Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Best Biographical Musical Movies



Η ζωή των μουσικών καλλιτεχνών κατά καιρούς, επηρεάζει τους παραγωγούς και σκηνοθέτες ταινιών. Γιατί η ζωή ενός καλλιτέχνη, σε όποια εποχή και αν βρίσκεται, είναι πολυτάραχη και άκρως ενδιαφέρουσα. Ένας καλλιτέχνης, δεν αρκεί να έχει μόνο αστείρευτο ταλέντο ώστε να δημιουργήσει, αλλά να ζήσει έντονα κάποιες καταστάσεις, μέσα απ' τις οποίες να εμπνευστεί και να δημιουργήσει το προσωπικό του καλλιτεχνικό ύφος. Κάθε επιτυχημένος καλλιτέχνης λοιπόν, αλληλεπιδρά με καταστάσεις της ζωής του, με πράγματα που βιώνει και τον επηρεάζουν και αυτός έπειτα προβάλλει την επιρροή που είχαν πάνω του, με νότες. Αυτό το κρατάει και ο πιο αδιάφορος ακροατής. Ο πόνος, η θλίψη, η χαρά, ο ρομαντισμός του καλλιτέχνη, ξεχειλίζουν μέσα από τις δημιουργίες του, κάτι το οποίος δεν περνά απαρατήρητο από κανέναν. Έτσι, η παραγωγή βιογραφικής ταινίας ενός σπουδαίου καλλιτέχνη είναι κυρίως προσοδοφόρα, καθώς έχει πέραση στο κοινό. Κάθε θαυμαστής του είναι περίεργος να μάθει τα βιώματα που έζησε και τον οδήγησαν στις αγαπημένες του δημιουργίες.
Ξεχωρίσαμε τις καλύτερες βιογραφικές ταινίες μουσικών καλλιτεχνών και σας τις παρουσιάζουμε. Η σειρά όπως θα δείτε είναι χρονολογική. Σε καθεμία από αυτές τις ταινίες, δόθηκε μεγάλη προσοχή στην επιλογή των soundtracks.

Amadeus (1984)

Γράφει η Γιώτα Χαραλαμπάκη: Στην ταινία περιγράφεται η ζωή και το έργο του Amadeus Mozart, μέσα απ' την εξιστόρηση του Antonio Salieri. Ο Salieri είναι αρχικά διστακτικός αλλά τελικά αρχίζει να διηγείται τα γεγονότα από την αρχή: τη γνωριμία του με τον Μότσαρτ, τη μεγάλη ιδιοφυία της μουσικής, την αντιπαλότητα μεταξύ των δυο συνθετών (ο Salieri ζήλευε το ταλέντο και την επιτυχία του Μότσαρτ) και το σατανικό του σχέδιο το οποίο είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του μεγάλου συνθέτη. Η ταινία προτάθηκε για 53 συνολικά βραβεία και κέρδισε 40, συμπεριλαμβανομένων και 8 Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου κατέταξε την ταινία στην 53η θέση στη λίστα με τις 100 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών!

Soundtrack: Τα soundtracks της ταινίας είναι τα περισσότερα έργα του Wolfgang Amadeus Mozart. Την επιμέλεια ανέλαβε ο John Strauss, ο οποίος κέρδισε Grammy Award για την παραγωγή τους.



La Bamba (1987)

Γ.Χ: Η ιστορία του Ritchie Valens, ενός 17χρονου που έγινε αστέρι του rock n' roll αλλά πέθανε σε αεροπορικό δυστύχημα. Η μεγαλύτερη επιτυχία του Valens ήταν το La Bamba, που έδωσε και τον τίτλο της ταινίας. Κατάφερε να κερδίσει Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ταινίας το 1988.

Soundtrack: Τα soundtracks της ταινίας ανήκουν στον ίδιο τον Ritchie Valens. Τα κομμάτια εκτελούν οι Αμερικανοί Los Lobos. Είναι αυτό που πρεσβεύει η ταινία. 1950's Rock N' Roll με μεξικάνικα στοιχεία από το Los Angeles.



Great Βalls of Fire (1989)

Γ.Χ: Η ταινία πήρε τον τίτλο της απτήν μεγαλύτερη επιτυχία του Jerry Lee Lewis, τη ζωή του οποίου βλέπουμε στην ταινία. Ο Jerry Lee Lewis ήταν απ' τους πιο ταλαντούχους μουσικούς των 50's, αλλά δεν υπολόγισε ποτέ πόση δύναμη έχει η εικόνα που παρουσιάζει προς τα έξω. Τη στιγμή που όλοι πίστευαν ότι ο Lewis μπορεί να γίνει ο νέος βασιλιάς του rock n' roll, αυτ¬ός παντρεύτηκε την 13χρονη ξαδέλφη του και έχασε την εκτίμηση του κόσμου, που τον λάτρευε. Αυτό το λάθος τελικά το πλήρωσε πολύ ακριβά.

Soundtrack: Όλα τα hits του αστεριού της rock n' roll Jerry Lee Lewis, βρίσκονται μέσα στην ταινία, ενώ χρησιμοποιούνται και άλλα hit της εποχής του 50-60 όπως Beat Guitar-The Wailers, Big Legged Woman-Booker T.Jones ή Teddy Bear-Elvis Presley. Σκοπός τους να δώσουν ένα μουσικό χρώμα στη ταινία εποχής που αναδεικνύει την εποχή της rock n' roll!



Shine (1991)

Γ.Χ: Στην ταινία βλέπουμε την ιστορία του David Helfgott, ενός παιδιού-θαύματος απ' την Αυστραλία. Ενός ταλαντούχου ατόμου, που μεγάλωσε μέσα σε ένα μουσικόφιλο μεν, αλλά αυταρχικό δε οικογενειακό περιβάλλον. Έζησε για μια δεκαετία σε ψυχιατρείο και στη συνέχεια έκανε νέο ξεκίνημα παίζοντας με το δικό του μοναδικό τρόπο μουσικά κομμάτια σε ένα μπαρ. Μία από τις ταινίες που σε συγκλονίζουν. Για του λόγου το αληθές, η ταινία απέσπασε εξαιρετικές κριτικές και ο Geoffrey Rush που υποδύθηκε τον Helfgott, κέρδισε το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου το 1997.

Soundtrack: Η μουσική υπόκρουση της ταινίας επιμελήθηκε ώστε να έχει προσωπικές συνθέσεις του David Helfgott αλλά και πολλά κλασσικά κομμάτια μεγάλων συνθετών όπως Beethoven, Chopin, Vivaldi αλλά και σύγχρονους μουσικούς όπως Johnny O' Keefe, Luigi Denza.



The Doors (1991)

Γ.Χ: Η ιστορία του θρυλικού συγκροτήματος "The Doors" και κυρίως του τραγουδιστή και συνθέτη τους, Jim Morrison. Η ταινία εστιάζει στον Morrison που ο ασυμβίβαστος και επαναστατικός χαρακτήρας του, τον έκανε είδωλο για πολλούς θαυμαστές του την δεκαετία του 60'. Η ταινία παρουσιάζει την ζωή του Morrison απτήν εποχή που ήταν φοιτητής μέχρι την μέρα που πέθανε. Εντυπωσιακό στοιχείο της ταινίας ήταν η τρομερή ομοιότητα του Val Kilmer με τον Morrison, τον οποίον και υποδυόταν.

Soundtrack: Οι Doors θεωρούνται ως ένα από τα δημοφιλέστερα συγκροτήματα του κόσμου, γράφοντας αμέτρητες επιτυχίες που έγιναν πασίγνωστες μέσω των δίσκων τους που γίνονταν ανάρπαστοι αλλά και του ραδιοφώνου. Η ταινία περιέχει τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους, αλλά και 2 τραγούδια από τους Velvet Underground.



The Pianist (2002)

Γ.Χ: Αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά της ομώνυμης αυτοβιογραφίας του Εβραίου Πολωνού μουσικού, Βλαντισλάβ Σπίλμαν (Wladyslaw Szpilman, 1911 – 2000). Η ταινία βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ των Καννών με τον Χρυσό Φοίνικα, ενώ διεκδίκησε επτά βραβεία της Ακαδημίας Κινηματογράφου (Όσκαρ), ανάμεσα στα οποία και αυτό της καλύτερης ταινίας. Τελικά κέρδισε τρία: Καλύτερης σκηνοθεσίας, Διασκευασμένου Σεναρίου και Α’ Ανδρικού Ρόλου, με τον Μπρόντυ να αποτελεί το νεαρότερο ηλικιακά ηθοποιό που έχει λάβει το βραβείο αυτό. Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως η ταινία κέρδισε επίσης επτά Βραβεία Σεζάρ, ανάμεσα στα οποία αυτά της Καλύτερης ταινίας, Καλύτερης σκηνοθεσίας και Α’ Ανδρικού Ρόλου, χαρίζοντας στον Μπρόντυ ακόμη μια ασυνήθιστη πρωτιά: αυτή του πρώτου Αμερικανού που παίρνει αυτή τη διάκριση.

Soundtrack: Η ταινία από τον τίτλο της και μόνο μας παραπέμπει σε άκουσμα κλασσικού πιάνου. Κατά τη διάρκεια της ταινίας, θα ακούσουμε μεγάλες συνθέσεις από τους Chopin, Beethoven, Bach αλλά και από τον Πολωνό πιανίστα Janusz Olejniczak. Μπορεί η ταινία να περιέχει σκληρές σκηνές, όμως αν επικεντρωθείς μόνο στη μουσική, έχεις την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε μια μεγάλη αίθουσα με άφθονο φως και μεγάλα μπαλκόνια με θέα. Κάπου σε μια γωνία βρίσκεται ένα μεγάλο πιάνο, στο οποίο κάθεται ένας μουσικός και κάνει τη σκηνή μαγική.



Ray (2004)

Γ.Χ: Η ταινία αφηγείται τη ζωή του πιανίστα Ray Charles, ο οποίος παρόλο που ήταν τυφλός απτά 7 του, κατάφερε να γίνει ένας παγκοσμίου φήμης μουσικός. O Ray Charles είχε μια μεγάλη γκάμα στη μουσική που έπαιζε, η οποία περιλάμβανε jazz, blues, country και gospel και υπήρξε μεγάλη επιρροή για πολλούς μουσικούς μετέπειτα. Δυστυχώς ο μεγάλος αυτός μουσικός πέθανε την ίδια χρονιά που κυκλοφόρησε η ταινία χωρίς να προλάβει να δει τον βίο του στην μεγάλη οθόνη. Για την ερμηνεία του ως Ray Charles, o Jamie Foxx πήρε το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου, ενώ η ταινία προτάθηκε για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

Soundtrack: Όπως και στις προηγούμενες ταινίες εξιστόρησης της ζωής ενός καλλιτέχνη, η ταινία αυτή περιέχει τα κλασσικότερα κομμάτια του Ray Charles, αλλά και πολλά κλασσικά blues και rock n' roll κομμάτια



Walk the line (2005)

Γ.Χ: Άλλη μια ταινία που έχει τίτλο, τίτλο τραγουδιού του μουσικού στον οποίον αναφέρεται. Αυτός είναι ο τραγουδιστής της country, Johnny Cash. H ταινία επικεντρώνεται στην νεανική ζωή του Cash, τον έρωτά του για την June Carter και την επιρροή που άσκησε στην country. Το υλικό της ταινίας είναι παρμένο απτήν αυτοβιογραφία του Johnny Cash. Η Reese Witherspoon που υποδύεται την June Carter, κέρδισε το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου, ενώ ο Joaquin Phoenix που υποδύεται τον Johnny Cash, προτάθηκε για το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου.

Soundtrack: Τα soundtracks είναι κομμάτια του Johnny Cash, τα οποία εκτελεί ο πρωταγωνιστής που ενσαρκώνει το ρόλο του τραγουδιστή, Joaquin Phoenix. Υπήρξε αναγνώριση για τη δουλειά που έκαναν σε αυτό τον τομέα, καθώς κέρδισαν Grammy Award. 



I’m not there (2007)

Γ.Χ: Στην ταινία εξιστορείται η ζωή μιας απ'τις πιο σημαντικές μουσικές προσωπικότητες στην ιστορία της μουσικής, του τραγουδιστή και συνθέτη Bob Dylan. Η ιδιαιτερότητα της ταινίας είναι ότι δεν βλέπουμε μια συγκεκριμένη ιστορία της πορείας της ζωής του Dylan, αλλά 6 ιστορίες 6 διαφορετικών προσώπων, με το κάθε πρόσωπο (με την αντίστοιχη ιστορία του) να απεικονίζει και μια διαφορετική περίοδο στη ζωή και το έργο του μεγάλου μουσικού. Στη μια απ'αυτές τις ιστορίες η Cate Blanchett προτάθηκε για Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου και πήρε την αντίστοιχη Χρυσή Σφαίρα. 
10.La vie en rose (2007) Η ταινία αφηγείται την ιστορία μιας απ'τις πιο μελωδικές φωνές της Γαλλίας (και όχι μόνο), την Edith Piaf. Βλέπουμε τα δύσκολα παιδικά χρόνια της και πώς στα 20 της, την ανακάλυψε ένας ιδιοκτήτης κλαμπ και πως άρχισε στην πορεία να τραγουδάει σε θέατρα και να γίνεται παγκοσμίως γνωστή. Την Edith Piaf υποδύεται η Marion Cotillard, η οποία κέρδισε για αυτήν την ερμηνείας της Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου και την αντίστοιχη Χρυσή Σφαίρα.

Soundtrack: Η ταινία περιέχει πολλά από τα πιο δημοφιλή τραγούδια του Bob Dylan, τα οποία εκτελούνται από τον ίδιο ή άλλους καλλιτέχνες.



Cadillac Records (2008)

Γ.Χ: Η ταινία αφηγείται την ιστορία της Cadillac Records. Δισκογραφική εταιρία που ανήκε στον θρυλικό μάνατζερ Λέοναρντ Τσέις, από την οποία πέρασαν τα μεγαλύτερα ονόματα που επηρέασαν την μουσική βιομηχανία από το '40 έως το '60. Η ταινία σαφέστατα προκαλεί μια γλυκιά νοσταλγία εκείνης της εποχής. Ιδιαίτερα, αν μουσικά σε ενδιαφέρει εκείνη η χρονική περίοδος της τζαζ, μπλουζ κτλ . Την παράσταση έκλεψε το soundtrack album της ταινίας επισκιάζοντας τις ερμηνείες των πρωταγωνιστών. Το album προτάθηκε για 5 υποψηφιότητες Grammy και 1 Χρυσής Σφαίρας.

Soundtrack: Για τη παραγωγή των Soundtracks επιμελήθηκε ο Steve Jordan. Συγκέντρωσε πολλούς blues καλλιτέχνες όπως Billy Flynn, Larry Taylor, Kim Wilson, Danny Kortchmar, Bill Sims, αλλά και Beyonce. Σκοπός τους ήταν να φέρουν στη ζωή ξανά όλα τα μεγάλα αστέρια της blues, swing, soul και rock n' roll, όπως τα ακούσαμε παλιότερα και έχουν μείνει αξέχαστα στις μουσικές βιβλιοθήκες μας. Παρακολουθώντας τη ταινία, είδα μπροστά μου να ενσαρκώνονται ξανά τα μεγαλύτερα αστέρια της εποχής, Muddy Waters, Howlin Wolf, Etta James, Willie Dixon, Little Walter, Chuck Berry... Το εγχείρημα πέτυχε, ίσως και με το παραπάνω.







The Soloist (2009)

Γ.Χ: Η ταινία αφηγείται την ιστορία του Nathaniel Ayers, ενός ταλαντούχου τσελίστα, ο οποίος όμως έχει νοητικά προβλήματα και καταλήγει άστεγος και με σπασμένα μουσικά όργανα (παρόλα αυτά το ταλέντο παραμένει και εξακολουθεί να παίζει φανταστικά). Εκεί τον ανακαλύπτει ένας δημοσιογράφος, ο οποίος αποφασίζει να γράψει γι'αυτόν και παράλληλα προσπαθεί να τον βοηθήσει να σταθεί ξανά στα πόδια του. Εξαιρετικές ερμηνείες άπτον Jamie Foxx (ως Nathaniel Ayers) και τον Robert Downey Jr. (ως ο δημοσιογράφος Steve Lopez).

Soundtrack: Τα soundtracks της ταινίας ανέλαβε ο Ιταλός παραγωγός Dario Marianelli.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου