Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

ΜΠΕΛΙΤΣΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ "Το παράξενο ζώο "



Σίγουρα σου έχουν τύχει περιπτώσεις που οι γύρω σου σε αντιμετωπίζουν σαν ένα παράξενο ζώο. Σαν ένα πλάσμα που βρέθηκε από κάποιο λάθος στο συγκεκριμένο τόπο, τη συγκεκριμένη στιγμή ή στη συγκεκριμένη παρέα. Τα «παράξενα ζώα» μπορείς εύκολα να τα διακρίνεις, διότι συνήθως είναι αμήχανα. Όταν τους συμβαίνει αυτό, προσπαθούν να περάσουν απαρατήρητα, πιάνουν μιαν απόμερη γωνιά, μια καρέκλα με την πλάτη σε τοίχο, τρώνε τα νύχια τους, κοιτάζουν συχνά το ρολόι και ανακουφίζονται όταν η υποχρέωση ολοκληρώνεται και μπορούν να φύγουν από το σημείο, στο οποίο κατά λάθος βρέθηκαν.

Το να είναι ένα ζώο παράξενο δεν είναι κακό. Το να είναι «σκέτο ζώο» είναι πρόβλημα. Διότι τότε ως αντίδραση στην αμηχανία που νιώθει, επειδή έτυχε να βρεθεί εκτός τόπου και χρόνου, επιλέγει ένα είδος έπαρσης με την οποία προσπαθεί να επιβάλει την αισθητική του στους υπολοίπους. Προσπαθεί να αντιστρέψει τις συνθήκες. Αναζητά ένα-δυο συμμάχους ώστε να αρχίσουν οι υπόλοιποι να αισθάνονται άβολα που τους έλαχε αυτή η συνύπαρξη και να αναζητήσουν τρόπους διαφυγής. Αν δε ανάμεσά τους υπάρχουν και άλλα «ζώα», τότε η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη.
Το να είναι λοιπόν κάποιος «σκέτο ζώο» είναι μεγάλο πρόβλημα. Αντίθετα το να είναι «παράξενο ζώο» δεν είναι πρόβλημα. Ίσα-ίσα τα παράξενα ζώα είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας. Μεταφέροντας από γενιά σε γενιά σπάνια γονίδια, χρωματίζουν καλύτερα το περιβάλλον. Γι’ αυτό όταν συναντάς ένα παράξενο ζώο, μη το κάνεις να νιώθει πιο αμήχανα από ότι αισθάνεται. Προσπάθησε να καταλάβεις γιατί είναι παράξενο. Είναι σίγουρο ότι κάτι θα μάθεις από την παραξενιά του. Αν το καλοσκεφτείς, ό,τι πέτυχε ο άνθρωπος μέχρι σήμερα στην πορεία του πάνω σε αυτόν τον πλανήτη, σε πολλές περιπτώσεις προήλθε από «παράξενα ζώα», τα οποία αφού ξεπέρασαν την αρχική αμηχανία τους αγνοώντας τα «σκέτα ζώα», έβαλαν τη δικιά τους διαφορετική πινελιά στα πράγματα και τελικά ομόρφυναν τη ζωή.
Να διευκρινίσουμε μόνο ότι παράξενα ζώα δεν είναι μόνο όσα πάνε κόντρα στο ρεύμα. Είναι και όσα κινούνται μέσα στο ρεύμα αλλά με δικό τους τρόπο.

Θοδωρής, 
9 Ιουνίου 2015, ξημερώματα




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου