Κυριακή 22 Μαΐου 2016

ΛΙΜΝΗ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΔΟΥΝΑ




H λίμνη Βουλιαγμένης είναι μια φυσική υφάλμηρη λίμνη με ιαματικές ιδιότητες που βρίσκεται στη Βουλιαγμένη, στην Αττική.Τα νερά της προέρχονται από βάθος 50 με 100 μέτρα και έχουν θερμοκρασία από 22°C μέχρι 29°C,υποδεικνύοντας ότι σε κάποιο βάθος επικοινωνεί με το ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου.Επίσης,η λίμνη τροφοδοτείται από μια πηγή γλυκού νερού σε βάθος 17 μέτρων.Στη λίμνη καταλήγει ένα υπόγειο σπήλαιο που επικοινωνεί με τη θάλασσα με διάφορες στοές.Η λίμνη βρίσκεται στο νότιο άκρο του Υμηττού, κοντά στη θάλασσα. Βρίσκεται μέσα σε ένα ελλειψοειδές έγκυλο με μήκος 260 μέτρα και πλάτος 145 μέτρα καθώς και μισό μέτρο ψηλότερα από την επιφάνεια της θάλασσας.Εντάσσεται στις περιοχές Natura 2000.
Η λίμνη δημιουργήθηκε όταν τμήμα της οροφής ενός μεγάλου υπόγειου σπηλαίου κατέρρευσε πριν περίπου 2.000 χρόνια λόγω της διάβρωσης και των τεκτονικών κινήσεων, και γι' αυτό δεν υπάρχουν αναφορές από την αρχαιότητα, ούτε καν από τον Παυσανία. Το σπήλαιο βρίσκεται μέσα στα ασβεστολιθικά πετρώματα της περιοχής.Το εξερευνημένο μήκος του σπηλαίου είναι 3.123 μέτρα.Στο σπήλαιο υπάρχουν 14 σήραγγες, ενώ έχει βρεθεί και ένας μεγάλος υποθαλάσσιος σταλαγμίτης.Ο πυθμένας της λίμνης αποτελείται από λασπώδες υπόστρωμα πλούσιο σε θειούχες ενώσεις.Τα νερά της λίμνης έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο, νάτριο, λίθιο, αμμώνιο, ασβέστιο, σίδηρος,χλώριο και ιώδιο.Τα νερά της λίμνης ενδείκνυνται για ρευματικές παθήσεις,αθλητικές κακώσεις,παθήσεις νευρικού συστήματος,δερματοπάθειες και γυναικολογικές παθήσεις. Η κολύμβηση στη λίμνη γίνεται έναντι αντιτίμου και στη λίμνη υπάρχει εστιατόριο-μπαρ.
Στην λίμνη ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1980 ένα είδος θαλάσσιας ανεμώνης,το Paranemonia vouliagmeniensis, το οποίο ζει μόνο στη λίμνη Βουλιαγμένης.Στη λίμνη έχουν βρεθεί επίσης άλλα δύο είδη ασπονδύλων, τα Abra ovata και Cerastoderma glaucum. Το C.glaucum μπορεί να καθαρίζει μεγάλο όγκο νερού από μικρόβια.Επίσης στη λίμνη ζει το είδος ψαριού Garra rufa.
------------
Ιnfo:Vouliagmeni Lake,Wikipedia,Ιn2life.
-----------
Τιμή εισόδου(2016):10 ευρώ
Πρόσβαση:γραμμή Σαρωνίδας Ε22,αφετηρία Σίνα και Ακαδημίας,η στάση έξω ακριβώς από τη λίμνη.ΚΤΕΛ Σουνίου(πορτοκαλί λεωφορεία).



Μore than a lake!
Ένας δυναμικός προορισμός με δραστηριότητες και εκδηλώσεις που δεν αντιμετωπίζουν το φυσικό τοπίο μόνο ως επιβλητική ομορφιά αλλά και ως ένα χώρο άσκησης και αναψυχής.





"Παραθυράκι"αριστερά της κύριας εισόδου-πύλης.
Η λίμνη κλείνει με τη δύση του ήλιου.







Συνδυασμός ενός σπάνιου γεωλογικού φαινομένου αλλά και ειδυλλιακού τοπίου μας προσκαλεί σε μια φυσική και μοναδική εμπειρία thermal spa.






Βουτιά στον θρύλο!
Έχει εμπνεύσει θρύλους για νεράιδες που την κατοικούν, έχει προβληματίσει επιστήμονες, έχει γοητεύσει όσους βούτηξαν έστω μία φορά στα καταπράσινα νερά της. Όσα χρόνια και αν περάσουν από τότε που ο Κηλαηδόνης προέτρεπε για «μια βόλτα στη Βουλιαγμένη», η λίμνη της θα παραμένει πάντα σαγηνευτική....



Λίγες είναι οι λίμνες που δεν έχουν συνδέσει το όνομά τους με θρύλους και διηγήσεις για πλάσματα της φαντασίας που τις κατοικούν. Ακόμη λιγότερες είναι εκείνες που έχουν προβληματίσει την επιστημονική κοινότητα τόσο πολύ όσο η λίμνη της Βουλιαγμένης. Έμπνευση για αμέτρητες ιστορίες, ανεξερεύνητη σε μεγάλο μέρος της, ευεργετική χάρη στο ιαματικό νερό της, δημοφιλής για το απόκοσμο τοπίο της, η μοναδική «κολυμβίσιμη» λίμνη της Αθήνας εξακολουθεί να αποτελεί ενδιαφέρουσα πρόταση για βουτιές πέρα από τα συνηθισμένα, παρά την κατά τι 80s ατμόσφαιρα που τη διαπνέει...

Ναυαγοσώστες σε ετοιμότητα βρίσκονται διαρκώς στους ξύλινους πυργίσκους δίπλα στη λίμνη, απ’ όπου συχνότερα καλούνται να νουθετήσουν φωνάζοντας όσους γοητεύονται από την μυστηριακή αύρα των σπηλαίων και περνούν τις σημαδούρες, παρά να βγάλουν κάποιον που κινδυνεύει από το νερό. Η τελευταία αυτή περίπτωση, αν και σπάνια, δεν είναι ανήκουστη, γι’ αυτό καλό θα ήταν να τηρείτε ευλαβικά τους κανόνες περί ασφαλούς κολύμβησης και να μην αφήνετε παιδιά χωρίς επιτήρηση να κολυμπούν στη λίμνη. Σχετικά με την περισχοίνιση, οι συμβουλές περιττεύουν: δε θέλουμε να αρνηθούμε ούτε τη γοητεία του κινδύνου, αλλά ούτε και την ύπαρξή του.



H λίμνη συγκαταλέγεται στις αναγνωρισμένες ιαματικές πηγές της Ελλάδας,πλούσια η περιεκτικότητα του νερού σε άλατα και μέταλλα.





Το νερό της αναβλύζει από πηγές βάθους 50-100 μέτρων με θερμοκρασία που κυμαίνεται σταθερά μεταξύ 22-29 βαθμούς καθ'όλη τη διάρκεια του έτους.Στους 25 βαθμούς αυτή την εποχή-θερμοκρασία θάλασσας 17-18 βαθμοί.




Το peeling της φύσης.
Στις όχθες της λίμνης ζουν τα γνωστά και ως doctor fish ή spa fish ψαράκια που απαλλάσσουν την επιδερμίδα από τα νεκρά κύτταρα,πραγματοποιώντας ταυτόχρονα ένα χαλαρωτικό μασάζ.



Η λίμνη εκβάλλει στη θάλασσα καθώς η στάθμη της είναι 50εκ.υψηλότερη από τη επιφάνειά της.Αυτό βοηθά στη συνεχή ανανέωση του νερού της αλλά και στην υφάλμυρη σύνθεσή του




Περιεκτικότητα:
Νάτριο(ρύθμιση νερού και οργανισμού)
Ασβέστιο(νευρομυϊκή διέγερση,ενεργοποίηση ενζύμων)
Ανθρακικά ιόντα(λειτουργία στομάχου-εντέρου)
Μαγνήσιο(συμπαράγοντας σε περισσότερα από 300 ενζυμικά συστήματα)
Θείο(αντιαλλεργικές και αντιμολυσματικές ιδιότητες)
Κάλιο(βασικός ηλεκτρολύτης του οργανισμού)
Χλωριούχα(κυτταρική ακεραιότητα,ωσμωτική πίεση,οξεοβασική ισορροπία,ισοζύγιο ύδατος)




Ο χώρος περιμετρικά της Λίμνης είναι κατάλληλα διαμορφωμένος με ξαπλώστρες και ομπρέλες για στιγμές χαλάρωσης και ευεξίας. Η λίμνη επίσης παρέχει Ναυαγοσωστική & Ιατρική κάλυψη, Xώρο Στάθμευσης, Παιδότοπος, Wi – Fi, Lockers, Αποδυτήρια, Ντους με Ζεστό Nερό, Πρόσβαση σε ΑΜΕΑ, WC.





Οι γιγάντιοι βράχοι που την αγκαλιάζουν, οι μυστηριώδεις σπηλιές που ανοίγονται στα πόδια τους, και κυρίως η περισχοίνιση με τις κόκκινες σημαδούρες και τις πινακίδες που προειδοποιούν τους λουόμενους να μην τις πλησιάζουν, είναι που προσδίδουν στη λίμνη τον μυστηριακό χαρακτήρα της, ο οποίος με τη σειρά του αποτελεί σημαντικό μέρος της γοητείας της.




Κολυμπώντας κατά μήκος της λίμνης, και μένοντας πάντα μέσα στην περισχοίνιση, θα καταλήξετε στο στενότερο σημείο της, εκεί όπου φαίνεται να τελειώνει. Στο σημείο αυτό, το νερό είναι μαύρο, γεγονός που χάρισε στη λίμνη κατά την Τουρκοκρατία την ονομασία Καράτσι (μαύρο νερό). Δύο βράχοι κλείνουν ένα στενό πέρασμα πίσω από τα σχοινιά σε αυτό το σημείο, μία σπηλιά ανοίγεται προς την άλλη πλευρά, και η όλη εικόνα διαθέτει κάτι το απόκοσμο και γοητευτικό συνάμα.



Τα θανατηφόρα ατυχήματα δυτών που χάθηκαν στον λαβύρινθο των υποθαλάσσιων σπηλαίων και δε βρέθηκαν ποτέ, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι μεγάλο κομμάτι της λίμνης παραμένει ανεξερεύνητο –παρά τις επισταμένες έρευνες που ξεκίνησαν το 1998, με επικεφαλή τον Ελβετό Πρόεδρο της διεθνούς Ένωσης Σπηλαιοδυτών Ζαν Ζακ Μπολάνζ– οδήγησαν στην απαγόρευση των ερασιτεχνικών καταδύσεων και την οριοθέτηση της ασφαλούς περιοχής της λίμνης, στα μέσα της δεκαετίας του ’90.



Ο λόφος της Φακομηλιάς.
Ακολουθήστε το μονοπάτι που ξεκινά ακριβώς πάνω από τη λίμνη,στο βράχο της Φασκομηλιάς και θα βρεθείτε σε μια έκταση 1200 στρεμμάτων,ιδανική για περπάτημα ή ποδηλασία με μαγευτική θέα στην ακτογραμμή της Αττικής.(Ωραιότατα χόρτα θα συμπληρώσω!)Η λίμνη οργανώνει ομαδικές ξεναγήσεις και περιπάτους κατόπιν συνεννόησης.









Λεπτομέρεια του υπέροχου κήπου που"ανοίγει"την πορτούλα του σε δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων...

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ : ΖΩΗ ΔΟΥΝΑ
ΚΕΙΜΕΝΑ: ΖΩΗ ΔΟΥΝΑ












1 σχόλιο: