Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Γιώτα Χαραλαμπάκη: Robin Williams Μοναδικός στο είδος του!



"O Robin Williams είναι μοναδικός πάνω στον πλανήτη. Δεν υπάρχει άλλος σαν αυτόν εκεί έξω!"  Terry Gilliam.

 Πράγματι! Ο άνθρωπος αυτός έχει δώσει τόσα πολλά στον κόσμο του θεάματος που είναι μάταιο να ασχοληθούμε αποκλειστικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες πέθανε, αλλά και άδικο ως προς τον ίδιο, καθώς υπάρχει η δουλειά του που μιλάει από μόνη της, και εδώ ακριβώς θα επικεντρωθεί το ακόλουθο αφιέρωμα.

Η ζωή του πριν τα φώτα της δημοσιότητας

Ο Robin McLaurin Williams γεννήθηκε στο  Illinois του Chicago, στις 21 Ιουλίου του 1951, με γονείς τους Laurie McLaurin  και Robert Fitzgerald Williams. Ο ίδιος περιγράφει τον εαυτό του ως ένα ήσυχο παιδί που πέρασε περισσότερο χρόνο μεγαλώνοντας  με την γιαγιά και την μητέρα του. Με το πέρας των χρόνων, ο Robin Williams ασχολήθηκε με τις πολιτικές επιστήμες , όπου και παράτησε όταν κατάλαβε ότι η μεγάλη του αγάπη ήταν τελικά  η ηθοποιία. Όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος, όταν άρχισε να ασχολείται με το θέατρο κατάφερε να ξεδιπλώσει την ιδιαίτερη προσωπικότητα που μέχρι τότε έκρυβε, επειδή ήταν πολύ ντροπαλός.


Η ζωή του μετά

Η πρώτη ταινία του Robin Williams ήταν μία χαμηλού προϋπολογισμού κωμωδία με τίτλο Can I Do It ‘Till I Need Glasses? (1977). Μετά από αυτήν, συμμετείχε στην ταινία Popeye(1980) όπου και θεωρείτε η πρώτη σημαντική δουλειά της καριέρας του, αν και η ταινία δεν ήταν τελικά εμπορική επιτυχία, ο ρόλος αυτός επέτρεψε στον Robin Williams να δείξει τις υποκριτικές του ικανότητες. Ακολούθησε ένας πρωταγωνιστικός  ρόλος στην ταινία The World According to Garp(1982) και συνέχισε με άλλους μικρότερους ρόλους σε λιγότερο επιτυχημένες ταινίες, όπως The Survivors(1983) και Club Paradise(1986). Αυτοί όμως οι ρόλοι δεν μπόρεσαν να προωθήσουν την καριέρα τόσο όσο του άξιζε.

Η πρώτη σημαντική επιτυχία του ήρθε με τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία Good Morning, Vietnam(1987) όπου υποδύθηκε έναν ραδιοφωνικό παραγωγό που διασκέδαζε τα στρατεύματα με τα αστεία και τον σαρκασμό του. Στο ρόλο αυτό ο Robin Williams ουσιαστικά αφέθηκε ελεύθερος να παίξει χωρίς σενάριο, αυτοσχεδιάζοντας τα περισσότερα λόγια του πάνω στα γυρίσματα. Εδώ ακριβώς ήταν που ξεχώρισε, καθιερώθηκε και κέρδισε μία υποψηφιότητα για το  Όσκαρ Καλύτερου Ηθοποιού.

"Τα πράγματα που φοβόμαστε περισσότερο στην ζωή είναι αυτά που ήδη μας έχουν συμβεί!" Robin Williams

Πολλοί από τους μετέπειτα ρόλους του ήταν γεμάτοι πάθος και ενέργεια. Το 1997 με την ταινία Good Will Hunting, όπου εμφανίστηκε ως ψυχολόγος απέσπασε το Όσκαρ Καλύτερου Β’ Ανδρικού Ρόλου, ενώ στις ταινίες Dead Poets Society (1989) και The Fisher King(1991) κέρδισε επίσης άλλες δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ.  Συμμετείχε στην ταινία Hook(1991) υποδυόμενος τον ενήλικα Peter Pan,και σε άλλες γνωστές δραματικές ταινίες όπως οι Moscow on the Hudson(1984), Awakenings(1990) και Dreams  May Come(1998). 

Στην ταινία του 2002 Insomnia, o Robin Williams απεικόνισε έναν συγγραφέα/δολοφόνο, ο οποίος καταζητούνταν από τις αρχές του Λος Άντζελες (τον αστυνομικό που τον καταζητούσε υποδύθηκε ο Al Pacino). Επίσης, το 2002 πρωταγωνίστησε στο ψυχολογικό θρίλερ One Hour Photo, στον ρόλο ενός συναισθηματικά διαταραγμένου τεχνικού που παρακολουθούσε μία οικογένεια. Από εκεί και πέρα η μία ταινία διαδεχόταν την άλλη, με αποτέλεσμα να κερδίσει δύο βραβεία Emmy, τέσσερις Χρυσές Σφαίρες, δύο βραβεία Screen Guild και πέντε βραβεία Grammy.



Στην προσωπική του ζωή ήταν γνωστό ότι είχε κάποια θέματα-θέματα όμως τα οποία δεν αξίζει να σημειωθούν, καθώς έγινε γνωστός μέσα από την δουλεία του και όχι από την προσωπική του ζωή. Και στο κάτω-κάτω όλοι μας ξέρουμε ότι η δημοσιότητα έχει μεγάλο τίμημα! Προσωπικά, η πρώτη ταινία που είδα με τον Robin Williams πρωταγωνιστή ήταν το Jumanji(1995), έτσι ακριβώς αξίζει να τον θυμούνται όλοι, μέσα στην τρέλα του να ταξιδεύεις και να δημιουργείς νέες εμπειρίες!

«Ελπίζουμε ότι θα δώσετε έμφαση όχι στον θάνατό του, αλλά στις αμέτρητες στιγμές γέλιου και χαράς που πρόσφερε σε εκατομμύρια ανθρώπους», αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η σύζυγός του, Σούζαν Σνάιντερ


*Για να δείτε ολόκληρη τη φιλμογραφία του μπορείτε να πατήσετε Εδώ!

*Για τη δημιουργία του αφιερώματος, χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες από τις ακόλουθες πηγές:


Το άρθρο επιμελήθηκε η Γιώτα Χαραλαμπάκη για το decay.gr

1 σχόλιο: