Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

ΤΡΥΦΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΩ - ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ *ΠΙΝΑΚΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ * ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΜΟΥ ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΜΕ ΑΥΓΟΤΕΜΠΕΡΑ ΣΕ ΚΑΜΒΑ- ΣΥΜΗ 



     Και ήρθε ο καιρός να μου ζητηθεί να γράψω κάτι σαν βιογραφικό,μιας και δεν το είχα κάνει πριν από.....χρόνια, όταν προσελήφθησα στην σημερινή μου εργασία .Ομολογώ ότι δεν ξέρω τι να γράψω!
Δυο λόγια, λέει η καλή φίλη Γεωργία!τα δυο λόγια έχουν γίνει ένα κουβάρι σκέψεις και
αναπολήσεις που δεν μπορώ να βρω την άκρη τους! Να πω για μένα λοιπόν και συγχωρέστε με αν φανεί ότι κοιτάζομαι σε κρυστάλλινο καθρέφτη και τα λέω περι πολλού....
ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΜΟΥ ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΜΕ ΑΥΓΟΤΕΜΠΕΡΑ ΣΕ ΚΑΜΒΑ- ΜΕΘΩΝΗ 

    Ήρθα στον μάταιο τούτο κόσμο, που καθόλου μάταιος δεν είναι, μια μέρα σημαδιακιά ..Τρίτη 29 ενός Μάη,σε ένα χωριό ιστορικό, Μεθώνη το λένε, και οι μοίρες με μοίραναν με χάρες πολλές: αισιοδοξία, έφεση στην ζωγραφική και στην επικοινωνία...τίποτα από  αυτά όμως δεν έπεσαν στην αντίληψη μου ευθύς εξ αρχής.Όλα φανερόνταν σιγά ­σιγά! Στο Γυμνάσιο, όταν βαριόμουν τις παραδόσεις των καθηγητών, έφτιαχνα τις καρικατούρες των. όταν το ηλιοβασίλεμμα μάτωνε το Ιόνιο, τραβούσα κόκκινες γραμμές στον ορίζοντα και έβαζα την γιαγιά να ποζάρει για να την απαθανατίσω στον καμβά,(δεν της είπα βέβαια ποτέ ότι αντί να την φωτογραφίσω, την ζωγραφίζω γιά να την θυμάμαι όταν πεθάνει..), φοβόταν τον θάνατο.....
'Ετσι αποφάσισα να σπουδάσω σχέδιο δια αλληλογραφίας στην ΑΒC..και σπούδασα τα
βασικά, τρία χρόνια πηγαινοέρχονταν οι ταχυδρόμοι στο σπίτι μας με διορθωμένες τις ζωγραφιές μου, τι χαρά!..αλλά αι βουλαί των πεζών ανθρώπων αποφάσισαν να σπουδάσω ...κάτι σαν δικηγόρος,κάτι σαν δασκάλα, κάτι άλλο εκτός από ζωγραφική ,για να μην πεθάνω στην ψάθα...λέτε να είχαν δίκιο?
ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ
 Με κατάφεραν λοιπόν και σπούδασα για να λύσω το βιοποριστικό μου,(έτυχε στην ΕΠΙΣΚΕΠΤΡΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ και στάθηκα τυχερή γιατί ανακάλυψα, αργότερα, ότι μέσα από αυτό το ανθρωπιστικό επάγγελμα έγινα επικοινωνιακή(οι μοίρες φταίνε),μετά παντρεύτηκα από έρωτα και έλυσα το υπαρξιακό μου με την γέννηση των δυο υπέροχων παιδιών μου,που κατα τύχη ,αλλά καλή τύχη, είχαν καθηγήτρια την Γεωργία!Μεγάλωναν τα  βλαστάρια    μου,ανεξαρτοποιούνταν και ένοιωθα ότι έχω πολλές ελεύθερες ώρες που χάνονταν στο γύρω ­γύρω όλοι και στη μέση η μαμά...τότε ήταν που άνοιξα το κουτάκι των μοιρών και τράβηξα τα στραβωμένα μου πινέλα και τα ξεραμένα μου ακρυλικά και διασταύρωσα δυο γραμμές και πέταξα λίγο χρώμα στο χαρτί και το παρελθόν ξύπνησε...και είδα ότι,Ναι,μπορώ να εκφράζομαι με τα χρώματα και τα πινέλα ακόμα!
Δοκίμασα να αγιογραφήσω και μέσα από την αυτοσυγκέντρωση που χρειάζονται εκείνες οι ατελείωτες ώρες, βρήκα την ηρεμία και την γαλήνη στους δύσκολους καιρούς που ζούμε!Μετά  περιπλανήθηκα σε δεκάδες όμορφα τοπία της πατρίδας μας ,τα αποτύπωσα με αυγοτέμπερα και ακρυλικά στον καμβά μου και ξεκουράστηκα!
ΜΥΣΤΡΑΣ

...και ψάχνοντας να βρώ τούς μοναδικούς καμβάδες που θα τους χαρίσω ζωή σώζοντάς τους  από την λήθη του χρόνου, έπεσα πάνω σε καλαπόδια δρύινα, τρυπημένα με χιλιάδες καρφάκια που κάποτε έγιναν καλούπια για τα γοβάκια κάποιας κυρίας !έτσι λοιπόν τα έσωσα ,ζωγραφίζοντάς τα!και άρεσαν και θαυμάστηκαν!
....πολλά βαζάκια και μπουκαλάκια αδειάζουν σε τούτο το σπίτι!Καταναλωτισμός!Ευτυχώς!και το ΝΤΕΚΟΥΠΑΖ γιατί υπάρχει?ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΟΙΠΟΝ!Χριστούγεννα έρχονται και πρέπει να χαρίσουμε δώρα!τι πιό καλό από το Χειροποίητο!
Η μεταμόρφωση λοιπόν έχει γίνει δεύτερος μου εαυτός!ό,τι πέφτει στην ματιά μου...λέω:άραγε πως θα ήταν αν...
Μέσα απ'όλα αυτά ψάχνω να βρω από που έρχομαι και όχι που πάω ,αλλά πώς πάω,
όλα λοιπόν μεταμορφώνονται και όλα πλάθονται όπως εμείς επιδιώκουμε να τα βλέπουμε,
αισιόδοξα, από την μεριά μου.Εσείς ,ίσως πείτε ότι είμαι ματαιόδοξη?Ο χρόνος ας με δικαιώσει!
Ευχαριστώ Γεωργία για την ευκαιρία που μου έδωσες να αναρωτηθώ για το πως βαδίζω.... ΒΑΣΩ ΤΡΥΦΩΝΟΠΟΥΛΟΥ 

ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!
   Ευχαριστώ και εγώ με τη σειρά μου τη Βάσω που μου εμπιστεύθηκε αυτές τις υπέροχες δημιουργίες της και εύχομαι να είναι πάντα καλά,να καμαρώνει τα καταπληκτικά παιδιά της ( γιατί η ομορφότερη και πολυτιμότερη Δημιουργία μας είναι τα παιδιά μας )   και να έχει πάντα αυτή τη ζωντάνια και την ενεργητικότητα όχι μόνο για να δημιουργεί αλλά και να προσφέρει το πολύτιμο έργο της στο απαιτητικό λειτούργημα  που ασκεί. Γεωργία 

ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ 






























ΚΑΛΑΠΟΔΙΑ 
Τα διακοσμημένα καλαπόδια μου, έχουν συμβολικό χαρακτήρα,χαρίζουν ένα τόνο θύμησης από το παρελθόν και ίσως και μια προσπάθεια ενάντια στην κυριαρχία του τυποποιημένου και υπέρ του χειροποίητου!


















ΝΤΕΚΟΥΠΑΖ 



το ΠΡΙΝ και το ΜΕΤΑ!







Και ρωτώ τώρα!ποιο από τα δυό είναι ντεκουπάζ και ποιο ζωγραφισμένο με αυγοτέμπερα?





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου