Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

ΤΕΛΛΙΔΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ - ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΑΠΟ ΞΥΛΟ



   Ο Βαγγέλης Τελλίδης γεννήθηκε το 1939 στη Νέα Ιωνία Αττικής από γονείς Μικρασιάτες. Εργάστηκε σαν επιπλοποιός. Τώρα είναι συνταξιούχος. Τα τελευταία 12 χρόνια ασχολείται με κατασκευές - δημιουργίες από ξύλο. Επίσης γράφει παραμύθια, ένα δε από αυτά έχει εκδοθεί  με τον τίτλο "Τα χελιδόνια ξαναγύρισαν".

Ο Ιωνικός Σύνδεσμος, σε συνεργασία με την Πολιτιστική Ενωση Μικρασιατών "Η Καππαδοκία", αυτές τις ημέρες φιλοξενεί Εκθεση με έργα του με τον τίτλο "Ξύλινοι Πλόες" Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη 19 Μαρτίου. Ωρες λειτουργίας 10πμ-1μμ και 6-9 μμ. Ο Ιωνικός Συνδεσμος βρίσκεται στην Νέα Ιωνία ( Τσουρουκτσόγλου 1 και Λεωφόρος Ηρακλείου 251) 

Συναντήσαμε τον Βαγγέλη στην έκθεση όπου και είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε μαζί του και να φωτογραφίσουμε τα καταπληκτικά δημιουργήματά του.
"Αυτά που βλέπετε είναι μία εργασία 12 χρόνων" μας είπε " το ξεκίνημα τυχαίο, κάποια στιγμή βρήκα στην παραλία ένα ξύλο που είχε ξεβράσει η θάλασσα. Το σχήμα του μου θύμιζε πλοίο ... και έτσι ξεκίνησαν όλα."

Το πρώτο πλοίο 


Πνεύμα ανήσυχο και  ευρηματικό άρχισε να σκαλίζει και να κατασκευάζει αντίγραφα πλοίων  ... πολλά  από αυτά είναι δημιουργήματα της πλούσιας φαντασίας του.
Τα υλικά που χρησιμοποιεί είναι ξύλο, ξύλο  ξεβρασμένο από τη θάλασσα ,σπάγγο,πανί "κάμποτο" για τα ιστία,τσόφλια από ξηρούς καρπούς, κουκούτσια ,κορδέλες και φιόγκους από περιτυλίγματα δώρων.

ΠΛΟΙΑ

" Με τη φαντασία μου σχημάτιζα πρώτα την εικόνα στο μυαλό μου και μετά άρχιζα σιγά - σιγά να σκαλίζω ξύλα που έβρισκα στην παραλία και να δημιουργώ  τον τύπο του πλοίου που είχα φανταστεί"

Ενα από τα πρώτα πλοία 
Πεντηκόντορος 




Αργώ 









Το σκαρί του αριστερού πλοίου είναι από σαϊτα αργαλειού 





Ενα πραγματικό ναυάγιο !!







 Ξύλο θαλάσσης, το οποίο το έβαλε στο νερό 
για κάποιο χρονικό διάστημα για να "μαλακώσει" και έτσι να μπορέσει να το διαμορφώσει όπως ήθελε .


ΠΛΟΙΑ - ΜΙΝΙΑΤΟΥΡΕΣ 

Εδώ χρησιμοποιήθηκαν τσόφλια από καρύδια, φυστίκια, πασατέμπο κ.α καθώς και κουκούτσια από διάφορους καρπούς . 












                        ΜΕ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΚΑΙ Μ' ΟΝΕΙΡΟ 
Εδώ θα δούμε θαλάσσιες μορφές και όχι μόνο - λαξευμένες σε ξύλο ξεβρασμένο από τη θάλασσα  και επίσης συνθέσεις από διάφορα ξύλα (κυρίως κληματαριάς) σε ένα ευρηματικό σύνολο.
















Ξύλα ξεβρασμένα από τη θάλασσα έχουν πάρει μορφή από τα χέρια του καλλιτέχνη 




Δέντρο με φίδια 















Τραπέζι με ξύλα από κλήμα 

ΑΝΘΟΔΟΧΕΙΑ 

Διάφορα βάζα από ατόφιο ξύλο μορφοποιημένα από τα επιτήδεια χέρια του καλλιτέχνη.










ΤΡΑΠΕΖΙΑ 
Τραπεζάκια διακοσμημένα με την τεχνική Μαρκετερί (Marquetry) - τεχική που απαιτεί μεγάλη επιδεξιότητα. Τα θέματα όπως θα διαπιστώσετε θαλασσινά βεβαίως ... ( για την συγκεκριμένη τεχνική γίνεται αναφορά στο τέλος της δημοσίευσης ) 












ΜΑΡΙΟΝΕΤΕΣ 
Ο Βαγγέλης τα δύο τελευταία χρόνια παρακολουθεί μαθήματα κατασκευής Μαριονέτας. Δείτε 3 δημιουργίες του ...












Ευχαριστούμε  πολύ τον κ. Βαγγέλη Τελλίδη αφ'ενός μεν που με μεγάλη προθυμία απάντησε  σε όλες τις ερωτήσεις μας και αφ΄ετέρου για αυτό το υπέροχο θαλάσσιο ταξίδι μέσα στον χρόνο που ζήσαμε. 





Τις φωτογραφίες τράβηξε ο Αντώνης Κοντίτσης και τον ευχαριστώ πολύ γι αυτό.

Μαρκετερί (Marquetry) ορίζεται η τέχνη που αναφέρεται στην διακόσμηση επιφανειών κυρίως με ψηφίδες ξύλου (καπλαμάδες), αλλά και με άλλα υλικά, όπως φύλλα χαλκού, μπρούτζου, ασημιού καθώς και με ακριλικά πλαστικά με πέρλα και όστρακα.  Βρίσκει εφαρμογή σε όλες τις ξύλινες επιφάνειες κυρίως σε έπιπλα (τραπεζαρίες, μπουφέδες κ.α.),  πόρτες εσωτερικού χώρου, πορτάκια κουζίνας και ντουλάπας καθώς και σε ειδικές κατασκευές όπως ξύλινα τζάκια και σκάλες, σε επενδύσεις τοίχων, πίνακες και όργανα μουσικής. Δεν υπάρχει περιορισμός στον σχεδιασμό και στο μέγεθος. http://www.marketeri.gr/marketeri.asp




















5 σχόλια:

  1. pragmatika yperoxh douleia kyrie tellidh.....sygxarithria!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τα ειδα απο κοντα και τα θαυμασα.Να εισαι καλα και παντα τετοια.ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ !!!ξαδελφε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!Παντα τετοια εξαδελφε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάρα πολύ ωραία, Βαγγέλη.
    Αρετή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εκπληκτική δουλειά από έναν εξίσου εκπληκτικό άνθρωπο.Να`σαι πάντα καλά Κε Τελλίδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή