Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ " ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ : ''NEΚΡΗ ΓΛΩΣΣΑ'' Ή ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΣXΟΛΕΙΟ ; "



Το πολιτιστικό στέκι ''μπουκαδούρα'' (πάρκο Λιμενικού Καλαμάτας) οργανώνει εκδήλωση την Δευτέρα 22 Αυγούστου στις 8.15 μμ με θέμα : << ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ : ''NEΚΡΗ ΓΛΩΣΣΑ'' Ή ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΣXΟΛΕΙΟ ; >>

Θα μιλήσουν οι :
- Παναγιώτα Μουρδουκούτα: φιλόλογος
- Ναντιάνα Κουτίβα: φιλόλογος- γλωσσολόγος
- Κωνσταντίνος Κωστέας: φιλόλογος, συντάκτης σχολικών βοηθημάτων

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Βασίλης Χάντζος.

Την επιμέλεια της εκδήλωσης έχει ο Σωτήρης Θεοδωρόπουλος.

* * * * 

Η μία άποψη (Μαρία Ρεπούση) χαρακτηρίζει τα αρχαία ελληνικά (όπως και τα λατινικά ) ''νεκρή γλώσσα'' επειδή δεν έχει φυσικούς ομιλητές και προτείνει να γίνουν προαιρετικά και στο Λύκειο. Θέση που χαρακτηρίστηκε αντιεπιστημονική από τον καθηγητή γλωσσολογίας Γεώργιο Μπαμπινιώτη.

Η άλλη άποψη πιστεύει ότι η διδασκαλία αρχαίων κειμένων από το πρωτότυπο είναι χρήσιμη για την γλωσσική κατάρτιση στα νέα ελληνικά. Σοβαρό επιχείρημα που έρχεται σε σύγκρουση με την άποψη δύο έγκριτων γλωσσολόγων - όπως ο Εμμανουήλ Κριαράς και ο Φανούριος Βώρος - που υποστήριξαν ότι τα αρχαία δεν πρέπει να διδάσκονται από το πρωτότυπο και να περιοριστούν μόνο στo Λύκειο.

Τη σημασία των Ελληνικών στην εκπαίδευση έχει απασχολήσει στο παρελθόν τους δύο κορυφαίους ελληνιστές, την Ζακλίν Ντε Ρομιγί και τον Ζαν Πιερ Βερνάν, ενώ ο Μπόρχες έχει εκθειάσει τη λογοτεχνική τους αξία.

Εδώ στην Ελλάδα, στην αιώνια διαμάχη του ''γλωσσικού ζητήματος'', οι υποστηρικτές της κατάργησης της διδασκαλίας τους προβάλλουν ως κύριο επιχείρημα ότι η Νέα Ελληνική είναι μια ολοκληρωμένη γλώσσα και δε χρειάζεται τα Αρχαία για να σταθεί.
Σωτήρης Θεοδωρόπουλος













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου