Κυριακή 26 Απριλίου 2015

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΓΚΑΝΑ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΝΑΥΠΛΙΟ - ΠΑΛΑΜΗΔΙ "

ΚΕΙΜΕΝΑ - ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ


Ναύπλιο: Ένα από τα πιο γραφικά και κοσμοπολίτικα μέρη της Ελλάδας, καθώς αποτελεί έναν από τους πλέον αγαπημένους προορισμούς, απλώνεται κάτω από τη σκιά του ενετικού φρουρίου και αποπνέει έναν αέρα άλλης εποχής με νεοκλασικά κτίρια, πλακόστρωτες πλατείες και κάστρα που συνθέτουν ένα διαφορετικό σκηνικό. 

Εξακολουθεί να κοσμείται με όλα τα παραδοσιακά του στοιχεία, ανέγγιχτα από το χρόνο. Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός και είναι ένας τόπος ξεχωριστός, ευλογημένος, γεμάτος φυσικές ομορφιές και πολιτισμό, καθώς και διάσπαρτα αναπαλαιωμένα αρχοντικά…

Δέχτηκε ανά τους αιώνες την κατοχή διαφόρων κατακτητών. Πρώτα των Φράγκων, κατόπιν των Ενετών και στη συνέχεια των Τούρκων, με ένα μικρό «διάλειμμα», αυτό της Δεύτερης Eνετοκρατίας.
Υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους το 1829 - 1834. Η παλιά πόλη βρίσκεται γύρω από το λιμάνι και είναι μια από τις λίγες Ελληνικές πόλεις που έχει κρατήσει πολλά στοιχεία από το παρελθόν...
















 Παλαμήδι: Είναι φρούριο και σήμα κατατεθέν του Ναυπλίου και κατασκευάστηκε το 1687 από τους Βενετούς, ύστερα από την κατάληψη του λόφου στον οποίο βρίσκεται, μετά από σφοδρή μάχη με τους Οθωμανούς κατά τον Βενετοτουρκικό Πόλεμο. Ήταν το τελευταίο σημαντικό επίτευγμα στη μακρόχρονη ιστορία της Ενετοκρατίας και θεωρήθηκε αριστούργημα της οχυρωματικής τεχνικής…

Ο λόφος πάνω στο οποίο βρίσκεται έχει ύψος 216 μέτρα και η ανάβαση στο Παλαμήδι γίνεται είτε μέσω αμαξωτής οδού είτε μέσω μιας σκάλας με 999 σκαλοπάτια, (…κατά άλλους 857). Το 1715, κατά την διάρκεια του τελευταίου Βενετοτουρκικού Πολέμου οι Οθωμανοί το κυρίευσαν αφού ανατίναξαν τμήμα του… Μετά την Επανάσταση, το Παλαμήδι χρησίμευσε σαν φυλακή, στην οποία το 1833 φυλακίστηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και αποφυλακίστηκε 11 μήνες μετά , έπειτα από χάρη του βασιλιά Όθωνα.





























 Πολεμοφόδια


 Ακροναυπλία





  Στο βάθος το περίφημο Μπούρτζι: Στα τουρκοαραβικά, σημαίνει "νησί-φρούριο", ενώ παλαιότερα το νησάκι είχε το όνομα των Αγίων Θεοδώρων. Η τουρκική ονομασία τελικά επικράτησε. Το 1950 το Μπούρτζι πρωτολειτούργησε ως Ξενοδοχείο. Αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πόλης του Ναυπλίου.

Το πρώτο του όνομα ήταν Castello dello Soglio. Χτίστηκε από τον Ιταλό μηχανικό Gabello, το 1473. 

Η είσοδος του όρμου έκλεινε με μια κινητή αλυσίδα και το " Porto Gardena ", το λιμάνι της αλυσίδας όπως ονομαζόταν, γινόταν ένα σίγουρο αγκυροβόλιο. Αργότερα το Μπούρτζι κατοικήθηκε από τους Δήμιους του Παλαμηδίου. 
Απέχει μόλις 300 μ. από τον λιμενοβραχίονα. Υπήρξε το κέντρο της άμυνας των Ελλήνων στην επιδρομή του Ιμπραήμ. Φρούραρχος της νησίδας διορίστηκε ο Δημήτρης Σαχτούρης, στις 11 Ιουνίου 1825. 
Ήδη επισκευάζεται (...κάτι που διακρίνεται) μετά από μακριά περίοδο εγκατάλειψης και σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι το τέλους του έτους θα είναι ένα πραγματικό στολίδι.






  Θέα από το Παλαμίδι: Ακροναυπλία και η παραλία της Αρβανιτιάς 




Στο βάθος το Μπούρτζι με τα σημάδια των αναστηλωτικών εργασιών.















































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου