Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

ΦΙΛΙΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ "ΓΥΜΝΟΣ (ή ο Πλάτων και η πορνοστάρ)"


Στην προηγούμενη ανάρτησή μου («Hardcore») είχα δεσμευτεί δημοσίως πως εφόσον η Εθνική Ελλάδος προκρινόταν στις οκτώ καλύτερες ομάδες του Μουντιάλ, θα εμφανιζόμουν ολόγυμνος στο Facebook, μιμούμενος τη φιλόπατρι πορνοστάρ Μαρία Αλεξάνδρου, που γυμνώθηκε τις προάλλες στην πλατεία Συντάγματος για να εορτάσει τη νίκη μας επί της Ακτής Ελεφαντοστού. Η Εθνική μας όμως αποκλείστηκε, και μάλιστα κατά τρόπο σπαραξικάρδιο, οπότε αυτομάτως με αποδέσμευσε από τα υπεσχημένα. Είχα αποφασίσει, λοιπόν, ν’ αναβάλω τον ψηφιακό γυμνισμό μου για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, έως το ρωσικό Μουντιάλ, ώσπου σήμερα το πρωί άλαλος αντίκρισα τις καινούργιες φωτογραφίες της Μαρίας (τις παλαιές θα τις βρείτε στο «Hardcore»). Η οποία μας πληροφορεί, με ακαταμάχητα ομολογουμένως επιχειρήματα, πως η ομάδα μας, μολονότι ηττήθηκε με 5-3 από την Κόστα Ρίκα στη διαδικασία των πέναλτι, εντέλει νίκησε με 2-1 στην κανονική διάρκεια του αγώνα και προκρίθηκε! Προκειμένου να το αποστηθίσουμε άπαντες, η Μαρία Αλεξάνδρου-Μπουμπουλίνα πήρε ένα κόκκινο κραγιόν και έγραψε επί του αριστερού μαστού της (στο μέρος της καρδιάς) τη λέξη «Greece» και τον αριθμό 2, ενώ επί του δεξιού (στο μέρος του πορτοφολιού) τις λέξεις «Costa Rica» και τον αριθμό 1 (για του λόγου μου το αληθές, δείτε τον σχετικό σύνδεσμο στα σχόλια). Πάντα με γοήτευε η από στήθους γνώση.



Αυτή η απότομη ανατροπή των δεδομένων με προβλημάτισε σφόδρα. Ως Έλλην και συνάμα ιδεαλιστής, τρισέγγονος του Πλάτωνος, τι όφειλα να πιστέψω; Τη χυδαία, εμπορευματοποιημένη, εικονική πραγματικότητα και τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ που την αναπαράγουν ή τη γυμνή, ενορατική αλήθεια μιας άδολης πατριώτισσας που σίγουρα έχει εντρυφήσει στον πλατωνισμό, παρότι η επί κλίνης διαγωγή της κάθε άλλο παρά πλατωνική θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί; Ασφαλώς τη Μαρία Αλεξάνδρου, που από σύμπτωση δεν λέγεται Λένα Πλάτωνος. Η Μαρία λοιπόν, που γνωρίζει εξ επαγγέλματος από διεισδύσεις και παίζει το «Συμπόσιο» στα δάκτυλα, κατόρθωσε να διεισδύσει στη βαθύτερη πραγματικότητα, στο περιβόητο πλατωνικό «όντως ον», το οποίο κείται πέραν των φαινομένων (που, ως γνωστόν, απατούν) και συλλαμβάνεται όχι εμπειρικά διά των πέντε αισθήσεών μας (που ψεύδονται πιο ασύστολα κι απ’ τον Βενιζέλο), αλλά διά της καθαρής νοήσεως και της εκστατικής ενοράσεως. Και από εκείνα τα βάθη, η πορνοστάρ-φιλόσοφος μάς αποκαλύπτει το εξής απλό: Μπορεί στο πεδίο των απατηλών φαινομένων η Ελλάς να απεκλείσθη και να εταπεινώθη από μόλις δέκα άμπαλους κοκαϊνομανείς, όμως στη σφαίρα της αυθεντικής πραγματικότητος θριάμβευσε και προεκρίθη πανηγυρικώς με σκορ 2-1! Ίσως, μάλιστα, σ’ αυτήν την απρόσιτη για εμάς τους αφιλοσόφητους σφαίρα, στον «κόσμο των Ιδεών» όπως την ονομάζει ο Πλάτων, η Ελλάς να έχει ήδη κατακτήσει την επίζηλη Κούπα και να την έχει κιόλας αποθέσει στον Όλυμπο, για να απολαμβάνουν το νέκταρ τους ο Άρης και η Αφροδίτη, όταν δεν βγάζουν τα ματάκια τους, απουσιάζοντος του κερασφόρου συζύγου, του Ηφαίστου. Υποψιάζομαι δε ότι, εκτός απ’ τη Μαρία, και ο Σαμαράς είναι κρυφοπλατωνιστής, έστω κι αν ίδιος το αγνοεί, διότι συνομιλεί με τα Θεία και βλέπει πρωτογενή πλεονάσματα εκεί όπου 20.000.000 απελπισμένοι οφθαλμοί διακρίνουν μονάχα τρομακτικά ελλείμματα στοιχειώδους τσίπας (παραλίγο να γράψω «τσίπρας» και να με διαγράψει ο Μαρκ). 

Κατόπιν τούτων και επειδή κάλλιο να πνιγώ στο Ποτάμι του Θεοδωράκη παρά ν’ αθετήσω τον λόγο μου, αναρτώ τη φωτογραφία που υποσχέθηκα. Είμαι ακριβώς όπως με γέννησε η μάνα μου. Και όπως ακριβώς θα απέλθω κάποτε απ’ τον παραισθησιακό μας κόσμο, για να ανέλθω στον αθάνατο πλατωνικό κόσμο των Ιδεών και να σηκώσω επιτέλους κι εγώ εκείνη τη χαμένη χρυσή Κούπα: Γυμνός. 

Φίλιππος Φίλιας




Antonio Carlos Jobim – Insensatez 





Δείτε το πρώτο μέρος    ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΦΙΛΙΑΣ "HARDCORE"






1 σχόλιο:

  1. Η σκερτσόζα φιλοσοφική πόζα του γυμνού συγγραφέως μωρο-παιδιόθεν αποδεικνύει και τη σοφία την οποία θα αποκτούσε εις το μέλλον.Εξαιρετικό χρονογράφημα όσο και πικρό,πικρότατο παρ΄ότι γέλως με συνεπήρε και με κατέκαυσε.Τα διαμαντένια αυτά κείμενα καλό θα ήταν να τύχουν προσοχής.Αι γυμναί αλήθειαι δε σοκάρουν.Σκοράρουν.2-1 το λοιπόν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή