγγαράκι» του Μ. Χατζιδάκι για να επισημαίνεται πως αν το πιστέψεις, μπορούν όλα να είναι αληθινά, έτσι ακριβώς όπως το εξέφρασε ο Ν. Γκάτσος.
Τα περισσότερα από τα έργα των Νέων Λογοτεχνών του Αλίμου έχουν προδημοσιευτεί διαδικτυακά στους ιστότοπους «Ιστίου Τόπος», Δημιουργική Γραφή με τη Σοφία Νινιού, και «Homo Universalis», Σελίδες Τέχνης της φιλολόγου Γεωργίας Κοτσόβολου και αναδημοσιευτεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Έτσι είχαν εξ αρχής την εμπειρία του διαλόγου με το κοινό, ο οποίος είναι απαραίτητος για τον αυτοπροσδιορισμό του λογοτέχνη καθώς και την εμψύχωσή του.

Η καλή θέληση, η γενναιοδωρία και προ πάντων η πολλή αγάπη έδωσαν σάρκα και οστά στο «Χάρτινο το καραβάκι». Το ταξίδι του για τις καρδιές όλων μας ξεκίνησε το απόγευμα του Σαββάτου 15 Οκτωβρίου στη θεατρική σκηνή «Κάρολος Κουν» της πόλης. Ήδη είναι στη Δημοτική βιβλιοθήκη Αλίμου και θα μοιραστεί στα σχολεία του δήμου, ώστε να φτάσει στα χέρια όλων των Αλιμουσίων και των φίλων της Λογοτεχνίας.
Σοφία Δ. Νινιού 

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση: Ο δήμαρχος Αλίμου βραβεύει τον Αλιμιώτη Γιώργο Γερονικολό



































1 σχόλιο:

  1. Γιωργία μου,σ' ευχαριστώ πολύ για τη συνολική σου προσφορά στους μαθητές μου στο μάθημα της ΔημιουργικήςΓραφής!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή