Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΑΜΠΟΥΚΑΣ - Φωτογραφικό Αλμπουμ "ΦΥΣΗ"



Ξεκινώ αυτό το άλμπουμ καθ' υπόδειξιν εξαιρετικής μου φίλης, με την απόλυτη βεβαιότητα ότι ποτέ δε θα μπορέσω να εμπλουτίσω, έστω και στο ελάχιστο, την εμπειρία που διαμορφώνουμε όλοι για τον κόσμο που μας περιβάλλει.

Είναι ασύλληπτη η ουσία της Φύσης κι εμείς αντιλαμβανόμαστε το φαινόμενό της μέσα από μια παραμορφωτική αισθητηριακή αντίληψη, ατελή και παραπλανητική. 
Αντιλαμβανόμαστε τη γέννηση και τον θάνατο, τις εποχές, τον χρόνο, τη φθορά μας. Κι όμως ο χρόνος δεν υπάρχει. Ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται ως χρόνο τις διαδοχικές θέσεις της κίνησης των σωμάτων. 
Τα μαθηματικά μας δείχνουν πως ό,τι εννοούμε ως χρόνο καμπυλώνεται από τη βαρυτική επίδραση της ύλης. Καμπύλωση προς κάθε κατεύθυνση σημαίνει σφαιρικότητα κι αυτή με τη σειρά της καθορίζει τον χώρο και τον χρόνο, όπου η υλική υπόσταση του κόσμου εκδηλώνεται... 
Το άτομο της ύλης μοιάζει με πλανητικό σύστημα. Τώρα γνωρίζουμε ότι και τα σωματίδια επίσης έχουν τις ίδιες αναλογίες και συμπεριφορές... 
Το μέγιστο με το ελάχιστο έχουν την ίδια φύση! 
Κι ακόμη παραπέρα, κάθε σωματίδιο είναι κι αυτό ένα σύμπαν. Εμπεριέχουν το καθένα το άλλο. Δύσκολο να συλλάβουμε την έννοια του απέραντου μέσα στο ελάχιστο... 

Η μόνη υπέρβαση που ορθώνει ο νοήμων άνθρωπος απέναντι στην χαοτική υπαρξιακή πολυσημία του σύμπαντος είναι η μεταφυσική δημιουργία του , το ότι δηλαδή μπορεί και κάνει Τέχνη! 
Η Τέχνη δεν εξηγεί τον κόσμο, αλλά συνθέτει την καλύτερη εκδοχή του! Θ.Κ.


"Σπουδή"
Σπουδή για το βάθος του χρώματος και πώς επηρεάζει την πρόσπτωση του φωτός.






Η Φύση καταλαβαίνει μαθηματικά. 
Τα μαθηματικά εκφράζουν σχέσεις σταθερές, επομένως συμμετρία.
Αλλά η συμμετρία είναι συστατικό της δημιουργίας του φυσικού κόσμου.
Όποιος μπορεί να εντρυφήσει στη γλώσσα της Φύσης πλησιάζει την ουσία της.
Ένας τρόπος κατανόησής της είναι και η φωτογραφία, που αγαπώ σαν ενασχόληση.
Σήμερα, έκανα για μια ακόμη φορά ένα πλησίασμα στη γλώσσα της φύσης.
Μου προκάλεσε εσωτερική γαλήνη κι ευτυχία!

Η φωτογραφία βγήκε με Pentax Κ30 με φακό 130mm και φίλτρο ND4 (σήμερα 13 Απριλίου '15).


Εκτός από τον συμβολισμό της σύνθεσης και των αποχρώσεων,  η φωτογραφία εμφανίζεται ως  3 διαστάσεων (3D), ΧΩΡΙΣ να απαιτούνται ειδικά γυαλιά.








Η Ελλάδα, ως φύση, γεωγραφικός χώρος και πολιτισμός, εκφράζεται συμβολικά από τρία στοιχεία: Από το πεύκο, την ελιά και τη θάλασσα που την οργώνουν τα παραδοσιακά πλεούμενα, βαρκούλες, βρατσέρες και καΐκια!









































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου