Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ - ΚΑΙ ΕΡΩΤΑΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΠΑΘΟΣ....


'' Παράξενη θεότητα, σαν τις νύχτες σκοτεινή, με άρωμα από καπνό Αβάνας και μόσχο, έργο ενός Όμπι Φάουστ της σαβάνας, σαγηνεύτρια εβένινη, θυγατέρα των μαύρων μεσονυχτίων, προτιμότερο από σπάνια κρασιά και από όπιο, του στόματος σου ελιξίριο, όπου καμαρωτός στέκει ο έρως''

Σαρλ Πιέρ Μπωντλαίρ
Υπάρχει μια έκρηξη, που συγκλονίζει και πραγματοποιείται στο σώμα, στο νου και στην καρδιά, η οποία δεν είναι τίποτα άλλο από τον παθιασμένο έρωτα. Ποιο άραγε είναι το φιτίλι που πυροδοτεί την έκρηξη αυτή; 

Φτερουγίσματα στη καρδιά, έντονα καρδιοχτύπια, αισθήσεις σε πλήρη διέγερση, απογείωση και πολλά άλλα παρόμοια περιγράφουν το ερωτικό πάθος, όταν η παρουσία ενός άλλου ανθρώπου προκαλεί απέραντη ενεργητικότητα και ευδιαθεσία, ενώ η απουσία του καταγράφεται ως στέρηση βασανιστική. Πολλοί άνθρωποι σε κάποια στιγμή της ζωής τους έχουν βρεθεί-βρίσκονται σε μια τέτοια κατάσταση. Τι είναι όμως αυτό που τους κάνει να νιώθουν έτσι και τι είναι αυτό που πυροδοτεί τα εκρηκτικά αυτά συναισθήματα; Μα ο Έρωτας! Ναι αυτός ο έρωτας αυτός, ο οποίος καμαρωτός καμαρωτός ήρθε και στάθηκε μπροστά τους.
Αναμφίβολα οι ποιητές είναι αυτοί που έχουν την ικανότητα να περιγράψουν το ερωτικό πάθος γιατί είναι οι πιο κατάλληλοι από τους γιατρούς και τους ψυχολόγους. Είναι οι ποιητές οι οποίοι έχουν καταφέρει να μας κάνουν να νιώσουμε τι σημαίνει ερωτικό πάθος και αυτό γιατί; Γιατί έχουν τις κατάλληλες λέξεις να το πουν χωρίς να επιχειρούν να το εξηγήσουν. Με την εξήγηση ασχολείται η επιστήμη και αυτός είναι ο λόγος που δεν έχει τη δυνατότητα να προσεγγίσει την ουσία του ερωτικού πάθους. Πέτυχε όμως το εξής: Να εξηγήσει τι ακριβώς συμβαίνει μέσα στο σώμα, τη χημεία, τις διαδικασίες που ενεργοποιούνται μέσα στον εγκέφαλο αλλά και μέρος των συναισθημάτων ακόμα.
Ένα όμως μέρος του ερωτικού πάθους δεν έχει καταστεί δυνατό να περιγραφεί και να εξηγηθεί με ακριβή τρόπο. Είναι το φαντασιακό, το φαντασιακό του καθενός και της καθεμιάς, με τις εικόνες και τους πόθους που έρχονται στο νου και την ψυχή του κάθε ερωτευμένου και ερωτευμένης τη στιγμή που ζει το ερωτικό του-της πάθος. 
Στον έρωτα πρέπον είναι να συνδυάζεται η επιθυμία με τη λογική, όπου οι δύο σύντροφοι, γνωρίζοντας το πως, ελεύθεροι ζουν μαζί και αγαπιούνται χωρίς ο ένας να είναι κτήμα του άλλου. Οι φαντασιώσεις που ξυπνούν από τον έρωτα αυτού του τύπου δεν αποτελούν εμπόδιο να βλέπουμε καθαρά τον άλλον και το τέλειο του συντρόφου αντί να μας κάνει να χάνουμε τον εαυτό μας, μας κάνει να τον αγαπάμε περισσότερο μέσα από την αγάπη που απλόχερα μας δίνει. Η αγάπη στη σχέση αυτή έχει βάθος και είναι δυνατή, χωράνε δε και η αρμονία και οι συγκρούσεις και η χαρά και η λύπη. Χαρακτηριστικό δε του Έρωτα - Αγάπη - Πάθος είναι ότι οι δύο σύντροφοι διατηρούν μεν την αυτονομία τους ως ανθρώπινα όντα αλλά η ένωση όμως επέρχεται μέσα στη σχέση τους, την οποία τρέφουν με τα σχέδια τους, με τις επιθυμίες τους, τις εμπειρίες τους που μπορεί να είναι κοινές αλλά και προσωπικές ακόμα του καθενός, τις οποίες όμως μοιράζονται οι σύντροφοι.
Η επιθυμία για σεξ διαφέρει από το ερωτικό πάθος, καθ'ότι στο ερωτικό πάθος το ενδιαφέρον και η προσοχή του ατόμου εστιάζεται σε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο. Η ποιότητα ντοπαμίνης που παράγεται στους ερωτευμένους είναι κατά πολύ ισχυρότερη από αυτήν της χρήσης κοκαϊνης. Όταν δε ερωτευτούμε, δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να προκαλέσει την ίδια ευχαρίστηση και τη διέγερση των εγκεφαλικών κυττάρων.
Υπάρχει δυσκολία για κάποιο άτομο που αγαπάει πολύ να διακρίνει αν νιώθει πάθος ή βαθιά αγάπη. Έντονα συναισθήματα και τα δύο χωρίς καμιά αμφιβολία, χαρακτηριστικό των οποίων είναι η δυνατή επιθυμία για τον άλλον. Στη βαθιά αγάπη ο σεβασμός είναι αυτός που επικρατεί, αρχικά προς τον ίδιο μας τον εαυτό, την αυτοτέλεια και τις επιθυμίες του και φυσικά προς τον άλλον. Όταν δε είμαστε πολύ ερωτευμένοι, μπορεί να κρίνουμε πως ο σεβασμός δεν χωράει ή ότι είναι περιττός στον έρωτα που βιώνουμε, όμως δεν παύει να είναι αυτός που από ένα σημείο και μετά προασπίζει την αγάπη και τη σχέση και δίνει διάρκεια στον έρωτα-αγάπη-πάθος.
Το ερωτικό όμως πάθος υπάρχει περίπτωση να μας οδηγήσει ή στην απόλυτη καταστροφή ή στην απόλυτη ευτυχία. Αυτό δε εξαρτάται από τον τρόπο που εμείς οι ίδιοι χειριζόμαστε τη κατάσταση. Όμως αυτό δεν σημαίνει πως μια σχέση μπορεί ή πρέπει να στηρίζεται μόνο στο πάθος, καθ΄ότι κάποια στιγμή αυτό τελειώνει. ΄Οταν δε τελειώσει, θα πρέπει να μετατραπεί σε αγάπη, στοργή, τρυφερότητα, σεβασμό. Τα στοιχεία αυτά είναι που διατηρούν την ερωτική σχέση δυνατή και ζωντανή και την οδηγούν σε άλλη πίστα και πάλι, σε αυτήν του πάθους. Κύκλος δηλαδή. Κάποιοι έχουν την ικανότητα να το ελέγχουν, ενώ κάποιοι άλλοι αφήνονται να καθοδηγούνται από αυτό.
Η απουσία του άλλου υπάρχει πιθανότητα να είναι βασανιστική και να οδηγεί σε στεναχώρια και θλίψη, ενώ η παρουσία του παρέχει χαρά και ευεξία. Αναμφίβολα το πάθος και ο έρωτας μπορεί να είναι το κέντρο του κόσμου μας. Και τα δύο μαζί μας δίνουν την αίσθηση ότι είμαστε πανίσχυροι και ικανοί για τα πάντα. Ο έρωτας και το πάθος είναι χημεία και παράλληλα ταύτιση ψυχολογίας. Αν διαπιστώσουμε ότι ταιριάζουμε πολύ με έναν άνθρωπο, συνήθης επιδίωξή μας είναι να είμαστε μαζί του όσο το δυνατόν περισσότερο. Με τον τρόπο αυτό πλην του ότι είμαστε σωματικά και ψυχικά μαζί του, δενόμαστε επί πλέον και σε επίπεδο καθημερινής τριβής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μας φαίνονται όλα βαριά και δυσβάσταχτα όταν δεν είμαστε μαζί του. Ακόμα και τα πιο ασήμαντα και μικρά πράγματα έχουν άλλο νόημα όταν τα κάνουμε με το πρόσωπο που αγαπάμε. 
Ακόμα και ο πιο χαλαρός άνθρωπος μπορεί να χάσει τον έλεγχό του και να γίνει σκλάβος στο άγγιγμα, τη μυρωδιά και το φιλί του ερωτικού του συντρόφου.
Όπως θέλουμε επομένως το ονομάζουμε, το ουσιώδες είναι να το ζήσουμε!!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου