Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Από την Παραγωγή… Στην Κατανάλωση.

Από την Παραγωγή… Στην Κατανάλωση.
Όχι, δεν θα μιλήσω πάλι για τον καταναλωτισμό και τις συνέπειές του στους ανθρώπους, αλλά για κάτι που όλοι γνωρίζουμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αλλά κανείς δεν έχει συνειδητοποιήσει αυτά που μαθαίνει. Ο λόγος βέβαια για την διαφορά ενός προϊόντος πρωτογενούς ανάγκης από τον παραγωγό, τον μεσάζοντα και τον καταναλωτή. Σε καιρούς κρίσης είναι αναμενόμενο να προσέχουμε και το cent παραπάνω που μπορούμε να γλυτώσουμε, ακόμα και στα τρόφιμα, αλλά μήπως πρέπει να καταλάβουμε τι κρύβεται πίσω από αυτά που βλέπουμε; 

Αφού κατάγομαι από αγροτική οικογένεια επιτρέψτε μου, να γνωρίζω από πρώτο χέρι την πλεκτάνη που κρύβεται πίσω από την αγοραπωλησία των αγροτικών προϊόντων τόσο στις λαϊκές αγορές της γειτονιάς, όσο και στις μεγάλες αλυσίδες των super markets, αλλά και για τις κατά καιρούς λασπολογίες σχετικά με την ακαταλληλότητα τροφίμων από Μέσα με στόχο το προσωπικό όφελος μεγάλων επιχειρηματιών. Αφορμή για αυτό το άρθρο, αποτελούν όχι μόνο τα όσα ακούγονται για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, αλλά και η ανάμνηση ενός καθηγητή μου στο σχολείο που έκρινε τους αγρότες ως λεφτάδες που δεν δουλεύουν, αλλά μισθώνουν άλλους για να εργάζονται στη θέση τους και μάλιστα για μια τόσο εύκολη δουλειά.
images
Αρχικά, μιλώντας σε όλους εκείνους που δεν γνωρίζουν πώς φτάνουν τα αγροτικά προϊόντα στα ψυγεία τους σε τόσο υψηλές τιμές, αναφέρω ότι πρώτον η τιμή του κάθε προϊόντος ορίζεται εκ νέου κάθε χρόνο, σύμφωνα με την ζήτηση και την ποιότητα του από την αγορά. Δεύτερον η τιμή που φτάνει στον καταναλωτή, είναι η τιμή που έχει ορίσει ο μεσάζοντας (έμπορος - πωλητής) και όχι ο παραγωγός, άλλωστε το προϊόν “φεύγει” από τον παραγωγό με τιμή κάτω του 50% της τελικής. Τέλος η τιμή στις λαϊκές αγορές και στα super markets διαφέρει καθώς στις λαϊκές συμβάλει ο μεσάζων που ανεβάζει την τιμή για τον πωλητή, ενώ στο super market η λήψη του προϊόντος γίνεται κατευθείαν από τον παραγωγό και τα κέρδη της διαφοράς μένουν στην επιχείρηση.

Συνεχίζοντας θα κάνω μια αναφορά στις φήμες περί ακαταλληλότητας τροφίμων από διάφορες κατά καιρούς περιοχές της χώρας μας, πότε εξαιτίας μολυσμένων υδάτων, πότε φυτοφαρμάκων κ.τ.λ. Προτείνω και στα διάφορα ΜΜΕ, αλλά και στους καταναλωτές που παρακολουθούν τα όσα λέγονται, ότι καλό θα ήταν να γίνει μια εξονυχιστική έρευνα πριν ειπωθεί το οτιδήποτε. Όσο για μερικούς διευθυντές ορισμένων καναλιών, ραδιοφώνων έχω να πω ότι καλό θα ήταν να μην υπονομεύετε αδίκως τις δουλειές των άλλων με μόνο σκοπό την αύξηση των κερδών σας από τα αγροτικά προϊόντα που εισάγουν οι επιχειρήσεις σας.


Τέλος να πω και στον κύριο Καθηγητή που σκοπίμως αγνοώ το όνομα του, ότι καλό θα ήταν να κάνει κάποια στιγμή μια βόλτα στα περίχωρα της πόλης του το καλοκαίρι που εκείνος βέβαια κάνει τις διακοπές του, να δει ότι κάποιοι είναι έξω και δουλεύουν για να μπορεί να έχει τα λαχανικά, τα όσπρια και τα φρούτα του ενώ ο ίδιος ξεκουράζεται. Ας ανταλλάξει κάποια στιγμή χειραψία με έναν αγρότη μπας και καταλάβει τίποτα από την τραχιά υφή του χεριού του από την ενασχόληση με το νερό, το χώμα και τα εργαλεία. Εσείς μας μάθατε κύριε ότι η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια και εγώ με την σειρά μου μαθαίνω και στους άλλους μην πιστέψεις τίποτα αν δεν ερευνήσεις ότι ακούς.-



Αναδημοσίευση από: www.decay.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου