Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΑΡΣΟΥΛΗ " ΗΜΟΥΝ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΚΕΙ (σειρά βιβλίων) "

Πηγή φωτογραφίας 




Το Ήμουν κι' εγώ εκεί ήταν σειρά βιβλίων που κυκλοφορούσε κατά τις δεκαετίες του 1960 και 1970 στην Ελλάδα και απευθυνόταν κυρίως στο νεανικό κοινό της εποχής. Συγγραφέας των βιβλίων ήταν η Γεωργία Ταρσούλη. Τα βιβλία διανέμονταν ως προσφορά της εταιρίας ΒΙΑΝΙΛ Α.Ε., μέσω του απορρυπαντικού ROL και η διανομή τους ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1964. Τα βιβλία ήταν χαρτόδετα 40-45 σελίδων με πλούσια εικονογράφηση.


ΥΠΟΘΕΣΗ 

Ο Άλκης, ο κεντρικός ήρωας των βιβλίων εξαιτίας πειραμάτων του θείου του, ο οποίος ήταν αρχαιολόγος και ειδικός στην ραδιοχρονολόγηση μεταφερόταν στο παρελθόν, όπου ζούσε από κοντά σημαντικές περιόδους της ανθρώπινης ιστορίας. Μέσα από τις περιπέτειες του Άλκη οι αναγνώστες έρχονταν σε επαφή με την ιστορία και συνέλεγαν σημαντικές πληροφορίες για ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα. 

Ήταν μια πραγματικά επιμορφωτική ιστορική σειρά εκλαϊκευμένης επιστήμης σε 8 τομίδια, που πρόσφερε γνώσεις, αλλά και περιπέτεια, αγωνία, πλούσια εικονογράφηση! Η διανομή ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1964, και τα βιβλία κυκλοφορούσαν στο νεανικό κοινό και την δεκαετία του '70. 
Βασικός ήρωας ήταν ο δεκαπεντάχρονος Άλκης, ένας πανέξυπνος έφηβος, που του άρεσε η Ιστορία και που σύχναζε στο εργαστήριο του ερευνητή αρχαιολόγου θείου του, ειδικού στη ραδιοχρονολόγηση.
Ο Άλκης ανακαλύπτει τελείως τυχαία, ότι με τη στάχτη του C14, που μεταχειρίζονται οι επιστήμονες για την χρονολόγηση των ευρημάτων, μπορεί να μεταφερθεί στην εποχή του αντικειμένου, απ' όπου προέρχεται η στάχτη! Έτσι χωρίς να το φανερώσει σε κανέναν κάνει ταξίδια στο Χρόνο!! 
Τα ταξίδια, λοιπόν, ξεκινούσαν από την επαφή του Άλκη, γλύψιμο παρακαλώ, με “σκόνη” που είχε χρησιμοποιηθεί για την χρονολόγηση αρχαιολογικών ευρημάτων με την μέθοδο, όπως είπαμε, του άνθρακα 14 ή ραδιενεργού άνθρακα. Πρόσβαση στη σκόνη είχε μέσω του θείου του Πέτρου ο οποίος, σαν χημικός αμερικανο-σπουδαγμένος, είχε επαγγελματική εμπλοκή με την όλη διαδικασία χρονολόγησης.
Αν εξαιρέσει κανείς αυτή την επιστημονικής φαντασίας εξήγηση, που ήταν απαραίτητη για την εξέλιξη της σειράς, κατά τ' άλλα, τα βιβλία ήταν πολύ αληθοφανή, με πληθώρα ιστορικών στοιχείων, πληροφορίες και γνώσεις για την ιστορική περίοδο που εξέταζε. 
Τα βιβλία, όμως είχαν και περιπέτεια και ανατροπές και συνήθως το βιβλίο τελείωνε σε κάποια πολύ κρίσιμη στιγμή όπου ευτυχώς ο Άλκης ξαναγύριζε στο παρόν γιατί τελείωνε η επίδραση του C14. Μ' αυτόν τον τρόπο ο Άλκης ταξίδεψε σε 7 διαφορετικές ιστορικές περιόδους. Η τελευταία περίοδος ήταν σε δύο βιβλία.
Ταξίδεψε λοιπόν σαν χρονοταξιδιώτης ο Άλκης και "ήταν και αυτός εκεί": Στην αρχαία Αίγυπτο, στη Μινωική Κρήτη, στην εποχή των Αζτέκων, ήταν με τους Ούννους του Αττίλα, περιπλανήθηκε στην αρχαία Βαβυλώνα, με τις στρατιές του Αννίβα και βέβαια ήταν στο Βυζάντιο στην αυτοκρατορία του Ηρακλείου!
Αυτά τα βιβλία, μπορεί να τα έδινε ένα απορρυπαντικό, αλλά είχαν κατορθώσει να αιχμαλωτίσουν τη φαντασία κυρίως των μικρών αναγνωστών, που έκαναν μαθήματα ιστορίας χωρίς να το καταλαβαίνουν!
Η σειρά γνώρισε μεγάλη επιτυχία για τα δεδομένα της εποχής και η φράση "Ήμουν και εγώ εκεί" μπήκε στη φρασεολογία των νεαρών της εποχής.http://t53vorini-gr.blogspot.gr/


Βιβλία της σειράς ήταν:

Ήμουν κι' εγώ εκεί, Αίγυπτος, η χώρα των Φαραώ, Βιανίλ, Αθήνα 1964
Ήμουν κι' εγώ εκεί, Κρήτη, στα χρόνια του Μίνωος
Ήμουν κι' εγώ εκεί, Στη χώρα των Αζτέκων
Ήμουν κι' εγώ εκεί, με τους Ούννους του Αττίλα
Ήμουν κι' εγώ εκεί, στην Αρχαία Βαβυλώνα
Ήμουν κι' εγώ εκεί, στα χρόνια του Ηράκλειου
Ήμουν κι' εγώ εκεί, στο Βυζάντιο στα χρόνια του Ηράκλειου, Μέρος Α'
Ήμουν κι' εγώ εκεί, στο Βυζάντιο στα χρόνια του Ηράκλειου, Μέρος Β΄
Ήμουν κι' εγώ εκεί, με τις στρατιές του Αννίβα

Στην παρακάτω  ιστοσελίδα αναρτώνται τα 8 αφηγήματα, που κυκλοφόρησαν, σε μορφή pdf, σε μια προσπάθεια διάσωσής τους και με την ελπίδα ότι οι νεότερες γενιές θα νιώσουν τη χαρά και τη συγκίνηση που νιώσαμε κι εμείς ως νεαροί τότε αναγνώστες, αλλά και το άνοιγμα ενός μεγάλου παραθύρου σε τόσους άγνωστους - τότε για μας - κόσμους. 
https://tarsouliimounkiegoekei.blogspot.com/













ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΑΡΣΟΥΛΗ 

Η Γεωργία Ταρσούλη (1916 - 2 Ιουνίου 1986) ήταν Ελληνίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας. Γεννήθηκε στηνΑθήνα . Ασχολήθηκε κυρίως με το παιδικό βιβλίο και ήταν συντάκτρια στο περιοδικό «Διάπλαση των Παίδων». Έγραψε πολλά παιδικά βιβλία ανάμεσά τους και την σειρά βιβλίων ήμουν κι' εγώ εκεί κατά την δεκαετία του 1960.
Απεβίωσε στις 2 Ιουνίου 1986.
ΒΙΒΛΙΑ 
Τηνιακά παραμύθια
Ένα βιβλίο για τα μικρά μας
Οι φίλοι μας τα ζώα
Τα παραμύθια που αγαπώ
Στης μαμάς την αγκαλιά
Βιβλίο που μ αρέσει
Μωραϊτικα τραγούδια
Τη Υπερμάχω Στρατηγώ
Δύο Ελληνόπουλα στα χρόνια του Νέρωνος
Στα χρόνια του Μινώταυρου
Μια φορά κι έναν καιρό
ήμουν κι' εγώ εκεί (σειρά βιβλίων)
Ένα χαρούμενο λίγο απ' όλα


ΠΗΓΕΣ 
http://t53vorini-gr.blogspot.gr/







10 σχόλια:

  1. ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΝΤΙΤΣΗΣ16 Ιουλίου 2015 στις 4:40 μ.μ.

    Για τεύχος Νο.9 είχε προαναγγελθεί για τη Ρώμη του Νέρωνα. Προφανώς αυτό το τεύχος δεν βγήκε ποτέ...".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα σας.
    Δέν υπάρχουν σε pdf αρχείο τα ανωτέρω βιβλία σας ώστε να τα κατεβάσω, λόγω κάποιου προβλήματος. Θα μπορούσατε να το ελέγξετε και να το διορθώσετε;
    Eυχαριστώ για την προσοχή σας.
    Ηλίας Μαργέλλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ισως κάτι άλλαξε από τότε που δημοσιεύτηκε το κείμενο αυτό , θα το ελέγξουμε , σας ευχαριστούμε

      Διαγραφή
    2. Το ελέγξαμε και φαίνεται ότι έχει καταργηθεί αυτό το Αρχείο , γι αυτό και διαγράψαμε τα σχετικά ..σας ευχαριστούμε πολύ

      Διαγραφή
    3. Καλησπερα σας.θα ηθελα να μαθω που μπορω να βρω αυτα τα βιβλια.σας ευχαριστω πολυ!

      Διαγραφή
  3. EIXA ARKETA AP THN SEIRA ΑΛΛΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΣΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΣΑΝ .ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΡΩ ΤΟ 6ο Κ 7ο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δείτε εδώ:

    https://tarsouliimounkiegoekei.blogspot.com/2015/08/blog-post.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή