Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

ΙΩΑΝΝΑ ΦΡΑΓΚΙΑ "ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ, ΕΙΝΑΙ Η ΜΝΗΜΗ ΜΑΣ "



Μόλις διαπιστώσουμε πως η μνήμη μας αδυνατίζει, μας κυριεύει πανικός, δεν μπορούμε να φανταστούμε τη μελλοντική μας ζωή χωρίς τη λειτουργία της μνήμης, Θα τρέξουμε να δούμε τι συμβαίνει και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να την κρατήσουμε, να την ενισχύσουμε, ακόμη και με φάρμακα. 

Όταν αδυνατίζει η ιστορική μας μνήμη, ο πανικός είναι πολύ μικρότερος ή μπορεί και να λείπει εντελώς. Όμως ας σκεφτούμε έναν λαό χωρίς ιστορική μνήμη, είναι καταδικασμένος. Η ιστορία μας, είναι η συλλογική μας μνήμη, ο θησαυρός που μας κληροδοτήθηκε, με όλες τις φωτεινές και σκοτεινές του στιγμές.
Ας κάνουμε κάτι καλό φέτος το καλοκαίρι, για τον εαυτό μας. Ας μπούμε σε ένα μικρό βιβλιοπωλείο (τα μικρά βιβλιοπωλεία έχουν ίσως μικρότερη ποικιλία βιβλίων από ότι οι μεγάλες αλυσίδες, αλλά τα διαλέγουν με μεγάλο μεράκι) κι ας σταθούμε μπροστά στα ιστορικά βιβλία, δοκίμια ή λογοτεχνικά. Ας απλώσουμε το χέρι κι ας διαλέξουμε ένα βιβλίο που γράφει κάτι από την ιστορία μας. Ας καθίσουμε σε μια αγαπημένη γωνιά της καθημερινότητας ή των διακοπών μας, κι ας τρέξει η ματιά μας στις σελίδες του, ας θυμηθούμε πάλι όλα αυτά που μας συνδέουν με το παρελθόν μας. 
Ναι, μας αρέσουν πολύ οι οθόνες και τα πλήκτρα. Όμως το διαδίκτυο περιέχει περισσότερη πληροφόρηση παρά γνώση. Ας δούμε τι έχει να πει ένα καλό βιβλίο για το παρελθόν, που μας έφερε μέχρι εδώ. 
Διαβάζοντας ένα ιστορικό βιβλίο, δυναμώνουμε τη συλλογική μας μνήμη. Το έχουμε πραγματική ανάγκη και πρέπει να το μετατρέψουμε σε επιθυμία.

Ιωάννα







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου