Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Εθελοντισμός και Νέοι

Εθελοντισμός και Νέοι

Ο εθελοντισμός, με την έννοια της μη-αμειβόμενης μη-κερδοσκοπικής κοινωνικής δράσης, επιτελεί ένα σημαντικό ρόλο στις σύγχρονες κοινωνίες. Έρχεται βέβαια από παλιά, αλλά σήμερα έχει αλλάξει περιεχόμενο, μορφή, μεθόδους και πεδία παρέμβασης, ανταποκρινόμενος στις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας.  Συχνά θεωρείται πως ο εθελοντισμός δεν έχει υλικά ανταλλάγματα, όμως μάλλον δεν υπάρχει απόλυτη συμφωνία πάνω στο ζήτημα αυτό: αρκετοί εκτιμούν πως, για λόγους που εξυπηρετούν τη βιωσιμότητά της, η εθελοντική εργασία θα πρέπει να αμείβεται. Αρκετές φορές η αμοιβή πραγματοποιείται με έμμεσο τρόπο, παρέχοντας για παράδειγμα στον εθελοντή δωρεάν διαμονή, διατροφή ή άλλες διευκολύνσεις. Η έννοια 'εθελοντισμός' είναι αρκετά ευρεία, καθώς συμπεριλαμβάνει μέχρι και την εθελοντική αιμοδοσία ή τη μετά θάνατο προσφορά μελών του ανθρώπινου σώματος για επιστημονικούς σκοπούς.

volunteer-graphic Ποια όμως η θέση των νέων ανθρώπων απέναντι στη μη κερδοσκοπική ενέργεια, στον εθελοντισμό; Οι νέοι σήμερα έχουν γυρίσει εντελώς την πλάτη σε οτιδήποτε δεν προσφέρει στους ίδιους κέρδη ή ασφάλεια, βέβαια πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις που εθελοντικά προσφέρουν στην οικολογία, στον αθλητισμό. Τι έχει αλλάξει όμως; Ίσως η απάντηση βρίσκεται στην οικονομική κρίση, στο πολιτικό κομφούζιο και στο αβέβαιο μέλλον της νεολαίας. 
Οι νέοι της γενιάς μας βιώνουν μία αρκετά δύσκολη περίοδο όπου πολλά πράγματα γύρω μας είναι ρευστά όλα αυτά τα προβλήματα της καθημερινότητας έχουν στερήσει από τη νέα γενιά το αίσθημα της προσφοράς και της ανιδιοτέλειας, κάνοντας τους έτοιμους για την εισαγωγή τους στο σύστημα φτιάχνοντας ένα συνονθύλευμα από αχαριστία, εγωισμό και οπορτουνισμό χωρίς να έχει μείνει πλέον καμία ευαισθησία. 
ethelontismos Έστω και τίποτα να μην αλλάξει, οι νέοι πρέπει να σκεφτούν και να επιλέξουν μια ζωή προσφέροντας έστω και με τα λίγα ή κυνηγώντας να πολλά να καταντήσουν άλλο ένα γρανάζι του συστήματος χωρίς σεβασμό και ελευθερία!
Αναδημοσίευση από: http://www.decay.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου